Inomhuslekar för barnkalas

Barnkalas inomhus kan vara mycket roliga om du förbereder lekar anpassade till slutna utrymmen. Här följer inomhuslekar för barnkalas!
Inomhuslekar för barnkalas
Eva Maria Rodriguez Diego

Skriven och verifierad av författaren och idrottsspecialisten Eva Maria Rodriguez Diego.

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2023

Vi skulle alla vilja kunna fira barnkalas utomhus. Men av olika anledningar är detta inte alltid möjligt. Det betyder dock inte att vi inte kan anordna barnkalas inomhus. I den här artikeln kommer vi att föreslå några inomhuslekar för barnkalas som gör att de små kan tillbringa en rolig eftermiddag i ett slutet utrymme.

Innan du fortsätter är det viktigt att tänka på att lekarna måste ordnas baserat på antalet barn, deras åldrar och beroende på storleken på huset eller platsen där festen kommer att hållas. Om det tillgängliga utrymmet är mycket litet kan du överväga att organisera evenemanget på en annan inhägnad plats.

Tanken med att anordna lekar för barnkalas är att ge barnen möjlighet att vara i rörelse. Det betyder inte att de måste springa runt, men det betyder inte att de tvingas sitta still heller.

Idéer för inomhusracing

Att ha tävlingar inomhus betyder inte nödvändigtvis att du måste tävla för att se vem som är snabbast. Faktum är att det finns många alternativ som en del av repertoaren av inomhuslekar som du kan applicera på barnkalas. Här följer några idéer.

Fotlådeloppet

Ett fotlådelopp går ut på att montera skokartonger eller liknande kartonger på barnens fötter och få dem att springa med på. Finns det inte mycket utrymme kan stafettlopp istället anordnas. För denna aktivitet kan vissa villkor läggas till. Några exempel är följande:

  • Glidfötter (fäst dukar under lådorna för att få dem att glida bättre och inte slita på golvet).
  • Ta korta steg.
  • Placera ena foten framför den andra, i linje.
  • Gör något specifikt med händerna medan de tävlar.
  • Sätt lådor på både händer och fötter, och tävla på alla fyra!
  • Gå med raka ben.
Barn springer inomhus.
Lopp är ofta väldigt roligt för barn. Dessutom kan du välja olika alternativ för att de ska uppleva olika sätt att leka.

Glidlopp

Ett annat sätt att utföra inomhuslopp är att be barnen att glida på olika sätt: på magen, på rumpan eller liggande på rygg eller sida, bland annat. Precis som i föregående lek så kan stafettlopp genomföras. Dessa villkor kan föreslås antingen av en vuxen eller av barnen själva.

Pappersbollsloppet

Ett annat lopp som kan anordnas inomhus är att kasta pappersbollar eller något annat föremål, till exempel små ballonger. För att göra detta bör två fingrar användas, som om man kastar kulor. Det roliga med papperskulor är att det är svårt att kontrollera vart de flyger.

De små kan placeras i olika positioner, vilket också kommer att vara en del av leken. Till exempel kan de behöva kasta pappersbollen medan de ligger med ansiktet nedåt eller när de sitter med ben isär, eller på huk.

Kreativa inomhuslekar för barnkalas

Om du ger barn möjligheten att skapa, då kommer du säkert att kunna få dem att kunna sitta i en ring eller runt ett bord. Låt oss ta en titt på några idéer.

Rita självporträtt

Ge varje barn ett papper och en tuschpenna eller något annat de kan rita med. De små måste sedan lägga pappret framför ansiktet och hålla i det med ena handen, medan de ritar ansiktet på pappret med den andra handen. Helst bör du visa dig själv först. Markören bör spåra linjerna i näsa, ögon, läppar och till och med öron. Det verkar väldigt enkelt, men det är väldigt roligt att se resultatet. Säkert kommer fler än en att vilja göra det igen.

Ett litet barn som ritar med markörer.
Barn älskar att rita, så att försöka skapa sina egna ansikten kommer att bli skoj.

Dockor med papperspåsar

För den här aktiviteten behöver du papperspåsar liknande de som används för matlådor eller små presenter. Du kommer också att använda markörer, färger och allt annat som kan användas för att animera dockan, samt lim för att sammanfoga dessa element. Barnen måste skapa sina egna dockor med det material de har till hands, vilket  inspirerar dem att omsätta all sin kreativitet i praktiken.

Ett sätt att uppmuntra skapandet av dockor är att placera olika element på bordet eller på golvet på ett progressivt sätt. Barn kan göra så många de vill och prova olika möjligheter. Du kan också ge några allmänna förslag om vilken typ av karaktär eller varelse de kan skapa.

Konstruktioner med bollar och glasspinnar

Med hjälp av modellera eller liknande och små pinnar får barnen göra figurer, former eller konstruktioner. För att göra detta måste de skapa bollarna och sedan montera dem. Efteråt behöver de sammanfoga dem. Först kommer två eller tre barn att bilda en grupp och slå samman dem. Sedan kommer ytterligare två grupper att ansluta sig till resultatet. Och så vidare, tills en enda jättekonstruktion bildas!

Förbered flera alternativ

Att organisera inomhuslekar för barnkalas kan vara lite mer tidskrävande än att planera ett utomhusevenemang. Men framför allt kräver det oftast mycket mer ansträngning för att upprätthålla en bra atmosfär. Det är därför det är en bra idé att ha flera alternativ redo om något skulle gå fel. Låt dessutom barnen utveckla de idéer som kommer att tänka på kring de spel du föreslår, så länge som den rätta atmosfären bibehålls.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.