Fördelarna barn får av att rita
Att måla och att rita är två av de äldsta uttrycksformerna för mänskligheten. I nutid har en stor mängd studier visat fördelarna barn får av att rita. Denna spontana konstnärliga aktivitet representerar en milstolpe i ditt barns utveckling
Specialister indikerar att det är nyttigt för varje barn att ha lite kontakt med denna form av uttryck från tidig ålder, oavsett om det rör sig om enkelt klotter eller begynnande igenkännbara former.
Kom ihåg att ju mer de ritar, målar och färglägger, desto bättre blir deras utveckling. Fördelarna barn får av att rita är många och kan uttryckas inom olika områden: såsom motoriska, intellektuella eller känslomässiga.
Då barn ritar
Denna lekfulla aktivitet har den ovärderliga effekten att förbättra förmågor hos de små samtidigt som den hjälper till med att utveckla deras personlighet samt underlättar projiceringen av ditt barns inre värld samtidigt som komplexa neuropsykiska funktioner sätts i spel.
Experter hävdar att ritandet förbättrar finmotoriken och skrivandet hos barn, som genom detta tidsfördriv också utvecklar sin kreativitet och ökar sitt självförtroende. En annan av de stora fördelarna barn får av att rita är uttrycket av känslor och förnimmelser.
Motivera ditt barn att rita eftersom denna hobby inte bara roar och förstärker deras fantasi och deras kreativa tendenser, utan också förbättrar andra aspekter av deras utveckling. På en fysisk nivå fulländar de sina manuella färdigheter som gör att de kan hantera små föremål och skärpa sin rumsliga föreställning.
På ett känslomässigt plan producerar ritandet hos barnen en stor tillfredsställelse och stärker deras självkänsla samtidigt som det gör det möjligt att kanalisera deras sinnestillstånd på ett positivt sätt, även om de inte vet eller kan uttala det muntligt.
Fördelarna barn får av att rita: Lämpliga material
Det finns olika tekniker och material som gör att alla barn till fullo kan njuta av den berikande upplevelsen av att producera teckningar och konst, eftersom det inte bara handlar om att använda konventionella element som pennor och färger.
Till så stor grad som möjligt är det bäst att tillgripa föremål som har olika texturer, till exempel är färg blandad med mjöl eller salt, krita med vatten, gelatin eller socker utmärkta verktyg för att skapa konstverk.
Viktig! För att förhindra missöden bör du förse barnen med de mest lämpliga redskapen och materialen för deras ålder. Erbjud dem ett papper eller en svart tavla att rita på, gärna då i kontrasterande färger så att de enkelt kan urskilja sina linjer.
Undvik helst att ge dem små blad eller anteckningsböcker, utan hellre stora papper som gör att de kan ta ut svängarna med armarna. Andra bra idéer är att lägga en okänslig och tvättbar matta på golvet, eller köpa en stor svart tavla som den i skolan om de gillar att måla stående och har större rörelsefrihet.
När det gäller färger är det bäst att köpa tjocka markörer, korta och tjocka kritor, trycksvampar och kritor med fodral som är lätta att ta tag i. Se alltid till att välja giftfria, tvättbara och barnvänliga material.
Fördelarna barn får av att rita
Att främja ritandet är viktigt eftersom det innebär att ge dem ett verktyg som ökar deras förmåga att fungera socialt. Att måla stimulerar också barns kreativitet och lyhördhet.
Andra fördelar med att rita består av saker som en minskad ångest, minskade rädslor och uttryck av oro.
- Uppmuntra kommunikation. Konst humaniserar oss, hjälper oss att kommunicera på ett annorlunda och personligt språk. Detta är en stor fördel, särskilt för barn som är blyga, autistiska eller lider av funktionsnedsättningar. Därför är det ett utmärkt sätt för kommunikation och uttryck då verbala färdigheter inte stör.
- Förbättrar motoriken. Även om det kan verka som en överdrift så hjälper det faktiskt att hålla i en penna, eller att hantera en pensel, för att reglera handrörelser och stimulera hjärnanslutningar. Det är därför vi pratar om fördelarna som ritandet ger när det gäller finmotoriken. Av samma anledning sägs det till och med att ritandet förbereder barn för att enklare utföra uppgifter som att skriva.
- Ritandet hjälper till att utveckla deras individualitet och ökar självkänslan. Det sker oftast i en icke konkurrensutsatt och avslappnad miljö där de små njuter av sina personliga prestationer. Därför är teckning av stor betydelse för de barn med problem som medberoende och trauma. När barn lär sig att rita mår de bra med sig själva, och eftersom de inte kan bli stämplade som bra och dåliga, eller som vinnare eller förlorare, så känner de sig inte utsatta för känslor av frustration.
- Avkopplat, fridfullt och lugnt. Genom att rita kan de små ventilera sina känslor, materialisera sina känslor på papper. Därmed kan varje känsla uttryckas genom olika färger och former, genom en trevlig process.
- De lär sig att uppskatta konst. Om ett barn vänjer sig vid detta visuella språk, kommer det att kunna tolka andras verk och väcka lusten att lära sig mer om konst i allmänhet. Att öva, förstå och prata om konst tillåter barnet att motta denna typ av kommunikation.
- Att rita gör allt roligt. Genom denna uttrycksform skapar barn nya världar, upptäcker hur färger formas, utvecklar ett utrymme där allt är möjligt. Genom att rita skrattar barn, umgås, lär sig, uppskattar naturen och brinner för något hälsosamt.
