11 roliga Halloweenlekar för barn

Om du ska organisera en Halloweenfest, kan du behöva tips på några roliga Halloweenlekar för barn som alla kan leka tillsammans. Notera!
11 roliga Halloweenlekar för barn
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Skriven av Yesibeth Rincón

Senaste uppdateringen: 25 oktober, 2023

Halloween är snart här, och vid den här tiden på året finns det många fester med teman med skelett, spöken och pumpor. Om du ska ordna en Halloween-fest för ditt barn är här några idéer för några roliga Halloweenlekar för barn, så att de kan ha kul tillsammans.

Halloween är en högtid som äger rum varje år på natten den 31 oktober. Den här natten har både barn, tonåringar och vuxna roligt när de visar upp sina mest skrämmande kostymer och tricks. Till exempel kan vi klä ut oss till Dracula, Frankenstein eller en elak häxa för att sedan gå ut och skrämma folk i utbyte mot godis.

Firandet av denna högtid är djupt rotat i anglosaxiska länder som USA, Kanada, Irland och Storbritannien. Men idag förekommer det även i många andra länder. Om du ska organisera en Halloweenfest för dina barn ska du därför få en guide av oss som hjälper dig att liva upp firandet med några riktigt underhållande och skrämmande lekar.

Lär dig några roliga Halloweenlekar för barn

Vi ska ge dig en lista med lekar som barnen kan leka hemma eller utomhus om du exempelvis håller festen i en park. Med dessa lekar kan barnen roa sig och ha kul tillsammans med de läskiga karaktärerna som hör högtiden till. Några av dessa aktiviteter känner du säkert redan till och de passar till alla typer av fester. Vad som är speciellt med dem här är att du anpassar dem för tillfället.

1. Mumien

En av de roligaste Halloweenlekarna för barn är Mumien. Det är en väldigt enkel aktivitet som är lätt att göra. Följ bara följande steg:

 1. Dela in barnen i mindre lag.
 2. Varje lag väljer en medlem som ska vara mumie.
 3. De andra medlemmarna slår sedan in personen i toalettpapper för att skapa mumien.
 4. Laget som är först klart med sin mumie vinner!

2. Kostymparad

Håll en kostymparad där barnen får visa upp sina skrämmande dräkter. Låt spöken, skelett, monster, pumpor och häxor gå längs catwalken och visa sina dräkter och skrämseltekniker. När paraden är över, kan ni ha prisutdelning för outfiten som t.ex. är mest originell eller skrämmande.

3. Ringkastning med häxhatt

En annat rolig Halloweenlek är Häxhatten. För att leka denna lek, köp en hatt eller gör en själv med kartong och dekorera den med spöklika figurer eller spindelnät. Till detta behöver du också några ringar. Leken går ut på följande:

 • Placera hatten på golvet.
 • Ge barnen ringarna.
 • Barnen ska nu kasta ringarna så att de landar på toppen av häxhatten.
Du kan göra häxhattar med papp som barnen kan kasta ringar på. Vem lyckas pricka in flest ringar?

4. Ghostbusters – Spökjakt

Spökjakten är mycket enkel att göra och kommer att glädja de små på kalaset. Allt du behöver göra är att blåsa upp ett stort antal vita ballonger, måla spökögon och munnar på dem och placera dem i ett stort utrymme. Sedan är det dags för barnen att tampas med dem! De kan jaga dem, ta fast dem och boxas med dem. Barnen kommer att dö av skratt och det kommer att bli en rolig utmaning för dem att slå på ballongerna.

5. Halloweenlekar för barn: Het pumpa

Detta liknar leken “het potatis” och är en lek som barn bara älskar, men denna gång leker de med en pumpa. Barnen får sitta i en cirkel och snabbt passera pumpan mellan varandra, medurs, medan du spelar musik. Det barn som håller i pumpan när musiken slutar är ute. Sedan börjar leken igen. Det barn som sist är kvar i slutet är vinnaren.

