Allt om att mata din bebis under de första veckorna

Bröstmjölk eller modersmjölksersättning? Det här behöver du veta om att mata din bebis under de första veckorna i livet.
Allt om att mata din bebis under de första veckorna

Senaste uppdateringen: 31 augusti, 2019

Hur du väljer att mata din bebis under de första veckorna i livet kan vara ett väldigt känsligt ämne. Vi går igenom de viktigaste aspekterna i ämnet nedan.

Fördelarna med amning

Vi vet alla att bröstmjölk är den bästa födan för bebisar under deras första veckor i livet. Det är minst lika viktigt som, om inte viktigare än, moderns näringsintag under graviditeten, vilket också har konsekvenser för den framtida bebisens hälsa.

Men varför är bröstmjölk så bra? Det finns många olika anledningar. Framförallt så förser mjölken bebisen med alla de näringsämnen som den behöver för att kunna växa hälsosamt.

Bröstmjölk består av vatten, proteiner, vitaminer, kolhydrater, mineraler och fetter, vilket är precis det som bebisen behöver få i sig.

Bröstmjölken främjar också bebisens sensoriska och kognitiva utveckling, skyddar bebisen från infektioner och kroniska sjukdomar och knyter ett band av tillgivenhet mellan mor och barn. Det här är minst lika viktigt för en bebis psykologiska utveckling.

Enligt UNICEF är bröstmjölken det första “vaccinet” som bebisar får. Det kan förlänga deras liv med flera år, och även förebygga framtida tillstånd som till exempel övervikt.

Mexikos nationella förbund för neonatologi rekommenderar att bröstmjölk är den enda födan för bebisen under de första sex månaderna i livet.

Bröstmjölk förser bebisar med de näringsämnen de behöver för sin utveckling och tillväxt.

Om mamman producerar mer mjölk än vad bebisen dricker, eller om det av någon anledning inte är möjligt för dig att amma vid något tillfälle, kan en bröstmjölkspump vara lösningen.

En kvinna ammar sin bebis.

Mammans kost under amning

När bebisen dricker bröstmjölk är det viktigt att mamman undviker vissa typer av mat, dryck och vanor som kan vara skadliga för bebisens hälsa. Det gäller till exempel:

 • alkoholhaltiga drycker
 • stimulerande drycker (kaffe och energidrycker)
 • rökning
 • vissa grönsaker, eftersom de kan ändra bröstmjölkens smak (vitkål, blomkål, kronärtskockor, sparris, gurka, paprika etc.)
 • mediciner (förutom de som skrivs ut av läkare)

När bröstmjölk inte är ett alternativ

Det kan finnas många anledningar till att en mamma inte har möjlighet att förse sin bebis med bröstmjölk. Det kan handla om sjukdom, näringsbrist, medicinering eller att det blir omöjligt på grund av arbetstider. Man kan också helt enkelt välja att inte amma. Då måste bebisen få sin näring på något annat sätt.

Det bästa alternativet i de här fallen är att mata bebisen med bröstmjölksersättning. Det finns många fördelar med mjölkersättning, till exempel:

 • Det tillfredsställer bebisens behov av mat.
 • Det ger modern en tidsmässig flexibilitet.
 • Gör att båda föräldrarna kan vara delaktiga i att ta hand om barnet, och även släktingar och andra anhöriga kan hjälpa till.
 • Gör det möjligt att ha en mer precis kontroll över hur mycket mat bebisen får.

Några punkter att komma ihåg vad gäller mjölkersättning:

 1. Följ instruktionerna på förpackningen.
 2. Om det finns mjölk kvar i flaskan efter en timme ska den slängas bort.
 3. Värm inte mjölken i mikrovågsugnen. Du kan värma flaskan under rinnande varmt vatten eller ställa den i ett vattenbad.

Kan du mata din bebis med både bröstmjölk och mjölkersättning?

Tekniskt sett är det möjligt. Men specialister rekommenderar att man inte blandar båda i samma flaska. Ge dem i stället till bebisen vid olika tillfällen.

Det finns också en uppenbar negativ effekt: mjölkersättningen är sammansatt så att den ska ge bebisen en viss mängd kalorier och näringsämnen med en viss mängd vätska.

Därför blir koncentrationen av näring i blandningen för stark om du löser upp mjölkersättning direkt med bröstmjölk.

Ett framtida alternativ för att mata din bebis: Bröstmjölk i pulverform

Forskare har arbetat med att ta fram alternativ till amning. Tanken på att förvara bröstmjölk i lager avfärdades tidigt. Detta på grund av att pastöriseringen förstör en del av proteinerna och fetterna, som båda är viktiga för bebisen under de första veckorna i livet.

Men vid universitetet i Guadalajara har forskarna hittat ett alternativ som kan låta osannolikt: bröstmjölkspulver!

Hur gjorde de? De extraherade överskottsvatten från bröstmjölk, genom att värma den till höga temperaturer. De lyckades på så sätt torka mjölken och omvandla den till pulver, utan att pastörisera den. På så sätt kunde man bevara nästan alla näringsämnen i mjölken.

Den här innovationen har dock inte blivit patenterad ännu. Det är en revolutionerande lösning som gör det möjligt att expandera hälsosamt ätande till platser i världen där det behövs som mest. Men vi måste fortfarande vänta och se vilka fördelar det kan ge.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Andreas NJ., Kampmann B., Le Doare KM., Human breast milk: a review on its composition bioactivity. Early Hum Dev, 2015. 91 (11): 629-35.
 • Brown RA., Dakkak H., Seabrook JA., Is breast best? Examining the effects of alcohol and cannabis use during lactation. J Neonatal Perinatal Med, 2018. 11 (4): 345-356.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.