7 sätt att uppmuntra kreativt skrivande hos barn
Kreativt skrivande är ett fantastiskt sätt att förbättra barns språkinlärning och allmänna utveckling. Barn har en fantastisk fantasi som kan ge dem fantastiska fördelar när de använder den till att skriva.
Lärare bör välja aktiviteter som uppmanar eleverna att skriva. Det är också en bra vana i hemmet. Många familjer har “lästimmar” där hela familjen läser. Man kan på samma sätt planera in en specifik tid för kreativt skrivande där hela familjen deltar.
Den rekommenderade åldern för kreativt skrivande börjar vid 8-9 år. Vid den här tiden har de flesta barn redan lärt sig att läsa och skriva på ett bra sätt.
Fördelarna med att uppmuntra kreativt skrivande hos barn
- Det är fundamentalt med kreativitet för alla människor. Det är nyckeln till att lösa problem. Det är därför väldigt fördelaktigt om man hittar sätt att förbättra sina barns kreativitet.
- Kreativitet är också kul för barnen. De får uppleva en hel värld av intressanta berättelser. Det ger dem ett naturligt intresse för språkets kreativa möjligheter.
- Kreativt skrivande hjälper också till att förbättra barns attityder gentemot lärande. Det förbättrar uppmärksamheten, minnet och förståelsen.
- Kreativt skrivande är också väldigt viktigt för att förbättra språket och utöka ordförrådet.
Tips för att uppmuntra kreativt skrivande hos barn
Serietidningar
Ett sätt att uppmuntra kreativt skrivande hos barn är att man ber dem berätta en historia med bilder. Det är bäst att man begränsar den till runt 4-5 bilder.
Inspirerande scen
Ett annat sätt att uppmuntra barns kreativa skrivande är att förbereda en scen med hjälp av dockor, leksaker och andra föremål. Därefter ber du barnet att skapa en berättelse baserat på vad han eller hon ser.
Om man använder föremål som barnet är bekant med – som exempelvis en favoritleksak – förbättrar det den lilles fantasi ännu mer.
“Dessa aktiviteter rekommenderas för barn som är 8, 9 eller äldre.”
Magisk karaktär
Barnet skapar en karaktär av saker som han eller hon hittar runt huset. Det kan vara en boll, en tygbit, papper, en klubba etc. Be barnet att lägga till ansiktsuttryck och ge karaktären ett namn.
Detta blir barnets magiska huvudkaraktär som har magiska krafter som barnet själv väljer. Det viktigaste är att den magiska karaktären alltid försöker göra vad som är rätt.
Be nu ditt barn att komma på olika scenarion som involverar magiska karaktärer. Barnet får sedan skriva ner dessa. Ditt barn kan också få kombinera alla berättelserna till en bok.
Fantasifull framtid
Många barn tycker om att skriva berättelser där de själva är vuxna. Du kanske måste guida dem med några frågor först. Den här aktiviteten är bra för att få dem att tänka på sina framtida planer.
Ett möte mellan superhjältar och prinsessor
Barnet kan skriva en berättelse där huvudkaraktärerna är superhjältar eller prinsessor som normalt sett inte har något samband. Han eller hon kan exempelvis skriva en berättelse som involverar både Spindelmannen och Askungen. Det är ett bra sätt att främja barnets fantasi.
Den dolda historien i en bild
Visa ditt barn ett foto eller en bild från en tidning som visar en person eller ett djur. Se till att det finns en bakgrund, som exempelvis ett landskap. Låt sedan barnet skriva en berättelse som utspelar sig i själva bilden.
Rundsagor
Det här är en bra gruppaktivitet. Du kan använda de andra förslagen ovan som startpunkt.
Varje barn skriver en mening för att påbörja en berättelse och ger sedan sitt papper till den som sitter bedvid.
Varje barn skriver sedan ytterligare en mening för att fortsätta berättelsen. Rotationen fortsätter tills varje barn har fått tillbaka sitt ursprungliga papper. Barnet får nu avsluta berättelsen baserat på vad de andra har skrivit.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alonso, L., & Aguirre de Ramírez, R. (2004). La escritura creativa en la escuela: una experiencia pedagógica (de, con) juegos lingüísticos y metáforas. Revista de Pedagogía.
- Alvarez Rodríguez, M. I. (2009). Escritura creativa. Aplicación de las técnicas de Gianni Rodari. Educere, 13(44). https://www.redalyc.org/pdf/356/35614571010.pdf
- Borbón, S. (2000). Estrategias para implementar la creatividad. Colombia: Magisterio