6. Halloween-bingo

För att göra en rolig Halloween-bingo, leta efter några nedladdningsbara mallar på internet, skriv ut dem och köp lite godis som du använder som polletter. Barnen använder godisbitarna för att markera de figurer som ropas ut, och alla dessa figurer ska vara relaterade till denna skrämmande högtid. Du kan också köpa bingospel i en butik, och eftersom att dagens marknad är full av föremål, figurer och spel med tema kring detta firande, kan du säkert hitta bingobrickor med Halloweentema. Detta är en mycket underhållande aktivitet att göra med hela familjen.

7. Memory

Memory är alltid ett bra alternativ för att underhålla barnSå hjälper du barnen att få ett bra visuellt minne. Och detta kan bli ännu roligare om barnen testar sina mentala färdigheter i en grupp med vänner. Denna lek går ut på att hitta monsterfigurpar. För att göra denna lek kan du välja mellan tre alternativ:

 1. Köp ett memoryspel i en butik.
 2. Sök på nätet och skriv ut det.
 3. Låt barnen rita och måla brickor med läskiga karaktärer. De kan rita Dracula, Frankenstein, varulvar, häxor, spindlar, skelett och allt annat de kan tänka sig.

8. Mumiebowling

Om ditt barn har en uppsättning bowlingpinnar kan du slå in dem i vitt papper (t.ex. toalettpapper) och måla ögon på dem. Du behöver ett stort utrymme hemma eller ute på uppfarten där barnen kan roa sig med den här aktiviteten. Ett miniatyralternativ är att kasta en liten boll för att slå ner spöken, som du kan skapa med plastmuggar.

Du kan förvandla plastmuggarna till spöken och stapla dem i pyramidform. Barn kommer att ha mycket roligt att kasta bollar för att försöka slå ner dem.

9. Halloweenlekar för barn: Frysdans

Frysdans är en annan underhållande aktivitet barnen kan leka på Halloweenfesten. Leken går ut på att dansa så länge musiken spelar och sedan stanna till och stå blickstilla när musiken slutar. Den som fortfarande rör sig när musiken stannat är ute. För denna lek behöver du någon passande Halloweenmusik och dessutom ska alla bära en Halloweenutstyrsel.

10. Mitt i prick

Mitt i prick är en lek där man måste vara bra på att sikta. Samla några gamla burkar, måla dem med läskiga karaktärer och rada upp dem. Sedan kan du placera dem ovanpå varandra i ett sicksackmönster. Slutligen behöver du också en tennisboll som barnen kan kasta för att välta burkarna.

11. Pumpajakt

Pumpor är en av de mest populära symbolerna för Halloween. Och det går även att leka med dem!

 • Göm en massa pumpor runtom i hela huset. Du kan göra dem av papper, kartong eller origami.
 • Dela in barnen i lag och ge dem tid att hitta så många pumpor som möjligt.
 • Det lag som hittar flest pumpor vinner.

Lek och bus på Halloween med Halloweenlekar för barn

Med denna typ av Halloweenlekar kommer du att kunna ge en riktigt rolig och underhållande fest för barnen. Förbered dem i förväg, köp det nödvändiga materialet och inkludera dina små i förberedelserna av evenemanget. De kommer att ha riktigt roligt att få skapa och leka dessa läskiga lekar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rogers N. Halloween: From pagan ritual to party night. Estados Unidos: Oxford University Press; 2002: Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=Noou1gjBAkEC&oi=fnd&pg=PR7&dq=halloween&ots=sjCSaXn6Z9&sig=7HV11kxE-QGkBFcAMcfPk3P2_QU#v=onepage&q=halloween&f=false
 • Barrera M. Halloween: su proyección en la sociedad estadounidense. España: Universidad Complutense de Madrid: 2003. Disponible en: https://eprints.ucm.es/id/eprint/4758/
 • Aguirre S. Trick or treat? La influencia anglosajona en las celebraciones de España. España: Universidad de Valladolid: 2014. Disponible en: https://uvadoc.uva.es/handle/10324/8389

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.