12 tecken på barnleukemi att vara uppmärksam på

12 tecken på barnleukemi att vara uppmärksam på
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tyvärr är leukemi en verklighet i många barns liv idag. Det är en typ av cancer som ofta hittas hos unga barn och är i dessa fall känd som barnleukemi.

Även om barnleukemi är en mycket allvarlig sjukdom, finns behandling tillgänglig och därför är den inte alltid dödlig. Cirka 90 till 100 barn, mestadels mellan 3 och 5 år, diagnostiseras varje år med barnleukemi i Sverige.

Barnleukemi påverkar bildandet av vita blodkroppar i benmärgen. Abnorma celler bildas och cirkulerar genom blodomloppet och omger friska celler.

Som en följd av detta minskar kroppens förmåga att bekämpa virus och infektioner, vilket dramatiskt ökar risken för att barnet drar på sig flera infektioner och andra sjukdomar.

Tecken på barnleukemi

Det är svårt att diagnostisera barnleukemi eftersom symtomen tenderar att uppstå långsamt (förutom vid akut leukemi, där symptomen uppträder mycket plötsligt). Symtomen kan också lätt förväxlas med de hos andra, normala barnsjukdomar.

Tecken på barnleukemi skiljer sig från barn till barn, så det kan vara svårt att identifiera dem.

Barnleukemi

Du kan bli till ett offer för cancer eller så kan du bli en canceröverlevare. Det beror på din inställning.

-Dave Pelzer-

Leukemiceller klumpar ihop sig runt friska celler som producerar blodplättar, eller trombocyter, vita blodkroppar och röda blodkroppar, och det blir brist på dem i kroppen. Vidare så sprider sig leukemiceller till andra delar av kroppen och påverkar där hälsan.

Samma symptom kan emellertid orsakas av andra sjukdomar, så det är viktigt att snabbt informera läkaren om dessa tecken för att behandla sjukdomen så snart som möjligt.

 1. Trötthet. Barnet blir snabbt trött på grund av anemi som orsakas av bristen på röda blodkroppar. Denna brist kan också leda till allmän svaghet och blek hy.
 2. Feber och infektioner. Barnet kan drabbas av feber som inte kan sänkas med vanlig medicin.
 3. Blåmärken och kraftiga blödningar. Eftersom barnleukemi minskar antalet blodplättar i kroppen kan barnet få många små, röda fläckar eller blåmärken över hela kroppen orsakade av blödningar från skadade blodkärl. Barnet kan ofta få näsblod och blödande tandkött.
 4. Smärta i ben och leder. Leukemiceller är vanligtvis samlade kring leder och runt benens yta. Därför kan ett barn med barnleukemi ofta klaga på smärta i lederna och i benen.
 5. Svullen buk. Ett barn med leukemi kan också ha en förstorad eller svullen buk eller mage. Det är faktiskt i levern och mjälten som svullnaden sker, orsakad av att leukemicellerna klumpar ihop sig i levern.
 6. Viktminskning och minskad aptit. Ett barn med barnleukemi kan tappa aptiten och gradvis tappa mycket i vikt på grund av utvidgningen av lever och mjälte. Det förstorade området kan trycka på andra organ runt omkring, inklusive magsäcken, vilket begränsar dess kapacitet för att lagra mat.
 7. Svullna lymfkörtlar. Lymfkörtlarna svullnar ofta när de bekämpar en infektion hos små barn, och denna svullnad är ofta ett tecken på infektion. Vid barnleukemi förstoras lymfkörtlarna och svullnaden framträder som klumpar under huden.
 8. Andningsbesvär och hosta. Ett barn med barnleukemi kan lida av andningssvårigheter och hosta.
 9. Svullnad av armar och ansikte. Svullnad av armar och ansikte hos ett barn är en mycket allvarlig signal eftersom det kan vara livsfarligt och kräver omedelbar behandling.
 10. Kramper, huvudvärk och kräkningar. Dessa är tecken på långt gången barnleukemi, tillsammans med oskarp syn. Detta visar att leukemin redan har spridit sig till centrala nervsystemet.
 11. Blödande tandkött och utslag. När barnleukemi sprider sig genom huden, orsakar den ett stort antal små fläckar som liknar utslag.
 12. Extrem svaghet. När mängden leukemiceller i kroppen når ett högt antal, minskar blodflödet till de fina blodkärlen i hjärnan, eftersom leukemicellerna torkar ut blodet, vilket leder till extrem trötthet och svaghet.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.