Vikten av att äta bra under en tvillinggraviditet

Är du gravid med tvillingar? I så fall är du intresserad av att veta mer om vikten av att äta bra under en tvillinggraviditet. Här är de viktigaste punkterna.
Vikten av att äta bra under en tvillinggraviditet

Senaste uppdateringen: 04 september, 2021

Under en tvillinggraviditet är det viktigt att äta bra för att möta allas näringsbehov. Tänk på att energikraven i detta fall är större än vid en graviditeter med ett enstaka barn. Detsamma gäller för vissa mikronäringsämnen.

Av denna anledning ger vi dig här en rad riktlinjer så att du kan anpassa din kost om du väntar tvillingar. Genom att säkerställa närvaron av färska livsmedel i din kost och ett litet kaloriöverskott bör du inte ha några problem.

Måste du äta mer?

En gravid kvinna som tar frukt från kylen.

En av de största matmyterna under graviditeten har att göra med energiintag.

Du behöver inte öka ditt kaloriintag mycket. Det som verkligen är viktigt är att du följer din aptitinstinkt. Det är sant att under andra och tredje trimestern av graviditeten kommer din kropp att kräva en större mängd mat, men det finns ingen anledning att tvinga din kropp att äta mer än den vill.

Förutom i situationer med undermålig mödravikt under graviditeten, där läkaren redan har gjort en rad rekommendationer för att justera energibalansen, kommer det inte att vara nödvändigt att äta utan lust.

Det är viktigt att upprätta en optimal måltidsplan för hela dagen. Fem intag är vanligtvis tillräckligt, så det är bättre att undvika restriktiva protokoll.

Vad händer om du inte är särskilt hungrig?

Normalt är aptiten i linje med kroppens energibehov. När detta inte är fallet är något fel.

Under första trimestern kan illamående och kräkningar upplevas , så att uppnå specifika intag kan vara ett problem för modern. Lyckligtvis finns det naturläkemedel för att lindra denna symptomatologi.

Enligt en studie publicerad i Foods magazine kan ingefära konsumeras för att förebygga eller lindra illamående. Ett alternativ är att ta det som ett pulver upplöst i vatten. En annan är att lägga till den som en krydda till måltiderna.

Att äta bra under en tvillinggraviditet: Vad du behöver veta

Låt oss ta en titt på de viktigaste punkterna i kosten under en tvillinggraviditet, särskilt när det gäller makro- och mikronäringsämnen. På så sätt vet du hur du optimalt anpassar din kost.

Kosttillskott och vitaminer

Precis som under graviditeter med ett barn är folsyratillskott av kosten nödvändig. Det visar forskning publicerad i tidskriften Annales d’Endocrinologie.

Att säkerställa ett optimalt intag av detta näringsämne förhindrar problem relaterade till stängning av fostrets neuralrör.

Detta tillägg ordineras dock rutinmässigt av specialister, troligen med ett annat jod- och järntillskott. Förutom detta behöver du inte inkludera multivitamin i en kvinnas kost under en tvillinggraviditet.

Kalorierna du behöver

Under graviditetens första trimester är energibehovet vanligtvis oförändrat. Från och med andra trimestern kan kraven öka med cirka 400 kalorier per dag, men inte mer än så.

Det är dock din aptit som kommer att avgöra volymen på dina intag, om inte specialisten säger något annat.

Tips för att äta gott

En gravid kvinna som skär upp frestfrukt.

Förutom ovanstående måste du ha en rad nyckelpunkter tydliga för att äta gott under en tvillinggraviditet.

Det första man bör betona är behovet av att säkerställa närvaron av färska livsmedel i kosten. Grönsaker, fisk, kött, ägg och mejeriprodukter bör finnas i överflöd. Det är dock viktigt att begränsa ultraförädlade livsmedel så mycket som möjligt.

Samtidigt, och på samma sätt som du bör under andra graviditeter, är det viktigt att du undviker alkohol och giftiga ämnen som tobak och droger. Koffein och några örter och infusioner som kan vara aborterande bör också undvikas.

Att äta bra under en tvillinggraviditet är viktigt

Som du har sett optimerar din kost under tvillinggraviditeten att fostren utvecklas korrekt. Energi- och näringsbehov måste uppfyllas.

Du bör dock inte göra något speciellt jämfört med en normal hälsosam kost. Bara introducera folsyra, jod och järntillskott och öka kalorierna lite från andra trimestern och framåt.

Men du måste vidta extrema åtgärder för livsmedelshygien och måtta konsumtionen av fisk, särskilt då Östersjöfisk, på grund av deras koncentration av tungmetaller. På samma sätt är det av avgörande betydelse att du begränsar giftiga ämnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Stanisiere J, Mousset PY, Lafay S. How Safe Is Ginger Rhizome for Decreasing Nausea and Vomiting in Women during Early Pregnancy? Foods. 2018 Apr 1;7(4):50. doi: 10.3390/foods7040050. PMID: 29614764; PMCID: PMC5920415.
  • Valentin M, Coste Mazeau P, Zerah M, Ceccaldi PF, Benachi A, Luton D. Acid folic and pregnancy: A mandatory supplementation. Ann Endocrinol (Paris). 2018 Apr;79(2):91-94. doi: 10.1016/j.ando.2017.10.001. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29433770.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.