7 fördelar med fingermålning för barn

Att skapa teckningar med händer och fingrar är roligt och väcker kreativitet. Här berättar vi om fördelar med fingermålning!
7 fördelar med fingermålning för barn
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Skriven av Yesibeth Rincón

Senaste uppdateringen: 20 december, 2022

Att skapa konstverk med sina händer är en av de roligaste pedagogiska aktiviteterna för små barn. Denna färgglada aktivitet låter dem utveckla sin känsel och väcka sin kreativitet . I den här artikeln berättar vi om alla fördelar med fingermålning för barn.

Fingermålning är en aktivitet som gynnar barnens fantasi och uppfinningsrikedom, förutom att introducera dem till en värld av konstnärliga, visuella och materiella uttrycksformer.

För att måla med fingrarna behöver du bara köpa fingerfärg och några pappersark eller kartong samt uppmuntra dina barn att delta i denna trevliga aktivitet. Det är bra att veta att alla barn kan medverka från sex månaders ålder med ordentlig övervakning . Låt oss titta närmare på alla fördelar med fingermålning som dina barn kan dra nytta av!

Lär dig fördelarna med fingermålning för barn

Ökad kreativitet, finmotorisk utveckling och förmåga att identifiera och skilja på färger är bara några av fördelarna med fingermålning för barn. Här följer en lista över egenskaper som ditt barn kan utveckla genom att tillämpa denna metod:

1. Väck kreativiteten och fantasin

Genom konsten kan barn uttrycka sina känslor på ett naturligt och lekfullt sätt. Därför är fingermålning användbart för att uttrycka sina känslor och väcka kreativitet samt förmåga till fantasi och uppfinningsrikedom. Med fingermålning kan barn dessutom ta sina första steg in i konstens värld.

Fingermålning för en liten flicka i sin stol.
Fingermålning hjälper till att förbättra barns fingerfärdighet och utvecklar finmotorik.

2. Stimulerar motorisk koordination

En annan fördel med fingermålning för barn är utvecklingen av motorisk koordination . Att sprida ut färgen på papperet gynnar färdigheter som ännu inte har konsoliderats i barnet, såsom fingerfärdighet.

Genom denna teknik får barn möjlighet att upptäcka nya texturer , vilket påverkar finmotoriken positivt. Därmed bidrar det till att händer, nävar och fingrar behärskas. Att måla är lika stimulerande för barns motoriska utveckling som att skriva eller klippa ut former.

3. Ökar självkänslan

Att ge barn friheten att skapa vad de vill, utan att behöva använda några andra verktyg än sina egna händer, ökar deras självkänsla och självständighet. Om du också gratulerar dem för deras arbete så hjälper du till att stärka deras självkänsla och de kommer att känna sig nöjda över att ha skapat något fantastiskt utan någon annans hjälp.

4. Låter dem lära sig om texturer och färger

Att inte använda något mer än sina händer, fingrar och handleder för att fånga det de vill ha på papper hjälper barnen att utveckla taktil känslighet . Samtidigt får de kunskap om vad släta och blöta texturer är. Om du istället för slätt papper tillhandahåller ett korrugerat så blir upplevelsen än mer fascinerande.

Denna teknik hjälper även barnen att stimulera synen för att identifiera och särskilja färger . De kommer också att kunna blanda dem och skapa olika nyanser.

5. Främjar koncentrationen

Bland de många fördelarna med fingermålning hittar vi förbättringen av koncentrationen . Detta beror på att när barn målar så fokuserar de endast sin uppmärksamhet på vad de gör, utan att distraheras av andra saker. På så sätt odlar de också tålamod och uppmärksamhet , egenskaper som kommer att tjäna dem under hela livet.

En pojke målar fingerfärg.
Fingermålning förbättrar barns koncentration, de fokuserar sin uppmärksamhet på det arbete de gör. Det hjälper dem också att bygga upp tålamod.

6. Det är avslappnande

Att måla är en lugn aktivitet som till och med utförs i det tysta , vilket kännetecknar det som ett av de mest avkopplande konstnärliga uttrycken som finns. Samtidigt hjälper det barnen att hålla sig lugna.

7. Ni kommer att ha roligt tillsammans

Fingermålning låter barn ha roligt och njuta medan de delar en stund med sin familj . Ordna en familjeeftermiddag där både vuxna och barn kan njuta av att måla och ha det trevligt. Det är bäst att åtfölja stunden med ett mellanmål som dina barn gillar.

Rekommendationer för fingermålning med barn

Om du ska måla med ditt barn följer här några rekommendationer för att framgångsrikt utföra denna aktivitet hemma:

  • När du köper färg i butiken, se till att den är säker och giftfri. Det är viktigt att pigmenten lossnar när man tvättar händerna med tvål och vatten och att det har en struktur som gör det lätt för barn att måla.
  • Utför denna aktivitet från sex månaders ålder och längre. I den här åldern är barn redan beredda att utveckla sitt känselförnimmelse och sin konstnärliga känsla.
  • Från sex månader till två års ålder är det viktigt att övervaka barnen eftersom de kan stoppa händerna i munnen och få i sig färg.
  • När dina barn ska måla, sätt på dem ett förkläde eller bekväma kläder som du inte har något emot att de blir smutsig.
  • Ha en fuktig trasa till hands för att torka av fingrarna när ditt barn behöver byta färg.
  • Hitta det perfekta utrymmet att måla. Det kan vara ett arbetsbord eller på golvet. Du kan täcka ytan med kartong, tidning eller en gammal filt.
  • Vissa barn gillar inte att bli smutsiga, så om de inte vill måla, tvinga dem inte.

Flerfärgad underhållning där hemma

Att ha kul och lära sig hemma tillsammans med sina barn kan vara väldigt enkelt, praktiskt och ekonomiskt. Du kan på ett enkelt sätt använda fingermålning som ett konstnärligt uttryck. Uppmuntra dina barn och hela familjen att skapa lyckligt och fritt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.