Diabetes hos barn: Lär dig kännetecknen

Det är viktigt att lära unga barn att anamma hälsosamma vanor tidigt i livet eftersom diabetes kan bryta ut även hos mycket små barn.
Diabetes hos barn: Lär dig kännetecknen
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 05 mars, 2020

Diabetes fortsätter att drabba alltfler barn varje år. Sjukdomen har spridit sig betydligt runtom i världen och har ökat från att drabba 5% till 10% av världens befolkning, enligt Världshälsoorganisationen.

Sjukdomen bryter ut när kroppen inte producerar tillräckligt med ett hormon som kallas insulin. Barn med diabetes följer särskilda behandlingar för att ersätta det insulin som behövs.

Procedurerna man går igenom för att hantera diabetes kan vara obehagliga för barn. Beroende på åldern måste de lära sig att ge insulininsprutor till sig själva. Barn med diabetes måste också veta hur man testar sina egna blodsockernivåer och håller koll på sin kolhydratkonsumtion med en speciell maskin.

Behandlingen för diabetes hos barn kräver kontinuerlig övervakning och kontroll. Lyckligtvis har tekniska framsteg avsevärt förbättrat hur insulin administreras och bidragit till bättre livskvalitet för de som lider av diabetes.

Tecken på diabetes hos barn

Symtom

Symtomen på diabetes visar sig vanligtvis snabbt hos barn; de kan dyka upp på bara några dagar, eller ibland under några veckor. Några av symtomen är följande:

 • Större behov av att urinera. Stora mängder socker ackumuleras i barnets blodomlopp, vilket gör att barnet känner sig mycket törstig. Som ett resultat kommer barnet att konsumera mer vätskor och får ett större behov av att gå på toaletten. Små barn med diabetes kissar ofta i sängen.
 • Större aptit. Med lite insulin som cirkulerar för att flytta blodsockret är det mycket troligt att organen och musklerna saknar tillräcklig energi, vilket leder till ökad aptit.
 • Viktminskning. Ett av de första symtomen på diabetes hos barn är viktminskning. I och med den större aptiten äter barnet förmodligen mer än vanligt, men utan det nödvändiga sockret för att producera energi börjar muskulaturen bränna kroppens fettreserver.
 • Trötthet eller brist på energi. Eftersom det inte finns tillräckligt med socker i kroppen märker du att barnet hela tiden är trött.
 • Beteendeförändringar. Humörsvängningar är ett konstant problem hos barn med diabetes. Det är därför mycket vanligt att deras humör ofta förändras, från att vara sprudlande och glada till att bli trumpna och deprimerade. Dessutom kan de bli väldigt irriterade och arga.
 • Andedräkt som luktar fruktig. Genom att bränna fett istället för socker börjar kroppen bilda vissa ämnen som kallas ketonkroppar, vilket gör så att andedräkten luktar som frukt.
 • Blindhet eller suddig syn. Sjukdomen kan orsaka blindhet, då ett för högt blodsocker kan påverka den kristallina vätskan i ögonen.
 • Candidiasis. Särskilt bland flickor som har diabetes är det troligt att de får vaginala svampinfektioner.

Orsaker till diabetes hos barn

Det finns ingen exakt orsak till diabetes bland barn, men i de flesta fall av typ 1-diabetes verkar det vara kopplat till immunsystemet i kroppen, som bekämpar virus och bakterier. Vid typ 1-diabetes förstör immunsystemet också cellerna i bukspottkörteln, vilka är de som producerar insulin.

Insulin är ansvarigt för att transportera socker (glukos) runt blodomloppet till hela kroppen. Vanligtvis går socker in i blodomloppet genom att man äter mat. Men när isolaten i bukspottkörteln förstörs producerar barnet för lite insulin. Konsekvensen är ackumulering av glukos i blodet. Tyvärr kan det leda till problem som kan äventyra barnets liv.

Förebyggande

För närvarande finns det inget botemedel för typ 1-diabetes och sjukdomen går inte att förebygga. Man har emellertid gjort många studier för att se om det finns en koppling mellan barn som har vissa antikroppar och diabetes. Antikropparnas närvaro betyder dock inte att sjukdomen är oundviklig.

Forskare söker ständigt efter sätt att förhindra diabetes hos barn som ligger i riskzonen att drabbas. Dessutom fokuserar många på att forska efter sätt att undvika förstörelsen av bukspottkörtelns isoler hos de som redan har fått diagnosen.

Barn sticker sig i fingret för att kolla sitt blodsocker.

För närvarande finns det inget man kan göra för att bli helt återställd när man väl fått diagnosen typ 1-diabetes, men det är möjligt att följa några riktlinjer för att undvika ytterligare komplikationer:

 • Håll koll på barnets blodsocker.
 • Se till att barnet följer en hälsosam och balanserad kost och tränar regelbundet.
 • Besök läkaren regelbundet för att kontrollera barnets tillstånd. Man rekommenderar att barn med diabates besöker läkaren årligen, och mer om man behöver noggrann övervakning.
 • Allteftersom barnet växer är det viktigt att det lär sig goda vanor som hjälper det att hantera sitt tillstånd på rätt sätt.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om symtomen för att kunna vidta åtgärder om något problem skulle uppstå med ditt barns diabetes.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dra. Sara J. Carlson. (2017). Diabetes tipo 1 en niños. Mayo Clinic.
 • Organización Mundial de la Salud. (2016). Informe mundial sobre la diabetes.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.