4 kurer mot psoriasis för barn

Många barn lider av hudsjukdomar som psoriasis. Finns det något man kan göra hemma för att lindra det? Läs vidare för att ta reda på det!
4 kurer mot psoriasis för barn

Senaste uppdateringen: 29 oktober, 2019

Psoriasis är en systemisk sjukdom som framförallt orsakar fjällande hud och utslag. I den här artikeln går vi igenom några kurer mot psoriasis för barn.

Utslagen kan vara smärtsamma och irriterande för barn. Dessutom förekommer de vanligtvis över hela kroppen, till exempel på armbågar, knän, rygg eller i hårbotten.

Psoriasis är ett hudproblem som ofta kommer med klåda, inflammation, rodnad och hudutslag. Det utvecklas när immunsystemet slutar fungera som vanligt.

Immunsystemet får kroppen att producera hudceller snabbare än normalt. Dessa celler kan kroppen inte göra sig av med som vanligt, och som ett resultat ackumulerar cellerna i huden, vilket ger upphov till de typiska utslagen.

Psoriasis är också ett kroniskt tillstånd som normalt blir nedärvt genetiskt. Det är emellertid inte smittsamt. Lyckligtvis svarar de flesta barn med sjukdomen bra på de behandlingar som finns tillgängliga.

Precis som hos vuxna är den vanligaste formen av psoriasis för barn plackpsoriasis. Ofta dyker utslagen upp först i hårbotten.

Kurer mot psoriasis för barn

Här är några alternativa behandlingar för barn med psoriasis. Naturligtvis kan de inte ersätta professionell behandling från en läkare, men de är bra komplettering.

1. Gurkmeja

Den första kuren är gurkmeja. Faktum är att behandling med gurkmeja vanligtvis kan minska hudcellernas tillväxt. Dessutom minskar fjällen på huden.

Gurkmeja används ofta i hudbehandlingar eftersom den kontrollerar inflammation och spridningen av psoriasis.

Flera vetenskapliga studier bekräftar att denna vanliga krydda innehåller kraftfulla antiinflammatoriska komponenter. Det är dessa som kan hjälpa till att lindra symptom på psoriasis.

Om du vill använda gurkmeja rekommenderar vi att du tillsätter kryddan till mat som soppor eller grytor.

gurkmeja


2. Bananskal

Även om det inte finns någon vetenskaplig forskning som stöder effektiviteten hos bananskal mot psoriasis är det en av många huskurer som länge har hjälpt människor med denna hudåkomma. Säkert är det på grund av bananens starka antiinflammatoriska egenskaper.

Bananskal är också en rik källa till antioxidanter. I själva verket är det många som använder dess extrakt i lugnande och svalkande lotioner. Det hjälper till att återfukta och lindra torra hudfläckar. Dessutom lindras obehaget som orsakas av kliande hud.

Den uppfriskande effekten hos bananskal lindrar smärta och klåda. Om du vill prova hemma behöver du bara skära bananskal i små bitar. Gnid sedan insidan av skalen mot de drabbade områdena.

3. Aloe vera

Aloe vera är en växt som är välkänd inom naturmedicin och som har använts i århundraden för sina terapeutiska egenskaper.

Växten är perfekt för att behandla psoriasis eftersom den är en naturlig fuktighetskräm. Dessutom har den läkande egenskaper som kan regenerera celler.

Samtidigt bekämpar den också åldrande. Och som om det inte vore nog har den antiinflammatoriska och desinficerande egenskaper.

Aloe har använts i flera tusen år för sin lugnande verkan, speciellt för att bekämpa hudproblem.

Faktum är att du kan hitta flera aloe vera-produkter på marknaden som är bra på att lindra obehag. För det mesta är de i form av salvor eller geler som du kan applicera på det drabbade området.

“Psoriasis är ett hudproblem som ofta kommer med klåda, inflammation, rodnad och hudutslag. Det utvecklas när immunsystemet slutar fungera som vanligt.”

4. Kokosolja

Många använder också kokosolja för att återfukta huden. Dessutom är den bra som utvärtes behandling.

Den största fördelen med oljan är dess förmåga att återfukta torr hud, men samtidigt är den särskilt effektiv när kliande utslag dyker upp i hårbotten.

kurer mot psoriasis: barn med hudutslag
När oljan appliceras på huden eller i håret kan den minska inflammation och hjälpa till att lindra torrhet. Därför rekommenderar vi att du använder oljan efter att ha duschat. Det är då huden absorberar fukt som mest effektivt. Låt oljan sitta kvar och verka i ungefär en halvtimme.

Kom bara ihåg att även om kokosolja kan erbjuda lindring vid psoriasis får den aldrig ersätta din läkares behandlingsplan!

Som du kan se finns det många kurer mot psoriasis som är bra för att minska och lindra symptomen. Tveka inte att prova dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pinson, Roxanne & Sotoodian, Bahman & Fiorillo, Loretta. (2016). Psoriasis in children. Psoriasis: Targets and Therapy. Volume 6. 121-129. 10.2147/PTT.S87650.
  • Silverberg, Nanette. (2009). Pediatric psoriasis: An update. Therapeutics and clinical risk management. 5. 849-56. 10.2147/TCRM.S4908.
  • Belloni Fortina, Anna & Bardazzi, Federico & Berti, Samantha & Carnevale, Claudia & Di Lernia, Vito & Hachem, Maya & Neri, Iria & Mario Gelmetti, Carlo & Lora, Viviana & Mazzatenta, Carlo & Milioto, Mirella & Moretta, Gaia & Patrizi, Annalisa & Peris, Ketty & Villani, Alberto. (2017). Treatment of severe psoriasis in children: recommendations of an Italian expert group. European Journal of Pediatrics. 176. 10.1007/s00431-017-2985-x.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.