Handledstendinit hos barn: vad du bör veta

Om ditt barn spelar mycket på sin dator kan det drabbas av någonting som kallas handledstendinit. I den här artikeln berättar vi mer.
Handledstendinit hos barn: vad du bör veta
Maria Elisa Lisotti Luppi

Skriven och verifierad av fysioterapeuten Maria Elisa Lisotti Luppi.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tillbringar ditt barn timme efter timme med att spela tv-spel? Om så är fallet är det viktigt att du vet hur detta kan påverka dess fysiska hälsa. Handledstendinit hos barn är något som blir mer och mer frekvent, och det krävs flera veckors återhämtning för att undvika återfall.

Teknikens framsteg och långvarig användning av skärmar har lett till att barn lider av fysiska tillstånd som idag blir allt vanligare jämfört med tidigare. Dålig kroppshållning som upprätthålls över tid utlöser en rad problem som kan påverka våra barns livskvalitet.

Vi kommer att berätta allt du behöver veta om detta tillstånd och hur du kan undvika det. Fortsätt läsa!

Vad orsakar handledstendinit hos barn?

Tendinit innebär en inflammation i en led eller sena, och som orsakas av en ihållande överbelastning på samma led eller grupp av leder. Det är ett vanligt förekommande tillstånd bland tennis- och golfspelare, såväl som hos mammor som håller sina barn flera timmar om dagen

Besök hos specialister av barn med handledssmärtor har dock ökat markant på senare tid. Detta verkar vara resultatet av långvariga onlinespelssessioner på datorer, konsoler eller andra elektroniska enheter.

Då tendinit inträffar uppstår en irritation av fibrerna i senan som förenar muskeln med benet. Om deras integritet påverkas kallas det tendinos, men om inflammationen uppstår i höljet som omger dem kallas det tenosynovit.

Bland de senare är den mest kända Quervains tenosynovit, som påverkar tummuskulaturens senor och manteln som omger dem.

Effekterna av att spela videospel under långa perioder

En pojke som spelar tv-spel.

Som vid all långvarig aktivitet kan en felaktig hållning och brist på pauser med fysisk aktivitet leda till allvarliga hälsoproblem.

Precis som att vuxna rekommenderas att ta pauser under sitt arbete, måste barn också inkorporera dem efter ett antal timmar med datorspel. Framför allt för att dagens digitala spel blir allt mer engagerande och vår barn och ungdomar tappar koll på tiden de spenderar framför skärmen.

Ibland sitter barn vid skrivbord och stolar avsedda för vuxna, men andra gånger sitter de i soffan framför tv:n. Deras koncentration på spelet leder till att de bibehåller icke-ergonomiska ställningar, anstränger sina muskler och utför repetitiva rörelser med händerna.

Skador från att spela videospel varierar beroende på vilken typ av aktivitet och vilka kontroller som används. Men totalt sett toppar handledstendinit listan över tillstånd på grund av ihållande handkontrollsanvändning.

Behandling av handledstendinit hos barn

Efter utvärdering och adekvat diagnos av en läkare är den första åtgärden att vila från aktiviteten.

Det är viktigt att både föräldrar och barn förstår vikten av att stoppa aktiviteten som orsakade skadan tills dess att symtomen förbättras.

I vilket fall som helst är det bäst att vilan åtföljs av sjukgymnastik. Detta hjälper vävnaderna att läka ordentligt och förhindrar att skadan dyker upp igen.

Risken med att inte utföra en adekvat behandling och att inte respektera förebyggande åtgärder är att skadan kan pågå över tid och bli ännu allvarligare.

Behandlingen börjar med att minska rörligheten i leden (med handledsstöd eller skenor), med att stödja den och med att låta den vila. Detta föremål bör endast användas under specifika tidpunkter på dagen, främst när barnet utför dagliga aktiviteter.

