Herpangina: Orsaker, symtom och behandling

Herpangina: Orsaker, symtom och behandling

Senaste uppdateringen: 24 december, 2018

Herpangina hos bebisar är ett godartat tillstånd som orsakas av kontakt med, eller inandning av, ett virus. Det kan påverka alla, men det drabbar oftast barn under 5 år som går i förskolan.

Sanningen är att det är en mycket vanlig typ av angina som orsakas av Coxsackie-virus grupp A. Det är smittsamt och kan spridas snabbt.

Trots allt bör du inte oroa dig för mycket eftersom de flesta fall går över av sig själva på ungefär en vecka utan komplikationer.

“Jag kan inte tänka på något behov under barndomen som är lika starkt som behovet av skydd från en fader.”

-Sigmund Freud-

Symtom

När viruset har smittat uppstår symtomen plötsligt med feber och buksmärtor. De symtom som barnet kan uppleva liknar klassiska anginasymtom.

Du kan märka följande symtom på herpangina hos barn:

  • Smärta i mage, hals, huvud och nacke
  • Inflammerade lymfkörtlar
  • Svårt att svälja
  • Brist på aptit
  • Kräkningar
  • Dreglande
Spädbarn gråter
  • Små sår i munnen och halsen börjar dyka upp ca 2 dagar efter den första infektionen. De tenderar att vara ljusgråa och har ofta en röd kant. Såren läker vanligtvis inom en 7-dagars tidsram.

Hur man förebygger herpangina hos spädbarn

Som många andra virus är herpangina smittsamt och kan enkelt sprida sig från en person till en annan. Om din bebis har sjukdomen är det viktigt att du vidtar försiktighetsåtgärder för att förhindra att den sprider sig.

Sjukdomen är vanligast mellan juni och september.

Tänk på att risken för kontaminering är hög hos unga barn, särskilt på sommaren. Infektionen är luftburen, men sprider sig också genom kontakt med kroppsdelar och föremål.

Det är väldigt komplicerat att förebygga herpangina hos spädbarn eftersom det ibland är en praktiskt taget omöjlig uppgift att skydda barnet från föroreningar och andra smittspridande element. Dessutom bär de flesta på viruset utan att uppvisa några symtom.

Om du har ett fall av herpangina hos ett spädbarn hemma, rekommenderar vi att du undviker att ta det till förskolan eller öppna förskolan tills ditt barn har återhämtat sig fullt ut. För att göra detta måste det få vila hemma.

Var noga med att tvätta händerna ofta under dagen medan ditt barn är sjukt och rengör ytor som barnet har varit i kontakt med.

Vilka är orsakerna?

Precis som i de flesta fall av angina, är ett virus orsaken till 60-75% av fallen av herpangina hos spädbarn. Det orsakas vanligtvis av Coxsackie-virus grupp A. Det kan också orsakas av Coxsackie-virus grupp B, Enterovirus 71 och Echovirus.

Det är ett mycket smittsamt virus som lätt kan sprida sig från person till person, särskilt i förskolor och i andra barngrupper.

Det överförs vanligtvis genom kontakt med avföring. Infektionen kan också överföras genom kontakt med de små dropparna som produceras av en nysning eller genom hosta från en infekterad person.

Viruset kan också överleva på ytor och föremål, som bänkskivor och leksaker, i flera dagar.

Leksaksbjörn som är doktor

Hur behandlas herpangina?

För att bekämpa herpangina hos spädbarn på rätt sätt är det nödvändigt att besöka en läkare, som kan undersöka patienten och bestämma den bästa farmakologiska behandlingen för att kontrollera symtomen och gradvis hjälpa barnet tills det är friskt.

Om en konsekvent behandling upprätthålls och ytterligare åtgärder vidtas (en god kost, tillräcklig vila etc.) bör symtomen försvinna inom 7 dagar.

Den specifika behandlingsplanen för just ditt barn kommer att bero på olika faktorer, inklusive barnets ålder, symtom och tolerans mot vissa mediciner.

Det är en typ av virusinfektion, och därför är antibiotika inte ett effektivt sätt att behandla det. Istället kan läkaren rekommendera:

  • Ibuprofen eller acetaminofen. Dessa mediciner kommer att lindra eventuellt obehag och sänka barnets feber.
  • Bedövningskrämer. Vissa bedövningsmedel, såsom lidokain, kan lindra smärta i halsen och skador i munnen i samband med herpangina.
  • Ökat vätskeintag. Det är viktigt för barnet att dricka mycket vätska under återhämtningen, särskilt vatten och kall mjölk. Du bör också förhindra att barnet dricker citrusjuicer och heta drycker eftersom de kan göra symtomen värre.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.