Vad är malabsorptionssyndrom hos barn?

Malabsorptionssyndrom kan vara en källa till allvarliga problem för barn. Det är viktigt att behandla det så snart som möjligt för att förhindra att det blir värre. Allt börjar med tester på läkarmottagningen.
Vad är malabsorptionssyndrom hos barn?

Senaste uppdateringen: 24 december, 2020

Läkare börjar misstänka malabsorptionssyndrom när tarmväggen inte fångar upp näringsämnen under matsmältningen. Malabsorptionssyndrom hos barn kan bland annat orsaka kronisk diarré, anemi, undernäring, tarmparasiter eller celiaki.

För att ta reda på orsakerna till malabsorptionssyndromet behöver läkaren information om barnets medicinska och kirurgiska historia. Det kan bero på en sjukdom i tarmväggen, tidigare problem med det eller ett större problem.

I vilket fall som helst bör ditt barn genomgå tester för att få en diagnos. Här ger vi dig några riktlinjer att följa.

Matsmältningsprocessen och näring

Matsmältningsprocessen ansvarar för att omvandla näringsämnen från mat till små partiklar. De går in i blodomloppet genom tarmväggarna. Därifrån får varje cell i kroppen det de behöver för att fungera ordentligt.

För barn med malabsorptionssyndrom passerar dessa näringsämnen ut ur kroppen med avföringen.

Även om virus också kan leda till diarré och att man inte absorberar näringsämnen ordentligt har malabsorptionssyndrom andra orsaker. Om ditt barn har långvarig diarré bör du därför gå till din barnläkare så snart som möjligt.

Om ditt barn har långvarig diarré bör du därför gå till din barnläkare så snart som möjligt.

Symtom på malabsorptionssyndrom hos barn

Det finns två tydliga tecken: buksmärta och rinnande, mjuk avföring med en stark lukt. Om det inte behandlas ordentligt blir ditt barn mer benäget för infektioner, sprickor och svag hud. Detta gäller på både kort och lång sikt. Bland annat beror det på att kroppen inte kan försvara sig ordentligt.

Malabsorptionssyndrom leder också ofta till humörsvängningar. Detta är förståeligt eftersom man ständigt känner sig obekväm. Speciellt barn blir irriterande, rastlösa och dåsiga.

Dessa allvarliga symtom börjar inte efter bara två eller tre dagar. Kliniska studier har visat att allvarliga problem börjar äga rum efter en vecka eller 10 dagar om avföringen fortfarande är mjuk och det fortfarande finns buksmärta.

Diagnos och behandling av malabsorptionssyndrom hos barn

Ibland kan ditt barn behöva en tarmbiopsi för att kolla upp om det finns en underliggande sjukdom, men det är samtidigt möjligt att bekräfta tarmskador från bakterier utan att helt förstå orsaken.

Det första barnläkaren kommer att be om är ett avföringsprov, i vilket han eller hon kommer att leta efter fetter.

Olika tester

Ett annat möjligt prov är ett Schillingtest, som fokuserar på malabsorption av vitamin B12. Ett utandningstest kan avgöra om barnet har en intolerans mot mjölk (laktos).

Läkaren kommer att fortsätta tills ni hittar orsaken. Exempelvis avgör ett svett-test om barnet har cystisk fibros. Det skulle innebära att det finns en brist på enzymer som är viktiga för matsmältningen.

I svåra fall måste barnet läggas in på sjukhus för att ta reda på vad som orsakar det. Så länge du inte vet orsaken måste du hålla ditt barn på en strikt diet.

Din barnläkare kommer att berätta om barnet ska sluta äta mejeriprodukter eller inte. Han eller hon kommer också att berätta vad ditt barn kan äta för att undvika att tillståndet försämras.

När barnläkaren bestämmer vad malabsorptionen svarar på kan han skriva ut en behandling.

Effektiv behandling

När barnläkaren bestämmer vad malabsorptionen svarar på kan han eller hon skriva ut en behandling.

Vad kan resultaten vara för malabsorptionssyndrom hos barn? Det enklaste att behandla skulle vara bakterier i tarmväggarna, som behandlas med antibiotika. Du ser resultat inom några dagar.

En annan möjlig orsak är en för aktiv tarm. Med det här problemet kommer din barnläkare att skriva ut mediciner som motverkar den överdrivna tarmaktiviteten. Då får maten tid att bearbetas och kroppen kan ta upp näringsämnena.

Sammanfattningsvis kan malabsorptionssyndrom hos barn vara ett allvarligt problem om man inte hittar orsaken och behandlar den i tid. När man inte vet orsaken är det bästa man kan göra att äta mat som är lätt att absorbera.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.