7 övningar för barn med ADHD

Övningar specifikt för barn med ADHD tjänar till att lindra symtom kopplade till hyperaktivitet och bristande koncentrationsförmåga.
7 övningar för barn med ADHD
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Övningar för barn med ADHD är specifikt framtagna för att lindra tecknen och symtomen för detta tillstånd. Trots att det är ett känsligt ämne så är det möjligt för barn att bli behandlade genom dessa typer av aktiviteter.

I allmänhet kännetecknas denna aktivitets- och uppmärksamhetsstörning (ADHD) av tecken och symtom relaterade till ouppmärksamhet, impulsivitet, hyperaktivitet och en oförmåga att lära sig lätt.

Men genom övningar kan du ändra beteendet hos barn som lider av detta problem.

Övningar för barn med ADHD

Huvudsyftet med övningar för barn med ADHD är inriktat på att fånga uppmärksamhet och modifiera beteendet hos denna funktionsnedsättning. Det är dock viktigt att dessa aktiviteter anpassas till varje barns fysiska och psykologiska kapacitet.

Här kommer vi att visa dig några aktiviteter som barn kan utföra under din ledning eller under deras ansvariga lärare. Utöver att övervaka dem är tanken att motivera dem till att inte överge övningen som de utför.

1. Separera element

Barn som sorterar färger.

Aktiviteten att separera element kan fånga uppmärksamheten hos barn med ADHD, särskilt om det rör sig om föremål med ljusa färger eller olika former.

För att planera denna övning är det viktigt att känna till varje barns smak. Fundera på om de gillar figurer av djur, växter, bilar, eller liknande och basera sedan denna aktivitet efter deras personliga preferenser.

Det är också en bra idé att använda ljusa färger och storlekar som sticker ut. När föremålen har valts måste barnen separera dem från varandra till olika kategorier, färger eller storlekar.

2. Färgläggning

Har du märkt att de flesta barn tycker om att färglägga nästan vilken typ av teckning som helst? Du skulle bli förvånad över hur roligt barn har när de färglägger en bild, speciellt om bilden föreställer en favoritkaraktär eller något liknande.

Denna övning främjar inte bara koncentrationen utan stimulerar också färdigheter som rumslig placering och finmotorik.

Det enda som barnen behöver göra är att välja sina favoritfärger och fylla i bilden på sitt eget sätt. Om du vill öka svårighetsgraden kan du förutbestämma färger till ritningens områden eller karaktärens segment.

3. Att röra sin kropp i slow motion

En av de mest komplexa och samtidigt underhållande övningarna för barn med ADHD är långsamma rörelser.

Komplexiteten i att röra sig i slow motion beror på symtomen på ADHD, bland vilka hyperaktivitet sticker ut. Det är en svår uppgift för barnen att utföra.

Men att arbeta med denna typ av träning regelbundet och efter kroppssegment kan hjälpa till att motverka symtomen på sjukdomen. Du måste ha tålamod och träna på det vid varierade tillfällen. Dessutom kan det utföras individuellt eller i grupp.

4. Eko

”Eko” är en lek där flera barn bör delta, helst fler än 3.

En av deltagarna säger valfritt ord och resten av barnen måste repetera de sista stavelserna, som om de efterliknade ljudet ett eko av ordet skulle åstadkomma.

Denna övning syftar till att stimulera uppmärksamhet, koncentration och lagarbete. Den är bland de enklare men ändå effektiva övningarna för barn med ADHD.

5. Att observera detaljer

I det här fallet rekommenderar vi dig att ni tar en promenad fokuserad på att observera detaljer.

Det handlar om att genomföra en vandring eller färd längs en väg som barnen känner igen. Under resans gång behöver barnen identifiera föremål, som du frågar dem om i slutet.

På så sätt kommer de att kunna hålla sig aktiva, och samtidigt stimulerar de sin koncentration och minneskapacitet.

6. Safariresan

Safariövningen är väldigt lik den som diskuterades ovan. Även om du i det här fallet inte behöver ta en tur på en välkänd väg eller stig, utan snarare gör det i en mycket mer äventyrlig miljö.

Det kan vara allt från en park till en stig som ligger i bergen. Det önskvärda är att där finns olika typer av djur som avger karaktäristiska ljud vilka barnen kan uppmärksamma.

I slutet av resan ställer du några feedbackfrågor till dem angående djurens ljud. De ska inte vara komplexa, utan koncisa; till exempel hur många fåglar de hörde eller vilken typ av djur som de tror bor i området.

En grabb i naturen.

7. Sortera föremål

Övningarna att arrangera föremål kräver en hög grad av koncentration och minne. I följande aktivitet behöver barnen observera hur en uppsättning objekt är ordnade.

Sedan måste du eller läraren ordna om föremålen så att barnet kan sätta tillbaka dem på rätt plats. Barnet har en bestämd tid på sig både att observera det ursprungliga arrangemanget och att sätta tillbaka föremålen där de hör hemma.

Är övningar för barn med ADHD användbara?

Förmodligen är inte alla övningarna ovan användbara för alla barn med ADHD, men några av dem kan fånga din uppmärksamhet.

Ditt mål som mamma är att ta reda på vilka av dessa aktiviteter som gynnar barnen mest och börja implementera dem i en veckovis rutin. Dessutom behöver dessa typer av övningar också anpassas efter varje barns psykomotoriska förmågor.

Sist men inte minst måste övningarnas instruktioner förklaras tålmodigt och lugnt. Försök att inte få dem att känna sig förvirrade eller överdrivet uppspelta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.