Mr. Indifferent: En kortfilm om att hjälpa andra

Vill du lära dina barn värdet av att hjälpa andra? Idag presenterar vi en kortfilm som behandlar detta ämne: Mr. Indifferent.
Mr. Indifferent: En kortfilm om att hjälpa andra
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mr. Indifferent är en underbar kortfilm – cirka tre minuter lång – skapad och regisserad av Aryasb Feiz. På ett mycket underhållande och originellt sätt inbjuder Feiz oss att reflektera över värdet av att hjälpa andra.

Det är mycket viktigt att förmedla detta budskap till små barn, och det är en av anledningarna att du bör titta på denna kortfilm tillsammans med dem. Klicka här för att titta!

”Vårt främsta syfte i det här livet är att hjälpa andra. Och om du inte kan hjälpa andra ska du åtminstone inte skada dem.”

– Dalai Lama –

Mr. Indifferent: En kortfilm om värdet av att hjälpa andra

Mr. Indifferent är en mycket allvarlig och självisk man som inte intresserar sig för andra och bara bryr sig om sina egna bekymmer. Faktum är att i de första scenerna i kortfilmen kan vi se följande:

Mr. Indifferent i en korridor
© Hanzo FZE
  • Mannen låter hissdörrarna stängas precis när en kvinna springer för att hinna med hissen.
  • Han verkar inte bry sig alls när han ser en liten flickas ballong glida ur hennes händer.
  • Mannen erbjuder ingen hjälp och visar ingen oro när en annan mans kundvagn rullar iväg från honom.
  • Mr. Indifferent ignorerar en kvinna som samlar in namnteckningar för en god sak.

I alla dessa situationer kunde mannen, med bara en enkel gest, ha hjälpt dessa människor. Han föredrog emellertid att uppföra sig som om de inte fanns.

Allt detta förändras när han gör sig redo att korsa gatan vid en övergångsställe. Plötsligt och till hans förvåning tar en äldre kvinna tag i armen på honom så att han kan hjälpa henne att gå över gatan. Mannen kan inte säga nej, så i mycket långsam takt korsar de gatan tillsammans. Men helt plötsligt kommer en bil mot dem mycket fort och kör nästan över dem.

Mr. Indifferent är en förändrad man

Efter att ha tagit sig över gatan tackar kvinnan mannen för hans hjälp och nyper honom i kinden medan hon ler upp mot honom. Det är då som denna ensamma man ändrar sin syn på världen och bestämmer sig för att förändra sitt beteende.

I den följande scenen kan vi se denna attitydförändring genom att observera hur hans handlingar står i kontrast till dem som han uppvisade tidigare. Till exempel:

Mr. Indifferent stannar en bil för att hjälpa andra korsa gatan
© Hanzo FZE
  • Han hindrar hissdörrarna från att stängas så att en kvinna kan kliva på hissen.
  • Mr. Indifferent räddar omedelbart en liten flickas ballong när hon tappar greppet om den.
  • Han bestämmer sig för att stanna vid en monter där en kvinna ber om stöd för en god sak och skriver under hennes namninsamling.
  • Dessutom ställer han frivilligt upp på att rensa bort skräpet på en strand, tar hand om några barn, ger blod och håller äldre människor på ett äldreboende sällskap. Genom att göra alla dessa saker inser han att han är mycket lyckligare.

En dag, medan han är ute och går, möter mannen en annan mycket allvarlig och ensam man vid övergångsstället. Därför bestämmer han sig för att sätta på sig sina solglasögon och ta en käpp, som om han vore blind. Sedan tar han tag i den allvarliga mannen i armen, precis som den äldre kvinnan hade gjort med honom tidigare. Genom att göra det hoppas han kunna öppna mannens ögon och visa honom hur tillfredsställande det kan vara att hjälpa andra.

“Att hjälpa de som är i nöd är inte bara en pliktfråga, det är en fråga om lycka.”

– Jose Martí –

Slutsatser om värdet av att hjälpa andra…

Denna kortfilm hjälper oss att förstå att det aldrig är för sent att börja hjälpa andra. Dessutom är det aldrig för sent att lära dina barn om värdet av volontärarbete.

Det är alltid bäst att lära barn att vara solidariska från att de är små. På det sättet kan du garantera att de tar med sig civila och sociala värderingar ut i livet.

Uppmuntra dina barn att utföra små gester för att hjälpa andra. Donera till exempel leksaker och kläder till de som behöver dem, uppmuntra dem att erbjuda sitt stöd och sin vänskap till mer utsatta klasskamrater etc. Både du och dina barn kommer att lära er en viktig läxa för livet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.