9 idéer för att skapa meningsfulla familjestunder

Att skapa meningsfulla familjestunder hjälper till att stärka bandet med dina barn, och dessutom att främja deras kreativitet och självkänsla.
9 idéer för att skapa meningsfulla familjestunder
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

När dina barn växer upp kommer de att glömma mycket av det som hände under deras barndom. Men det finns vissa ögonblick som förblir ingraverade i deras sinnen och hjärtan. De kommer att vara de där de har kunnat njuta av din uppmärksamhet och din närvaro. Att skapa meningsfulla familjestunder är ett sätt att vårda småttingarnas själar, fylla dem med kärlek och erbjuda dem de upplevelser som stannar hos dem hela livet. Vet du inte hur du ska börja? Här följer några idéer!

Ibland tror vi att det krävs stora gester eller stora summor pengar för att göra våra barn nöjda. Men i verkligheten finns det inget mer värdefullt för ett barn än att veta att de är älskade, utvalda och prioriterade av sina föräldrar. Hur uppnår vi detta? Vi måste erbjuda dem kvalitetstid, dela aktiviteter och skapa rutiner som främjar deras känsla av tillhörighet. Här följer några av de enklaste och roligaste idéerna.

Kolla in dessa 9 idéer för att skapa meningsfulla familjestunder

Det finns vissa ögonblick som lämpar sig särskilt väl för att skapa planer. Till exempel julfester, födelsedagar eller sommarlov. Det är dock viktigt att vi hittar några stunder inom den dagliga rutinen till att dela med de små. Vi behöver inte vänta på ett speciellt tillfälle, utan vi kan göra dessa små dagliga utrymmen speciella. Med dessa idéer blir det lättare att uppnå det:

1. Matlagning som familj

Att laga mat med barn är en rolig och lärorik upplevelse. Dessutom är det en aktivitet som vi enkelt kan ta med i vårt dagliga liv.

Denna idé låter dig inte bara spendera tid med dina barn, utan uppmuntrar också deras självkänsla och autonomi. Genom att låta dem hjälpa dig att laga maten kommer de att känna sig kapabla och utveckla olika färdigheter.

Samtidigt är det ett utmärkt alternativ för att förbättra kräsna barns attityd till mat.

Försök att ha tillräckligt med tid och ha tålamod, eftersom målet är att njuta av det som familj.

En familj som lagar mat tillsammans.
Att laga mat som familj är en väldigt rolig tid för barnen. Ha tålamod! Det spelar ingen roll hur maten blir, målet är att ha det bra.

2. Dela temakvällar

Temakvällar är idealiska för att skapa meningsfulla familjestunder under helgen. Välj helt enkelt ett tema och skapa en kväll som kretsar kring det. Till exempel, om idén den här veckan är magi, då kan ni ha ett filmmaraton med Harry Potter. Om det handlar om Mexiko kan du prova att återskapa mexikanska kostymer och laga mexikansk mat.

Den här aktiviteten kommer inte bara att vara rolig, utan den kan också stimulera kreativiteten och låta er alla lära er om olika ämnen. Varje vecka kan en ny familjemedlem välja tema!

3. Anordna en berättartävling

Att läsa med barn är en både nödvändig och nyttig aktivitet. Men tänk om vi går ett steg längre och uppmuntrar dem att skapa sina egna böcker och berättelser? Varje familjemedlem kan välja ett tema för sin berättelse, skriva den, illustrera den och binda den. Till sist kan en läsdag anordnas där allas verk sätts samman.

4. Skapa ett familjealbum

Familjefotografier är skatter som gör att vi kan resa till andra tider och återuppleva äventyr. Men förutom att titta på dem i ett album, kan det också vara väldigt roligt att skapa själva albumet.

För denna familjeaktivitet väljer du en specifik händelse, till exempel en resa till en annan stad eller en sommarsemester. Börja samla in bilderna och sätt sedan ihop dem i ett album där du kan lägga till anteckningar, teckningar, klistermärken och kommentarer.

Det här projektet är ett bra sätt att förena er i ett gemensamt mål som ni kan njuta av många år senare.

5. Lär er färdigheter tillsammans

För ett barn finns det inget mer tillfredsställande än att se hur deras föräldrar är intresserade av deras smaker och engagerar sig i dem. Därför är ett bra sätt att skapa meningsfulla familjestunder att anmäla sig till någon form av kurs eller workshop med dina barn. Några aktiviteter ni kan dela är följande:

  • Ta skateboardlektioner
  • Lär er att rita
  • Aktivera er i en sport
  • Besök museer och bibliotek
  • Gå på en dansklass

6. Kom i kontakt med naturen

Kontakten med naturen ger enorma fördelar för både barn och vuxna. Av denna anledning kan det vara en utmärkt idé att skapa en familjerutin som involverar naturen.

Välj ett hörn på landet, på stranden eller i bergen som ni speciellt gillar och som ligger nära hemmet. Organisera sedan små utflykter regelbundet. Du kan ta det du behöver för en picknick eller för skojs skull. Hur som helst, med tiden kommer detta att bli en plats att koppla av och vara med dem du älskar mest.

En familj som går på en stig på landet.
Naturen erbjuder oss flera möjligheter att besöka platser, utföra olika aktiviteter och njuta av naturen som en familj.

7. Spela brädspel

Att dela en eftermiddag med brädspel är ett av de enklaste och lämpligaste sätten att skapa meningsfulla stunder som familj. Det finns en mängd alternativ, för alla smaker och åldrar, du kan variera dem så att du inte blir uttråkad. De är också idealiska för att lära barn att turas om, följa reglerna, utveckla koncentration och planera och implementera strategier.

8. Skapa hantverk för att dekorera huset

De flesta barn älskar att pyssla, eftersom de låter sin fantasi flöda och ger fritt spelrum åt sin kreativitet. Du kan hålla olika sessioner för att skapa dekorationer för huset under hela året.

Du kan till exempel skapa julmotiv eller några speciella till alla hjärtans dag eller påsk.

9. Fira en speciell dag

Slutligen är det också möjligt att dra nytta av de dagar som redan är meningsfulla i och för sig för att skapa vackra familjerutiner runt dem. Du kan till exempel anta traditionen att skämma bort varje familjemedlem lite extra på deras födelsedag. Några idéer som kan tillämpas är att förbereda en speciell frukost, dekorera köket till deras ära eller skapa en rörande handgjord present. Dessa förberedelser kommer att fylla dina små med spänning och lära dem vackra sätt att uttrycka sin tillgivenhet.

Att skapa meningsfulla familjestunder är det bästa arvet

Det kan vara så att vi i våra hektiska dagliga rutiner känner att det inte finns någon tid att ägna åt dessa aktiviteter. Men sådana ögonblick spelar en grundläggande roll i bildandet av barns personligheter, självkänsla och anknytning. Minnen från dessa ögonblick som delas som en familj kommer att vara den lyckliga plats dit de kommer att återvända, som vuxna, för att minnas hur lyckliga och älskade de var under sin barndom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas10(2), 183-201.
  • Páez, D., Fernández, I., Campos, M., Zubieta, E., & Casullo, M. (2006). Apego seguro, vínculos parentales, clima familiar e inteligencia emocional: socialización, regulación y bienestar. Ansiedad y estrés12(2-3), 329-341.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.