Gastroesofagal refluxsjukdom hos spädbarn

Gastroesofagal refluxsjukdom hos spädbarn

Senaste uppdateringen: 18 september, 2019

Det är normalt att spädbarn småkräks lite då och då. Problem uppstår när det åtföljs av andra symptom eller om barnet kräks ofta och i stora mängder. I den här artikeln tittar vi lite närmare på gastroesofagal refluxsjukdom hos spädbarn.

Alla spädbarn småkräks lite då och då och ibland kräks de mer. Om barnet kräks ofta kan det röra sig om ett sjukdomstillstånd. Vid upprepade kräkningar kan det vara gastroesofagal refluxsjukdom (GERD).

Gastroesofagal refluxsjukdom kan vara orsaken om barnet kräks ofta och det varar i mellan 12-14 månader. Tillståndet behöver inte vara en anledning till oro, men det finns åtgärder som kan lindra obehaget för barnet. I den här artikeln tittar vi närmare på GERD.

Förstå gastroesofagal refluxsjukdom hos spädbarn

Matstrupen är kanalen i vilken mat passerar från munnen ner till magen. Den har en ringmuskel som kallas för den nedre esofagussfinktern. Muskeln fungerar som en ventil som underlättar matens passage.

När den nedre esofagussfinktern fungerar normalt passerar maten utan problem. Men hos vissa spädbarn är denna muskel inte fullt utvecklad och det resulterar i att maten åker upp i matstrupen. Spädbarnet kräks då upp mjölken, oavsett om det är bröstmjölk eller modersmjölksersättning.

GERD uppstår om den nedre esofagussfinktern inte är fullt utvecklad. Hos barn med GERD fungerar inte muskelns stängningsfunktion som den ska. Sjukdomstillståndet brukar försvinna när muskeln är färdigutvecklad.

Spädbarn med GERD-symptom

Kräkningar och sura uppstötningar är vanliga symptom på detta tillfälliga medicinska tillstånd. Det finns dock andra tecken på att ditt barn har denna sjukdom.

Ett av symptomen är att barnet kröker ryggen när det matas. Spädbarn med GERD böjer huvudet bakåt när de äter och de kan även ha problem att svälja mjölken.

Bebis med näsduk

Andra symptom på GERD: hosta, kronisk kolik och mildare andningssvårigheter. Barn med reflux tappar matlusten, vilket kan resultera i viktminskning.

Diagnostisera GERD

Det finns flera medicinska tester för att diagnostisera gastroesofagal refluxsjukdom hos spädbarn. Det är naturligtvis bara en barnläkare som kan bekräfta att barnet lider av sjukdomen. Nedan följer tre olika undersökningar:

  • 24-timmars pH-mätning: Denna undersökning mäter mängden magsyra i spädbarnets matstrupe. Mängden magsyra i matstrupen är högre hos barn med GERD. För att mäta mängden magsyra förs en plastslang in i matstrupen under en läkares överseende. 
  • Röntgen av matstrupen: I denna undersökning blandar man en kontrastvätska tillsammans med mjölk i en flaska. Barnet dricker vätskan och läkaren tar röntgenbilder för att se hur barnets övre mag-tarmkanal har utvecklats.  
  • Esofagogastroskopi: Ett gastroskop förs in i barnets mag- och tarmkanal. Gastroskopi används för att läkaren ska kunna se hur muskeln ser ut. I samband med undersökningen kan läkaren också ta ett prov från matstrupen (biopsi).

Spädbarn med detta tillstånd böjer huvudet bakåt när de äter och de kan även ha problem att svälja.

Den mest effektiva behandlingen

Föräldrar som har spädbarn med GERD måste vara uppmärksamma på hur de matar sitt barn. Till att börja med måste spädbarn med reflux rapas oftare, inte bara efter matning, utan också under tiden de matas.

Efter varje måltid är det bäst att placera barnet i lodrät position i en halvtimme för att mjölken inte ska ha en chans att ta sig tillbaka upp i matstrupen.

Vissa specialistläkare råder föräldrar att byta mjölkersättning vid tecken på GERD. Det finns specialvälling att köpa just för att lindra reflux, som kan vara värda att testa. Eller så kan man lägga till extra risflingor eller andra förtjockningsmedel i vällingen för att göra den lite tjockare, och därav blir den svårare att kräkas upp. 

Barnläkare kan även föreskriva läkemedel som innehåller H2-blockerare samt protonpumpshämmare om det är nödvändigt. Båda medicinerna minskar mängden magsyra i magen.

Bebis matas med flaska

Ett ovanligt tillstånd

Endast 10% av alla spädbarn får problem på grund av en underutvecklad nedre esofagussfinkter. I de flesta fall försvinner tillståndet utan större komplikationer. Det är endast en ytterst liten del av barn med GERD som måste opereras.

Det är viktigt att föräldrar är uppmärksamma på tecken på gastroesofagal refluxsjukdom och att man kontaktar barnläkare om det behövs. De är de enda som kan ställa en korrekt diagnos. När tillståndet väl har diagnosticerats återstår det bara för föräldrarna att vara försiktiga när de matar sina spädbarn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.