Dessutom kommer den drabbade att behöva utföra stretchövningar för att senorna ska behålla sin flexibilitet och funktionalitet. Successivt inkorporeras aktiviteter för att stärka de drabbade områdena.

Sjukgymnaster använder icke-invasiva tekniker, såsom djup tvärgående (eller Cyriax) massage, alternativt invasiva tekniker, såsom akupunktur. En galvanisk ström överförs då genom nålarna, vilket genererar förändringar i den drabbade senvävnaden. De vanligaste teknikerna kallas EPI (intratissue percutaneous electrolysis) eller MEP (percutaneous microelectrolysis) och båda ger mycket goda resultat.

Om ditt barn spelar tv-spel, tänk på dessa försiktighetsåtgärder

Med barn är det viktigt att upprätthålla god kommunikation och erbjuda dem kvalitetstid. Om du har ett barn som är en ”gamer” verkar det förmodligen som ett nästan omöjligt alternativ att be dem sluta spela sina tv-spel. Men du kan säga åt dem att anamma dessa tips för att ta hand om sin hälsa utan att lämna sin aktivitet åt sidan.

De muskuloskeletala förändringarna som barn drabbas av i tidig ålder kan generera långvariga följdsjukdomar, såsom senfibros eller diskbråck, bland annat. Så för att förhindra handledstendinit hos barn, ryggradsavvikelser, muskelvärk och andra åkommor, tänk på följande:

  • Ta aktiva pauser: som minst var 45:e minut, påminn ditt barn om att pausa, flytta på sig och byta position. Du kan också göra några stretchövningar med dem för att hjälpa dem att hålla musklerna flexibla.
  • Köp möbler som passar dem: hjälp ditt barn att bli bekvämt i en sits med svankstöd och med fötterna platt på golvet. Dess armar bör stödjas på skrivbordet så att deras axlar kan vara avslappnade. Skärmen ska vara tillräckligt hög för att barnet ska kunna hålla blicken horisontell.
  • Prova en bra diet och god vätskebalans: en hälsosam kost, samt tillräcklig hydrering med vatten hjälper till att hålla musklerna i bättre kondition.
  • Uppmuntra fysiska aktiviteter: Att sporta eller utföra fysiska aktiviteter utomhus erbjuder flera hälsofördelar för barn i alla åldrar. Föreslå planer av intresse för ditt barn så att de går med på att gå ut då och då.
Barn som cyklar på landet.

Om teknik i barndomen kan vi säga…

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att barnens användning av elektroniska enheter är de vuxnas ansvar. Av denna anledning måste deras användning regleras och kontrolleras av föräldrarna för att säkerställa en sund konsumtion av teknik.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • MedlinePlus en español [Internet]. Bethesda (MD): Biblioteca Nacional de Medicina (EE. UU.). Tenosinovitis; [actualizado 05 octubre 2021; revisado 25 jul. 2020; consulta 10 oct. 2021]. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001242.htm
  • Jalink, Maarten B., et al. Nintendo related injuries and other problems. Bmj 349 (2014).
  • Benegas E, et al. Frecuencia de Tendinitis de De Quervain en estudiantes de medicina y su relación con el uso de smartphones. Rev. Par. Reumatol. 2019;5(1):03-07. Disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/324103041.pdf
  • Bueno, Antonio Jurado, and Iván Medina Porqueres. Tendón: valoración y tratamiento en fisioterapia. Paidotribo, 2011.
  • Martínez Pizarro, Sandra. Electrólisis percutánea intratisular en el tratamiento del dolor. Revista Cubana de Medicina Militar 2020, 49.2.
  • d’Almeida, Santiago Marcelo, Rodrigo Marcel Valentim da Silva, and Oscar Ariel Ronzio. Nivel de satisfacción sobre la seguridad y complicaciones a cuatro años de la introducción de la técnica Microelectrólisis Percutánea (MEP®) Sport como práctica fisioterapéutica. Fisioterapia e Pesquisa 26 (2019): 190-195.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.