Appendicit hos barn: Allt du behöver veta

Blindtarmsinflammation kan vara lite läskigt. Här berättar vi om symptomen och vad du kan göra som förälder.
Appendicit hos barn: Allt du behöver veta
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hur ser man skillnaden mellan buksmärta och appendicit? I den här artikeln delar vi med oss av allt du behöver veta om blindtarmsinflammation hos barn.

Appendicit är inflammation i blindtarmen och kan orsakas av en infektion. Appendicit uppträder inte ofta hos barn under tre år. Blindtarmen är lokaliserad i tjocktarmen. Det är ett litet rör och dess specifika funktion är fortfarande okänd.

När blindtarmen blir inflammerad måste den avlägsnas. Det är inte en högriskoperation och återhämtning är vanligtvis snabb. Eftersom några av symptomen på appendicit liknar dem hos vanlig buksmärta ger vi dig här några tips som hjälper dig att veta när du ska ta ditt barn till doktorn.

Symptom på appendicit hos barn

 1. Smärta är märkbar i övre delen av magen eller runt naveln. Smärtan migrerar sedan till magens nedre högra sida.
 2. Illamående, kräkningar samt feber.
 3. Ingen aptit.

Tveka inte, kontakta din läkare om du märker att ditt barn upplever oavbruten smärta i mer än en timme. Den allvarligaste komplikationen av appendicit är när blindtarmen brister. Det kan påverka tunntarmen.

Flicka med appendicit blir undersökt av en doktor.

Orsaker till appendicit hos barn

Det finns många faktorer som kan leda till inflammation i blindtarmen, här är några:

 • Bakterieinfektion. Det här är den vanligaste orsaken till inflammation och infektion i blindtarmen.
 • Infektion på grund av ackumulerad avföring. Tjocktarmen är kroppens avfallskanal. Ibland kan avfallet ackumuleras i blindtarmen och orsaka inflammation.
 • Infektion på grund av förekomsten av främmande föremål. Om ett främmande föremål kommer in i blindtarmen kan det orsaka infektion.
 • Parasiter och mikroorganismer. De kan också orsaka inflammation och infektion i blindtarmen.

Behandling mot appendicit

Det finns ingen specifik behandling för blindtarmsinflammation. Det enda man kan göra är att ta bort blindtarmen (om den inte har brustit). Operationen kallas en appendektomi. Det är en ganska vanlig och enkel operation. Den kräver att man blir nedsövd, och ditt barn kommer inte att bli störd av någonting under operationen.

Avlägsnandet av blindtarmen påverkar inte en persons liv. Det finns ingen anledning att oroa dig – ditt barn kommer inte att ha några men efter att ha återhämtat sig från operationen.

Åtgärder som måste vidtas efter en appendektomi

När ditt barn är utskrivet från sjukhuset kan du ta med hen hem. Det viktigaste är att hålla operationsområdet rent.

Ditt barn behöver inte följa en viss kost efter operationen och är fri att röra sig och utföra aktiviteter till den grad som barnet känner att det klarar av. Tänk på att vila är viktigt under de första dagarna efter att ha kommit hem.

Doktor undersöker barn.

Även om en appendektomi är en ganska vanlig procedur finns det några försiktighetsåtgärder som föräldrar måste ta. Om du märker något av följande efter operationen, kontakta din läkare omedelbart.

 • Hög feber
 • Blödning runt operationsområdet
 • Rodnad eller svullnad
 • Smärta som blir värre även efter smärtstillande medel
 • Gul eller grön avsöndring
 • Förlust av aptit eller kräkningar

Rekommendationer för föräldrar

Om ditt barn måste operera sig för appendicit, berätta det. Ditt barn kommer kanske att vara rädd, men förklara att många barn går igenom samma sak. Förklara vad det är som har hänt samt vad doktorn måste göra för att bota det.

Som förälder, bli inte alltför bekymrad om du märker några symptom. Tänk på att den enda giltiga diagnosen kan komma från en läkare, inte från en internetsökning.

Tveka inte, fråga ditt barns läkare om eventuella bekymmer du har över blindtarmsinflammation, operationen eller åtgärder som måste vidtas efter operationen. Se till att ditt barn har fina minnen från sin sjukhusvistelse.

Även om ditt barn bara stannar i några dagar, se till att du påminner hen om hur modig och stark hen är.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cuervo, J. Apendicitis aguda. Rev. Hosp. Niños (B. Aires) 2014; 56 (252):15- 31 /15.
 • Kohan, R. Apendicitis aguda en el niño. Rev Chil Pediatr 2012; 83 (5): 474-481.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.