Allt du behöver veta om enterovirusinfektioner

Enterovirusinfektioner överförs genom luftvägssekret (genom hosta, slem och nysningar) eller oral-fekal väg. Läs mer i den här artikeln.
Allt du behöver veta om enterovirusinfektioner

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Som föräldrar vill vi aldrig att våra barn ska bli sjuka, och för att undvika detta är vi beredda att göra nästan vad som helst. Våra ansträngningar är viktiga, men vi kommer inte alltid att kunna hålla dem borta från denna verklighet eftersom deras immunförsvar inte alltid är tillräckligt starkt för att bekämpa till exempel enterovirusinfektioner.

Denna grupp av virus är mycket vanliga och i de flesta fall resulterar de endast i lindriga obehag. De tillhör familjen picornavirus, vilket betyder “liten näbb”, och består av enkelsträngade RNA-virus, där RNA står för ribonukleinsyra. Baserat på deras egenskaper är de indelade i fyra huvudundergrupper:

  • Aftovirus. Detta är ett virus som drabbar djur.
  • Kardiovirus. Liksom den föregående har den inget mänskligt verksamhetsområde.
  • Enterovirus. Inkluderar poliovirus, coxsackievirus A1-A24, coxsackievirus B1-B6, echovirus 1-34 och enterovirus 68-71.
  • Rhinovirus. Dessa är underklassificerade från 1 till 100.

Även om denna data är lite svår att ta till sig är det viktigt att vi känner till mångfalden av detta virus som attackerar obevekligt, särskilt när det gäller de yngsta medlemmarna i hushållet. Var och en av dessa typer genererar olika typer obehag och blir behandlade på olika sätt.

En nyfödd bebis med en digital termometer under armen.

Symtom orsakade av enterovirusinfektioner

Mammor och pappor bör vara uppmärksamma på alla skillnader i beteende hos barnet. Detta är den första varningssignalen från våra små och är det som kommer att driva oss att ta dem till doktorn i tid.

Enterovirus överförs genom luftvägssekret (saliv, snor och slem som sprids via hosta och nysningar) eller oralt och fekalt. Barn som lever under dåliga förhållanden och inte har tillgång till god hygien är mer benägna att bli infekterade med detta virus.

Förmodligen kommer ingenting att ta bort din oro över att bli drabbad. Det är dock viktigt att du upprätthåller goda vanor och inte försenar den generella immuniseringen av dina barn genom vaccination när så är möjligt.

Enterovirus smittar via oral-fekal väg eller luftvägssekret

Låt oss lära oss att känna igen närvaron av enterovirus och se vilka symtom som blir orsakade av virusen:

  • Allmänt obehag
  • Lätt feber
  • Nästäppa
  • Matsmältningsbesvär
  • Munsår
  • Utslag

Enterovirus, i de former som kallas poliovirus, är ansvariga för vissa sjukdomar som faryngit, gastroenterit, buksmärtor, diarré och förkylning. Det finns mer komplexa scenarier med störningar som aseptisk meningit, encefalit eller myelit (som orsakar problem i ryggmärgen).

En kvinna som använder en gumminässug på en nyfödd.

Hur blir enterovirusinfektioner behandlade?

För närvarande är de farligaste typerna för hälsan A71 och D68. Experter påpekar att varningstecknen innefattar skakningar, dåsighet, yrsel, huvudvärk och feber. Om ditt barn utvecklar dessa symtom, tveka då inte att ringa barnläkaren omedelbart.

Det finns fortfarande inget vaccin som verkar mot alla typer av enterovirus, så det bästa sättet att förebygga det är att upprätta vissa vanor som att tvätta händerna efter att ha bytt blöjor, att hjälpa våra barn i badrummet, täcka munnen när vi hostar eller nyser, använda en näsduk, etc.

Om du ser att ditt barn mår dåligt, ring din barnläkare som vet hur du ska agera

Lär dig mer om poliovirus

Detta är en av de mest komplicerade sjukdomarna som påverkar barn, eftersom dess främsta konsekvens är förlamning i kroppens nedre extremiteter. När barn är smittade uppvisar de till en början inga specifika manifestationer, vilket gör situationen värre eftersom det gör att vi inte kan ta itu med problemet.

Effekten av förlamning påverkar snabbt kroppen, äventyrar vissa muskler och minskar motoriken. Återhämtning kan ske mellan 18 månader till 3 år efter infektion, men barnet kan permanent få vissa svårigheter när det gäller rörlighet.

Hittills finns det ingen behandling för polio , även om hopp kvarstår med vissa studier som fortfarande är under utveckling. Därför har vi som föräldrar ett enormt ansvar att skydda barnen.

Mamma och pappa måste känna igen alla riskfaktorer och lyssna noga på råden från sin barnläkare. Var inte rädd om ditt barn har något känner obehag, tvärtom, sök råd i tid och följ de rekommendationer som läkarna har.

Världen är fylld med miljontals virus som våra barn måste utsättas för så att deras immunsystem ska kunna utvecklas. Det viktiga är att vi alltid har kontroll över situationen, tar hand om hygienen och lär dem att inte vara i kontakt med förorenade och farliga element.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.