Hypotyreos under graviditeten: hur man behandlar det

Hypotyreos under graviditeten: hur man behandlar det

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En av 100 friska kvinnor har hypotyreos. Du och ditt framtida barns hälsa hänger på att tillståndet behandlas ordentligt och i god tid.

Alla människor har en sköldkörtel, och den har som uppgift att producera sköldkörtelhormoner. Om man inte producerar tillräckligt lider man av ett tillstånd som kallas hypotyreos.

Även om hypotyreos är ett vanligt tillstånd – 1 av 100 fertila kvinnor har det – går det i många fall ofta obehandlat eftersom symptomen går obemärkta förbi. Enligt specialister kan kvinnor ibland inte urskilja symptomen på hypotyreos från symptom på stress eller depression. Eftersom symptomen är subtila kan kvinnor ignorera dem under lång tid.

Därför är det viktigt att vara uppmärksam på alla symtom. Var särskilt uppmärksam på hur regelbunden din menstruationscykel är. Om den inte är det är det definitivt ett tecken på att dina hormoner inte är under kontroll.

Hypotyreos kan påverka fertiliteten

Det finns många sätt som hypotyreos kan påverka graviditeten. Ett är att det kan förhindra att ägget befruktas. Faktum är att hypotyreos anses vara en mycket vanlig orsak till infertilitet bland kvinnor.

Om en kvinnas kropp inte har tillräckligt med sköldkörtelhormoner kan den inte producera tillräckligt många ägg. Som ett resultat sker en anovulering, vilket är termen för när ett ägg inte släpps. Detta gör det givetvis omöjligt för spermierna att befrukta ägget eftersom det inte finns ett ägg att tränga in i.

Hypotyreos orsakar också en påtagligt oregelbunden menstruation. Detta är ofta ett av symptomen som gör att en kvinna inser att hon lider av tillståndet.

kvinna med hypotyreos pratar med läkare

Sköldkörteln kan också påverka graviditeten

Även om hypotyreos kan påverka fertiliteten finns det kvinnor med tillståndet som fortfarande kan bli gravida.

Det kan dock orsaka problem med själva graviditeten och fosterutvecklingen. Hypotyreos ökar risken för missfall under de första tre månaderna. Det ökar också risken att mamman kommer att ha högt blodtryck under graviditeten.

Betydelsen av sköldkörtelhormoner vid graviditeten

Under första trimestern försörjer modern barnet helt med sköldkörtelhormoner från sin egen sköldkörtel. När dessa första tre månader har gått – och det är dessa som är de mest känsliga – kommer barnet att börja producera sina egna sköldkörtelhormoner.

Dock kommer barnet att behöva näringsämnen från modern under hela graviditeten. Moderns kropp hjälper barnet att växa på ett hälsosamt sätt. Därför rekommenderar vi att gravida kvinnor med hypotyreos är extra noga med att få i sig tillräckligt med järn. Det är viktigt för att producera sköldkörtelhormoner.

Behandling av hypotyreos under graviditeten

Hypotyreos är ett kroniskt tillstånd, som till exempel diabetes. Det betyder att vi inte har något botemedel för det, men tillståndet går att kontrollera.

Dess behandling, oavsett om du är gravid eller inte, består av att ersätta sköldkörtelhormonet med syntetisk levotyroxin. Din endokrinolog kommer hjälpa dig att hitta den bästa dosen och behandlingen för just dig. Det här är specialisten som behandlar ditt hormonella tillstånd.

gravid kvinna skakar fram piller ur en burk

Tips

  • Många endokrinologer rekommenderar att kvinnor som vill bli gravida testar sig för att upptäcka eventuella sköldkörtelproblem. Dessa prover kan upptäcka både en underaktiv och en överaktiv sköldkörtel.
  • Kvinnor med struma bör få tester som görs för att övervaka deras tillstånd. Detta är ett symptom på en förstorad sköldkörtel.
  • Det är viktigt att kvinnor som är under behandling för hypotyreos kontrollerar sina hormonnivåer innan de blir gravida. Din läkare är den enda som kan se till att du har bra hormonbalans.
  • Om du är gravid och har hypotyreos, ta dig till en läkare så snart som möjligt. De kommer hjälpa dig att behandla och hantera ditt tillstånd under den här nya fasen av ditt liv.
  • Försök att inte oroa dig för mycket. Med rätt behandling kommer du och din bebis att hålla er friska.
  • Du bör givetvis försäkra dig om att du tar medicinen som din läkare ordinerar dig korrekt. Kom ihåg att ta med dig din medicin även om du åker iväg på semester.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.