Monster High: en skola som inte utbildar
Dagens föräldrar är ofta mycket mer medvetna om och involverade i utbildningen av deras barn än vad som i det förgångna var fallet. De uppmärksammar emotionell intelligens, bygger upp barnens självkänsla och har högt ställda pedagogiska värderingar. Dessa ädla föräldrauppdrag kan dock överskuggas av inflytandet från program och serier som förmedlar olämpliga budskap. Ett exempel på detta är den populära serien Monster High.
Om du har en ung tjej där hemma vet du förmodligen vilken serie vi pratar om eftersom det här programmet särskilt har nått fram till en ung kvinnlig publik. Trots att deras intriger och gräl mer behandlar vuxna teman är sanningen den att många små tjejer älskar programmet.
Om du vill upptäcka varför detta är ett av de av oss minst rekommenderade programmen för dina barn, se då till att läsa följande artikel.
Ursprunget och syftet med Monster High
Monster High är en fiktiv webbserie, animerad och skapad år 2010 som en marknadsföringsstrategi. Dess syfte var att marknadsföra ett nytt varumärke och att öka intresset för företaget Mattels nya dockor.
Med andra ord, vi har inte att göra med ett program utformat för utbildningsändamål eller speciellt utformade för barn, utan snarare med en kommersiell strategi.
Tyvärr är detta inte det enda programmet som har utformats för dessa ändamål, men det är något du bör överväga för att förstå dess bakgrund.
Genom Monster Highs ankomst på tv föddes ett verkligt mediefenomen. Den stora dragningen som genererades hos unga flickor tjänade till att sälja dockorna tillsammans med ett nästan oändligt antal accessoarer, leksaker och skolmaterial förknippade med det märket.
Även om böckerna som karaktärerna härstammar från var riktade till ungdomar, så blev i det här fallet målgruppen flickor under 12 år.
Förutom grundfrågan angående lämpligheten i att se på en animerad serie designad för ändamålet att sälja produkter, så har det som är verkligen relevant att göra med vad vi upptäcker när vi analyserar handlingen och de värderingar som Monster High överför till de små. Låt oss se vad det här handlar om.
Monster High och dess budskap till barn
Handlingen kretsar kring en gymnasieskola där man kan hitta barnen till de mest välkända monstren, så som Frankensteins monster, greve Dracula, varulvar och mer. I synnerhet följer den de dagliga äventyren för en grupp tonårsflickor som är besatta av mode och deras relationer med andra gymnasiepojkar.
Falsk mångfald
Vid första anblicken presenteras serien som ett exempel på mångfald då den innehåller karaktärer från olika monsterfamiljer med till synes olika egenskaper. Men i verkligheten uppvisar alla huvudpersonerna ett normativt och mycket homogent utseende sinsemellan, med smala och utvecklade kroppar och med ett utseende som inte är särskilt passande för flickor i puberteten.
Slutligen förmedlar programmet tanken att, oavsett var du kommer ifrån och vad du än är, måste du passa in i de etablerade standarderna.
Besatthet av sin image
Tjejerna i serien älskar inte bara mode, utan anser att moderiktighet är nödvändigt för att passa in eller uppnå en viss status i gruppen. Tonvikten de lägger på smink, kläder och i slutändan deras image är väldigt tydlig.
Dessutom presenterar de ens fysiska utseende som en källa till sociala fördelar samt att accepteras och nå framgångar i livet.
Hypersexualisering av barndomen
I allmänhet förmedlas en hypersexualiserad bild av barndomen som lär flickor att klä sig och bete sig som vuxna, till och med att följa de doktriner som sätts av modebranschen i en tidig ålder.
Utseenden och romantiska relationer presenteras på ett ytligt sätt vilket kan skada små barn som följer programmet.
Ett medvetet val
Animerade serier har ett stort inflytande på hur barn förstår världen. Därför måste vi som föräldrar vara mycket försiktiga med vilka program som vi erbjuder våra barn, särskilt under tidig ålder.
Att exponera barn för olämpliga program som främjar hypersexualisering i barndomen får ofta allvarliga konsekvenser. Å ena sidan kan det bidra till utvecklingen av låg självkänsla, ätstörningar eller ångest. Å andra sidan begränsar den påbjudna bilden deras spontanitet, frihet och autonomi genom att underkuva dem inom den sociala harmoniseringens diktatur.
Därför bör det här innehållet som egentligen riktar sig till en ungdomar inte exponeras för barn, och ännu mindre, utan att någon vuxen finns närvarande. Det är då långt bättre att välja pedagogiska program som är utvecklade med de värderingar som du vill förmedla till dina barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cottais, C., & Louvette, M. (2021). Los peligros de la hipersexualización de las niñas: una infancia robada. Generations for Rights Over the World.
- American Psychological Association. (2007). Report of the APA Task Force on the Sexualisation of Girls. Apa.org. [online] Disponible en: https://www.apa.org/pi/women/programs/girls/report-summary.pdf