5 pedagogiska TV-serier för barn

Skulle du vilja upptäcka några av de bästa pedagogiska TV-serierna för barn? Läs dagens artikel!
5 pedagogiska TV-serier för barn
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

TV-program kan vara en bra källa till underhållning för både barn och vuxna. Men kan barn lära sig något medan de roas av favoritkaraktärernas påhitt och äventyr? Javisst kan de det! Med tanke på det vill vi rekommendera fem riktigt bra pedagogiska TV-serier för barn.

5 pedagogiska TV-serier för barn

De här serierna är designade att hjälpa småttingarna med förmågor och värderingar som bidrar till deras utveckling.

Små Einsteins, en av de bästa pedagogiska serierna

Små Einsteins handlar om fyra barn – Leo, June, Quincy och Annie – som tillsammans med sitt rymdskepp reser runt jorden och är med om otaliga äventyr. I varje episod ska de unga tittarna interagera med seriens karaktärer för att hjälpa dem att klara sitt uppdrag. Dessutom kommer barnen medan de tittar på programmet att lära sig saker om andra kulturer, klassisk musik och konst.

Daniel Tigers kvarter

Daniel Tigers kvarter är en animerad musikalisk serie som är perfekt för att stimulera förskolebarns emotionella intelligens

Pedagogiska TV-serier: Daniel Tigers kvarter-
Huvudpersonen i denna pedagogiska TV-serie för barn är Daniel, en 4 år gammal tiger. Tillsammans med sina vänner och sin familj lär Daniel sig att hantera sina känslor på olika sätt i vardagen. Daniel Tiger är baserad på dockkaraktären med samma namn från det klassiska TV-programmet Mr. Roger’s Neighborhood.

Sid, the Science Kid 

Sid, the Science Kid handlar om ett litet barn som har en miljon frågor om världen runtomkring honom. I varje avsnitt försöker Sid och hans vänner, familj och lärare svara på dagens fråga. Frågorna kan vara till exempel “varför är himlen blå?”, “varför faller löven av träden?” och så vidare.

På det här sättet introducerar programmet barn för vetenskapens värld. Det skapar nyfikenhet, frimodighet, intresse för omgivningen, observationsförmåga och mycket mer.

“Enligt mig har Sid frågor som är riktigt roliga, men på samma gång intelligenta. Jag tror att barnen kan se sig själva i honom.”

– Bradley Zweig, ansvarig producent för Sid, the Science Kid – 

Word Party

I den animerade serien  Word Party ser vi fyra babydjur: Lulu, Bailey, Franny och Kip. I varje avsnitt lär de sig olika ord allteftersom de sjunger, dansar och leker. Dessutom har de alltid en fest i slutet av varje avsnitt där de går igenom de nya orden de har lärt sig.

På det här sättet utvecklar barn i förskoleålder sina lingvistiska och kommunikativa förmågor. Och naturligtvis har de mycket roligt när de tittar på de söta och gulliga karaktärerna.

Hundpatrullen

Hundpatrullen anses vara en av de bästa TV-serierna för barn just nu. Vad är nyckeln till seriens framgång? Den har alla de perfekta ingredienserna för att locka barn över hela världen – rytm, humor, den är rolig och lärorik.

Hundpatrullen, Paw Patrol.
Hundpatrullen består av åtta hundar: Marshall, Rubble, Chase, Rocky, Zuma, Skye, Everest och Tracker. Dessutom har de en ledare som är en pojke vid namn Ryder, som är teknikexpert. Ryder och hundarna jobbar tillsammans som ett team för att hjälpa invånarna i staden med att lösa alla sorters problem och utmaningar.

När de ser på den här pedagogiska TV-serien lär sig barn vikten av teamwork, respekt, att hjälpa varandra och så vidare. Kort sagt får de lära sig många viktiga sociala värderingar. 

Om pedagogiska TV-serier för barn

Barn i förskoleåldern är mitt i sin socioemotionella och kognitiva utveckling. Därför är det viktigt att de växer upp med referenser som stimulerar och optimerar deras förmågor och kunskaper relaterat till dessa områden. Det här är något som behöver gå utöver familj och skola – det ska också appliceras på underhållningen.

Dessutom behöver småttingarna förstå redan som små att processen att lära sig saker inte behöver vara tråkig. Som tur är kommer de här programmen att hjälpa dem förstå att lärande är en möjlighet att ha roligt och tillägna sig ny kunskap. 

Så ge dina barn chansen att lära sig något nytt med dessa fem pedagogiska TV-serier för barn!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.