4 utomhuslekar som livar upp barnkalasen

När du ska ordna barnkalas är det perfekt att kunna vara utomhus. Här får du några enkla och roliga idéer för att leva upp dessa fester för barnen!
4 utomhuslekar som livar upp barnkalasen
Eva Maria Rodriguez Diego

Skriven och verifierad av författaren och idrottsspecialisten Eva Maria Rodriguez Diego.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barnkalas utomhus är mycket roligare om du organiserar några dynamiska lekar för barnen. I denna artikel ska vi titta på några utomhuslekar som kan liva upp barnkalasen – de är väldigt enkla att organisera. Vi har valt lekar som går snabbt att förklara och de flesta behöver inte mycket förberedelse.

Dessa utomhuslekar passar bra på barnkalas som hålls i en trädgård, ute på bakgården, i en park eller någon annan plats utomhus. Om du väljer ett öppet område rekommenderar vi att du hittar något sätt för att sätta ut gränser runtom så att de små inte springer för långt utanför, och att det finns tillräckligt med vuxna  på plats för att hålla koll på att barnen håller sig inom lekområdet.

Utomhuslekar som livar upp barnkalasen året runt

Barn älskar barnkalas utomhus. Det är inte alltid det går, men när du har chansen till detta är det en bra idé att ta vara på det! Och det behöver inte vara varmt ute – det är vad varma kläder är till för!

Barn älskar utomhuslekar som livar upp barnkalasen

Barn tycker naturligtvis om att vara utomhus oavsett väder. Detta är särskilt viktigt under skolterminerna under skoldagen, eftersom barnen då ofta tillbringar mycket tid sittandes inom fyra väggar.

Några tips på utomhuslekar för att liva barnkalasen

Här är några tips på utomhuslekar som passar på barnkalasen året runt.

Museumsstatyer

Museumsstatyer är en rolig lek där barn alltid har riktigt kul. En anledning är att det är en lek som ger utrymme för barnens kreativitet och uttrycksförmåga.

Det är perfekt att starta barnkalaset med denna lek, eftersom den innebär att du spelar musik och att barnen utför leken individuellt. På detta sätt börjar de långsamt bli mindre och mindre blyga. Det är faktiskt en särskilt bra lek för blyga barn.

Vi börjar leken med att förklara för barnen att vi är på ett museum. Det är upp till varje barns personliga kreativitet att välja typ av museum, eller att skapa en berättelse för den karaktär de väljer. Här väljer barnen själva precis vilken staty de vill vara.

Det spännande här är att museet är förtrollat, och varje gång musiken spelar, vaknar statyerna till liv och börjar dansa. När musiken sedan tystnar blir barnen statyer igen.

Denna lek kan hålla på i evigheter eftersom barnen hela tiden hittar nya sätt att röra sig, stå och bilda positioner. Du kan lägga till vilka variationer du vill eller låta barnen komma med sina egna förslag.

Utomhuslekar för att liva upp barnfester: säger Simon

Vi får inte glömma bort en lek som har gått från generation till generation, nämligen Simon says (eller Simon säger). Denna enkla lek är väldigt variabel och kreativ och barn älskar den verkligen. Utöver detta anpassar sig leken till gruppens dynamik och varje barns egenskaper.

Någon som vet hur man leker tar rollen som Simon och ger en instruktion som börjar med frasen ”Simon säger!” (eller “Simon says”) Och gruppen måste göra vad Simon säger: springa, klappa, hoppa, härma apor osv. Om frasen “Simon säger” inte används i början av en mening, ska gruppen inte utföra den angivna handlingen.

Den här leken leker man vanligtvis genom att den person som utför en handling när de inte borde, är ute. Men bara så att detta inte ska förstöra festen, är en trevlig variation att säga att de som “är ute” ska göra något roligt eller något som kräver någon form av extra ansträngning. Personen som spelar Simon kan bytas ut emellanåt så att alla barn får chansen att ta ledningen.

Skattjakt

Skattjakter är alltid roliga gruppaktiviteter. För att leka denna lek delar du upp barnen i grupper och ger dem en uppsättning ledtrådar eller föremål som de ska hitta. Den som hittar flest objekt inom en viss tid är vinnaren.

Den här leken kräver en hel del förberedelser, men det behöver inte vara för komplicerat. Det finns många resurser på internet med fördesignade skattjakter som kan vara till stor hjälp.

dragkamp är en bra lek på barnkalas

Cirkellekar

En cirkellek består av flera områden där barnen utför olika, specifika aktiviteter. Det är som cirkelträning på skolgympan, men aktiviteterna är mer lekfulla.

Det behöver inte vara alltför komplicerade aktiviteter. Det viktigaste är att de är varierade och kreativa. Exempelvis så kan du kombinera fysiska aktiviteter som involverar löpning, hopp, krypande osv. med manuella aktiviteter, såsom målning, ridning, sökande osv.

Utomhuslekar för att liva upp barnkalasen behöver inte vara komplicerade

Kort sagt, det finns ingen anledning att göra det alltför komplicerat när du ska sätta ihop några utomhuslekar för barnkalasen. Faktum är att ju enklare de är, desto bättre. Detta gör att barnen får möjlighet att uttrycka all sin kreativitet.

Om du ser att barnen börjar ta leken i en annan riktning, är det okej. Häng med på vad de gör tills du märker att intresset börjar avta. Då är det dags att byta lek.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.