- Det fungerar som terapi. Målning är en individuell aktivitet där ens egen värld regerar. Eftersom stimuleringen av deras kreativa del tillåter positiv isolering från verkligheten så producerar mental vila som minskar stress och skapar känslor av lycka och avkoppling. Av denna anledning rekommenderar experter på ämnet denna aktivitet för barn som lider av problem med aggressivitet eller nervositet. Dessutom har ritandet framgångsrikt används som terapi för syndrom som autism.
- Främjar uppmärksamhet, koncentration och läkning. Den som ägnar flera timmar åt att rita når ett mycket markant koncentrationstillstånd där den raderar omgivningen och tappar koll på tiden samtidigt som den glömmer trötthet eller fysisk smärta. Detta sker då en del av hjärnan är medveten, och den andra tar upp det omedvetna.
- Ger mental hälsa. Att måla distraherar barn från deras problem, förvandlar ångest till något vackert, gör att känslor kan identifieras och uttrycksförmågan ökas. Detta är fördelaktigt och lindrande för nervösa barn, de med psykiska problem, eller för de som går igenom en känslomässig obalans eller ett sentimentalt sammanbrott.
- Det stimulerar hjärnans aktivitet. Ritning stimulerar båda hjärnhalvorna: Den vänstra involverar den logiskt-rationella sidan medan den högra utnyttjar vår kreativitet och våra känslor. På så sätt bekämpar denna aktivitet sjukdomar som Alzheimers samtidigt som den stärker fantasin.
Har du insett alla fördelarna barn får av att rita? Oavsett om det är för vår hälsa, rekreation eller personliga mål: låt oss rita!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Acaso, M. (2000). Simbolización, expresión y creatividad: tres propuestas sobre la necesidad de desarrollar la expresión plástica infantil. Arte, individuo y sociedad, (12), 41. https://revistas.ucm.es/index.php/ARIS/article/download/ARIS0000110041A/5919
- Cándano, S. (2013). La pintura beneficiosa para el desarrollo de los niños. http://www.ampaikasbide.com/downloads/pintura/Desarrollo%20y%20aprendizaje.pdf
- Cardozo, S. Y. C., Cardozo, E. C., & Acevedo, E. A. P. (2018). El arte en un acto sensible: El niño en procesos creativos. Calle 14 revista de investigación en el campo del arte, 13(23), 186-196. https://www.redalyc.org/journal/2790/279054997012/279054997012.pdf
- Cordera, M., Bertolez, A., Monesterolo, L., & Herrera, M. El dibujo infantil como expresión de desarrollo saludable.
- Goodnow, J. (1979). El dibujo infantil (Vol. 8). Ediciones Morata.
- Lowenfeld, V. & Brittain, W. L. (1980). Desarrollo de la capacidad creadora (2a Ed.). Buenos Aires: Kapelusz.
- Medina-Sánchez, N., Velázquez Tejeda, M. E., Alhuay Quispe, J., & Aguirre Chávez, F. (2017). La creatividad en los niños de prescolar, un reto de la educación contemporánea. https://repositorio.usil.edu.pe/items/931fe65d-74c5-46b2-afae-21f412d0f982
- Mujica Jiménez, A. S. (2012). Estrategias para estimular el dibujo en los estudiantes de educación inicial. Revista de investigación, 36(77), 147-164. http://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S1010-29142012000300009&script=sci_arttext
- Muños-Hidalgo, M. D. (2014). El dibujo infantil: La etapa preesquemática. http://tauja.ujaen.es/bitstream/10953.1/796/4/TFG_MuñozHidalgo%2cMar%C3%ADaDolores.pdf
- Tello, P. M., & Cubero, I. O. (2003). ‘Informalismo y Arte Infantil Informalismo y Arte Infantil. Arte, individuo y sociedad, 15, 83-114. https://revistas.ucm.es/index.php/ARIS/article/download/ARIS0303110083B/5835/0
- Rojas, E. M. P. (2012). La evolución del dibujo infantil. Una mirada desde el contexto sociocultural merideño. Educere, 16(53), 157-170. https://www.redalyc.org/pdf/356/35623538016.pdf
- Sampedro-Lampon, M. D. P. (2018). Expresionismo abstracto de Pollock como modelo de lenguaje plástico para los niños de 5 años (Bachelor’s thesis). https://reunir.unir.net/bitstream/handle/123456789/7649/SAMPEDRO%20LAMP%c3%93N%2c%20MARIA%20DEL%20PILAR.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Viadel, R. M. (1988). El dibujo infantil: tendencias y problemas en la investigación sobre la expresión plástica de los escolares. Arte, individuo y sociedad, (1), 5. https://scholar.google.com/scholar_url?url=https://revistas.ucm.es/index.php/ARIS/article/download/ARIS8888110005A/6070&hl=es&sa=T&oi=gsb-ggp&ct=res&cd=0&d=18242260912850913863&ei=XkIoYtnPLavGsQLO2azwCQ&scisig=AAGBfm1Fyof5DmOifhAebLFZ8m9hJCjZDg
- Zapata Gutiérrez, M. M. (2019). Tras las huellas del arte infantil. Revista de la Escuela de Ciencias de la Educación, 2(14), 71-80. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2362-33492019000200008