4 lekar som tränar reflexer och koordination

Spel och lekar som tränar reflexer och koordination hjälper till att stimulera barns psykomotoriska färdigheter. Ta reda på mer i följande artikel.
4 lekar som tränar reflexer och koordination
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Spel och lekar som tränar reflexer och koordination är perfekta aktiviteter som låter dig ha roligt tillsammans som familj. Samtidigt hjälper de till att stimulera och träna specifika motoriska och psykomotoriska färdigheter. I artikeln nedan tipsar vi om några olika alternativ för detta. Läs vidare och upptäck hur roligt ni kan ha samtidigt som ni tränar på viktiga färdigheter! Vi är säkra på att dina barn kommer att älska dessa aktiviteter.

“Ingenting lyser upp hjärnan som lek.”
– Dr Stuart Brown –

4 lekar som tränar reflexer och koordination

Omvända världen

Denna lek är perfekt för att förstärka psykomotoriska reflexer och kroppskoordination hos barn. Dessutom hjälper den också till att utveckla självkontroll och koncentration.

  • Innan leken börjar måste ni välja vem som ska vara ledare. När ni väl har bestämt er får ledaren ställa sig framför resten av spelarna, som ställer sig på en rad vända mot ledaren.
  • Nu ska ledaren ge lekdeltagarna olika order med hög röst. Till exempel att hoppa, springa, lyfta armarna osv. Som svar på detta ska spelarna göra exakt det motsatta mot vad ledaren säger till dem att göra.
barn leker lekar för reflexer och koordination
  • Allteftersom ska instruktionerna bli mer komplicerade. Till exempel kan ledaren nämna en specifik kroppsdel ​​som deltagarna ska använda. Han eller hon kan säga: “hoppa på din vänstra fot”, “spring med din högra hand på huvudet”, “lyft din vänstra hand” etc.
  • Om en deltagare gör ett misstag är han eller han ute ur leken och får sätta sig ner. Den sista deltagaren som är kvar vinner.

Lek för att träna reflexer och koordination: Land, luft, eld och vatten

Detta nästa alternativ på vår lista över lekar som tränar reflexer och koordination är perfekt för att arbeta med barns förmåga att reagera snabbt, deras förmåga att resonera och deras mentala smidighet.

  • Börja med att lägga ett snöre eller rep på marken för att dela upp området i två delar.
  • Sedan ska en av deltagarna ställa sig på ena sidan, och bli lekledare, medan resten av spelarna står på den andra.
  • Den som är ensam på sin sida ska säga något av orden “land”, “vatten”, “eld” eller “luft”. Samtidigt ska han eller hon kasta en mjuk boll i ett försök att träffa någon av spelarna på andra sidan linjen.
  • När lekledaren säger “vatten”, “land” eller “luft” måste spelaren som blir träffad av bollen namnge antingen ett djur som lever i vattnet, på land eller som kan flyga genom luften, dvs. så att det matchar ledarens uppmaning. Om lekledaren sagt ”eld” måste deltagaren namnge ett objekt som inte kan brinna. Om deltagaren inte kan komma på någonting är han eller hon ute. Spelet fortsätter tills endast en spelare återstår, vilket är vinnaren Om ni vill fortsätta leka kan vinnaren bli nästa lekledare.

Exploderande bomber

För nästa lek behöver du två bollar och minst fem spelare. Spelarna ställer sig bredvid varandra i form av en cirkel. Sedan ska en av deltagarna plocka upp en av bollarna och deltagaren som står längst bort från honom eller henne tar upp den andra.

barn leker lekar för reflexer och koordination

När alla är på plats börjar leken. Den går ut på att spelarna låter bollarna gå runt cirkeln åt vänster respektive åt höger. En spelare som får båda bollarna samtidigt – dvs bomben exploderar – förlorar och måste sätta sig ner. Spelet fortsätter tills bara tre deltagare är kvar i leken.

Lek för att träna reflexer och koordination: Slow-motion-lopp

Under denna lek övar barn förmågan att kontrollera sina kroppsrörelser. Det första ni behöver göra är att välja vem som ska vara ledare.

Övriga deltagare ställer sig mot en vägg tills ledaren säger till dem att de kan börja röra på sig. Nu ska deltagarna röra sig så långsamt som möjligt tills de når motsatt vägg i rummet. Samtidigt som de gör det måste de låtsas att de springer mycket snabbt – som om de är i slow motion.

Ledaren övervakar för att avgöra om någon spelare slutar röra sig. Om detta händer, är deltagaren ute ur spelet. Den sista spelaren som når motsatt vägg är vinnaren.

”Barn behöver ha ledig tid och tid att leka. Lek är inte en lyx. Lek är en nödvändighet. ”
– Kay Redfield Jamison –


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Allué, J. M. (1998). El gran libro de los juegos. Barcelona: Parramón Ediciones.
  • Macía Yáñez, I. (2021). Análisis de confianza intra-observador de diferentes pruebas para la evaluación de las habilidades motrices de estabilidad en niños y niñas de Educación Primaria .

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.