Leukemi hos barn: Vad är det?

Leukemi är den vanligaste cancerformen hos barn. Det går inte att förhindra, men vi kan berätta allt du behöver veta om leukemi hos barn och hur bäst att hantera det.
Leukemi hos barn: Vad är det?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du läser detta kan du ha misstankar eller redan fått bekräftelse om att ditt barn lider av leukemi. Det är skrämmande, vi vet. Vi vill dock ge dig mer information om denna sjukdom.

De flesta barn med leukemi överlever och blir helt friska nu för tiden. Även om medicinsk behandling är mycket viktig kan du också ge stöd till ditt barn på andra sätt.

Vad är leukemi?

Leukemi är en typ av cancer som påverkar blodkropparna, i de flesta fall de vita blodkropparna. Det orsakas av en mutation som inträffar i cellerna, innan de blir vita blodkroppar. Denna omvandling gör dem cancerogena, vilket innebär att de reproducerar sig kontinuerligt.

Leukemi kan ta sig in i benmärgen och störa produktionen av normala blodkroppar. Detta kan minska koncentrationen av blodplättar och röda blodkroppar vilket i sin tur leder till anemi och ökad risk att drabbas av infektioner.

Dessutom kan cancercellerna röra sig genom blodomloppet och komma in i andra organ som lever, mjälte, njurar och hjärna.

leukemi hos barn: flicka med sjal om huvudet

Orsaker till leukemi hos barn

Vad orsakar sjukdomen? Finns det faktorer som ökar risken att drabbas av leukemi?

 • Bland de genetiska faktorer som finns är det känt att vissa sjukdomar, som Downs syndrom och Fanconis anemi, är direkt relaterade till en ökad sannolikhet att drabbas av denna sjukdom.
 • Miljöfaktorer, som exponering för hög strålning, kan också direkt påverka cellmutationen.
 • Det finns också vissa kemikalier och mediciner som kan öka barnets risk att drabbas.
 • Slutligen kan ett försvagat immunförsvar också gynna cellmutationer.

Lita på dina barns styrka, du kommer förvånas över vad de kan övervinna.

Hur upptäcker man leukemi hos barn?

Det finns många tester som kan bekräfta att ett barn har leukemi. Här är några exempel:

 • Blodprov. En fullständig blodcellsräkning kan hjälpa till att upptäcka leukemi hos barn.
 • Benmärgsprov.
 • Lumbalpunktion.
 • Biopsi av lymfkörtlar.

Tänk på att ett positivt resultat från någon av dessa inte bekräftar att ditt barn har leukemi. Testerna går även att använda för att upptäcka andra sjukdomar och tillstånd.

Från och med ögonblicket då en specialist ställer en säker diagnos börjar kampen mot sjukdomen. Även om det är cancer går det att övervinna. Beroende på barnets ålder kan överlevnadsgraden ligga på upp till 85%.

Allt beror på när diagnosen ställs och hur effektiv behandlingen är.

Råd till föräldrar

Leukemi kan vara hjärnskärande för föräldrarna som ser hur deras barn lider och tvingas kämpa mot en fruktansvärd sjukdom. Om så är fallet vill vi ge dig stöd genom följande råd:

 • Lita på ditt barn. Att ditt barn är ungt betyder inte att han är svag. Ditt barns styrka kan vara överraskande. Lita på hans potential och påminn honom om att han är starkare än han tror.
 • Förneka inte dina känslor och tankar. Du kan bryta ihop och du har rätt att göra det. Hitta platser och personer med vilka du kan uttrycka dina rädslor. Du kommer att känna dig mycket bättre efter att ha lättat ditt hjärta.
 • Ljug inte för ditt barn. Du kan anpassa dina svar på ett sätt som gör det förståeligt för henne, men ljug inte för henne. Hon förtjänar att få veta sanningen och att få fråga alla de frågor hon behöver ha svar på.
  händer håller rosa band
 • Hjälp ditt barn genom att lyssna. Ditt barn måste också veta att han kan uttrycka sina känslor och rädslor för dig. Om ditt barn tror att han sårar dig eller gör dig ledsen genom att berätta hur han känner kommer han gömma undan sina känslor för dig. Du kan ge ett utrymme för honom att uttrycka allt han känner.
 • Försök att upprätthålla ditt barns rutin så mycket som möjligt. Försök undvika att sjukdomen tar över ditt barns liv. Det är en del av hans livshistoria men är inte allt. Uppmuntra ditt barn att studera och fortsätta att göra aktiviteter han tycker om.
 • Vänner, familj och skola. Han bör kunna känna stödet från de människor som finns runt omkring honom. Låt hans vänner och familj visa sitt stöd.

Det är sant att leukemi innebär en radikal förändring i livsstil för ditt barn och din familj. Men som förälder kan du försöka fokusera på det positiva. Tänk på att det är ditt främsta uppdrag att göra ditt barn lyckligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Signos y síntomas de la leucemia en niños. American Cancer Society. 2019. [En línea].
 • Lassaletta, A. Leucemias. Leucemia linfoblástica aguda. Pediatr Integral 2012; XVI(6): 453-462. [En línea].
 • J. Ferrís i Tortajada y cols. Factores de riesgo para las leucemias agudas infantiles. An Esp Pediatr 1999;50:439-446.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.