Rastlösa barn kontra hyperaktiva barn

Det finns en debatt om skillnaden mellan rastlösa barn och hyperaktiva barn. Ibland får ett barn diagnosen hyperaktivitet när det i själva verket handlar om kognitiv omogenhet.
Rastlösa barn kontra hyperaktiva barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Rastlösa barn eller hyperaktiva barn? Utan tvekan har du ställt dig själv frågan, om ditt barn är fullt av energi och aldrig kan sitta stilla. Det är verkligen något som oroar oss som föräldrar, speciellt när barnen börjar skolan och vi får klagomål från lärarna för att de är så rastlösa.

Varje dag får fler och fler små barn diagnosen hyperaktivitet. Det är svårt att vid en tidig ålder ställa en diagnos som kanske placerar barnet i ett fack för resten av livet. 

Därför är det viktigt att ta det försiktigt. Självklart stämmer det att en del av dessa barn faktiskt kan vara hyperaktiva. Men det är också många av dem som helt enkelt har mycket energi och stort behov av att röra på sig.

Rastlösa barn kontra hyperaktiva barn

Det händer ofta att vi som föräldrar noterar att våra barn från en tidig ålder verkar ha svårt att sitta stilla. Barnen är mycket dynamiska och älskar att undersöka och upptäcka nya saker. Resultatet blir att de väldigt sällan sitter stilla. 

När de här barnen kommer till skolan så är det första som läraren säger: “Det är ett mycket aktivt barn, kanske har den ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Vi kommer att skicka barnet till en specialist.”

Men är det verkligen rättvist att säga att en 3-åring som nyss börjat i förskolan är hyperaktiv? Vi tycker inte det. Det finns många specialister som menar att barn inte bör få en ADHD-diagnos förrän tidigast i andra klass (vid 7-8 års ålder). Det är då man kan påbörja en utredning.

Ett hyperaktivt barn skriker.

Om vi sätter en etikett på barn som hyperaktiva från att de är mycket unga, så kommer det att följa dem genom hela deras skolgång. Dessutom kan det påverka barnets självkänsla och personlighet på ett negativt sätt. Kanske behöver många av dessa barn helt enkelt få experimentera, känna på och röra sig.

Varje barn är unikt

Det kommer alltid att finnas barn som har ett konstant behov av att få röra på sig. Men det betyder inte nödvändigtvis att de är hyperaktiva. Idag finns det en stor tendens att tidigt stämpla barn och direkt skriva ut mediciner.

Varje barn är unikt och normalt sett oroar vi oss bara när deras beteende börjar skapa problem. Det finns en del barn som har svårt att relatera till andra, de spenderar kanske sina dagar med en bok framför näsan … Och så finns det andra barn som har inlärningssvårigheter men som aldrig skapar några problem i klassen.

I båda dessa fall står det klart att de här barnen har emotionella problem, men vi tvekar ändå inför att sätta en stämpel på dem. Men när barnen har svårt att sitta stilla, eller har karaktärsdrag som orsakar problem i en skolklass, så är det mera sannolikt att de får en stämpel tidigt.

Dessutom, i många fall börjar barnen få medicin innan de ens fått en pålitlig diagnos. Kort sagt är det för att medicinen får dem att bete sig bättre i skolan.

Rastlösa barn kontra hyperaktiva barn: Lösningar

Här nedanför vill vi föreslå en del lösningar som du kan hålla i minnet när det handlar om att förhindra att dina små barn blir klassade som hyperaktiva barn.

Uppmärksamma mångfald i skolan

Alla barn är inte skapta likadana, och det finns ingen anledning till att se det som ett problem. Ur den här synvinkeln är det viktigt att notera att de små barnen måste få känna med, röra på och experimentera med sina egna händer. Det kan hjälpa oss att förstå hur svårt det är för dem att sitta stilla under längre perioder. Dessutom, om skolan tycker mångfald är viktigt, borde de verkligen beakta detta.

Farmakologisk terapi

Ur en fysiologisk synvinkel så har vi mediciner som hjälper barnen att kontrollera sina impulser. Men vi medicinerar ofta i fall som faktiskt inte ingriper ADHD. Det är viktigt att vara försiktig och att vänta på att en specialist gör en utvärdering vid rätt tidpunkt.

Vikten av psykologisk uppmärksamhet

Det finns fler och fler familjer och lärare som efterfrågar behandling för rastlöshet, men håll i minnet att det kan ha en psykologisk orsak och behandling. En del orsaker kan vara något av följande:

  • Brist på stimulans som möjliggör anknytningen mellan föräldrar och barn vid en tidig ålder.
  • Ett överflöd av artificiella stimuli, som tv, mobiltelefoner, videospel, surfplattor och så vidare.
En flicka hoppar på studsmatta.

Ät hälsosamt

Många dietister har antytt att ett överflöd av raffinerat socker och kemiska tillsatser kan orsaka rastlöshet hos barn.

Se till barnets behov

Vi måste tänka på varje barns individuella natur, behov och önskemål. Och naturligtvis måste vi slå fast vissa begränsningar och normer, utan att vara överdrivet strikta. Hemma kan vi jobba tillsammans med våra barn på aktiviteter som involverar känseln: att röra vid vatten, lera, färg och så vidare. Dessutom kan vi se till att skapa ett utrymme där barnen kan bränna energi genom att röra på sig, hoppa och springa.

Se till att barnet kan uttrycka känslor

Låt barnen uttrycka alla sina känslor och berätta för dig hur de känner sig. Ge dem också många kramar och positiv uppmärksamhet.

Sammanfattning av rastlösa barn kontra hyperaktiva barn

Som du kan se är det här en känslig fråga. Det finns en del barn som får en diagnos och medicineras för ADHD fast de faktiskt inte har någon sjukdom. Dessutom är det ingen fördel att stämpla barn redan vid en så tidig ålder.

Som föräldrar måste vi avstå från att diagnosticera ADHD tills våra barn är minst sju, åtta år gamla. Innan dess är det omöjligt att göra en komplett utvärdering. Hos mindre barn beror överdriven rörelse ofta helt enkelt på avsaknad av kognitiv mognad.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.