7 tips för att ta med din bebis till stranden för första gången

7 tips för att ta med din bebis till stranden för första gången
María José Roldán

Granskad och godkänd av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När du tar med din bebis till stranden för första gången vill du att upplevelsen ska vara så avkopplande och rolig som möjligt när ni är i solen och sanden och vågorna tillsammans.

Om ditt barn fortfarande är väldigt litet är det svårt att avgöra om det är en bra idé att ta med honom till stranden, speciellt för att han i en ålder med extremt känslig hud.

Naturligtvis är det inte mot lagen att ta med din bebis till stranden. Det rekommenderas dock inte att man gör det innan bebisen är 6 månader gammal.

Många experter rekommenderar att du väntar tills han är minst ett år gammal. Anledningen till det är att de är mindre benägna att bli uttorkade och bränna sig i solen, bland annat.

Det är mycket säkrare att ta med dem när de redan har börjat krypa. Dels kommer de att få mer ut av utflykten då de är fria att utforska sanden, och dels kommer deras hud inte att vara lika sårbar för solens strålar.

Låt oss ta en titt på följande tips och försiktighetsåtgärder som kan hjälpa dig när du tar din bebis till stranden för första gången.

7 tips för att ta med din bebis till stranden för första gången

Din bebis måste alltid skyddas mot solen

Se till att din bebis alltid är skyddad mot solen, gärna under ett stort parasoll. Vi rekommenderar också att du klär henne i lätta kläder av naturliga material som bomull.

För spädbarn är fysiska filter som hattar, t-shirts, parasoller och sjalar de mest effektiva föremålen för att skydda deras känsliga hud från solens ultravioletta strålar.

barn smörjer in sig med solkräm

Se till att din bebis dricker tillräckligt

När du tar din bebis till stranden måste du se till att hon får tillräckligt mycket att dricka. Ta alltid mycket vatten med dig så att hon aldrig blir uttorkad var ni än är. På så sätt kan du njuta av tiden utan några bekymmer.

För att alltid ha tillgång till kallt vatten och den mat din bebis behöver kan du alltid ha med en liten bärbar kylväska med isklampar. På så sätt kan du också ta med lite frukt och annan nyttig mat.

Livet erbjuder speciella stunder, särskilt de som involverar stranden.

-Larry Wilcox-

Solskydd när du tar med din bebis till stranden

Ta hand om din bebis hud med skyddande solkrämer när ni går till stranden.

Det perfekta sättet att skydda ditt barns hud vid havet är att välja en solkräm som är speciellt utformad för spädbarn. Det bör ha en skyddsfaktor på mer än trettio och vara vattentålig.

Var noga med att applicera krämen över hela kroppen en halvtimme före exponering för solen. Fortsätt att smörja in din bebis regelbundet, efter varje gång hon har varit i vattnet eller varannan timme.

barn leker i vågorna, mamma lyfter upp henne

Det är viktigt att veta att skyddande solkrämer inte rekommenderas för spädbarn under 6 månader. Anledningen är att de kan orsaka irritationer och allergier.

Undvik solens strålar när solen är som starkast

Se till att din bebis inte utsätts för sol under den hetaste delen av dagen. Då är solens strålar mycket skadliga.

De bästa timmarna att vara i solen är de första timmarna på morgonen och de sista timmarna på eftermiddagen.

Det är också viktigt att du är uppmärksam på din bebis kroppstemperatur. Vid en så ung ålder kan kroppen inte reglera temperaturen särskilt effektivt, och ditt barn kan drabbas av värmeslag utan att du ens märker det.

Använd babypuder för att ta hand om huden

Babypuder är det bästa sättet att snabbt ta bort eventuell kvarvarande sand på kroppen. Genom att använda babypuder behöver du inte gnugga eller skada ditt barns hud.

Kom ihåg att din lillas hud är mycket känslig. Något så enkelt som att ta bort sanden från huden kan orsaka irritationer. Var noga med att din bebis inte andas in babypudret.

Din bebis första dopp i havet

Innan du låter ditt barn få sitt första dopp i havet, låt henne vara ett tag på stranden. De kan behöva tid att vänja sig vid den nya upplevelsen, och de kan vänja sig vid sensationen av vågorna som plaskar runt deras fötter.

Håll dem i dina armar i ett säkert grepp och låt dem närma sig vattnet i sin egen takt, men bara på stranden. Var försiktig med vågorna eftersom de kan ändra storlek och kraft från ett ögonblick till nästa.

Låt ditt barn njuta av att leka med vattnet och flytta honom fram och tillbaka med vågornas rytm.

För sitt första dopp är det tillräckligt för att bara känna på vattnet och låta det svalka era fötter. Med tiden  kan du öka tiden i vattnet till ca 10 minuter, men håll alltid koll på din bebis kroppstemperatur.

baby på stranden med sandleksaker


Ta med din bebis  till stranden och bara njut

Se till att vattnet inte är för kallt. Om din bebis av någon anledning börjar gråta är det bäst att inte insistera att han stannar i vattnet. Försök igen lite senare eller en annan dag.

Kom ihåg att det ska vara en avkopplande och rolig upplevelse, så försök se till att han inte blir rädd och får dåliga minnen av sin första gång på stranden.

Stranden erbjuder en mängd lekar och spel och många fördelar för din bebis när han växer upp. Det handlar bara om att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder och följa dem varje gång.

Om du gör det kommer den första resan med din bebis till stranden verkligen att bli en oförglömlig upplevelse.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.