Anemi under graviditeten
Anemi under graviditeten är en mycket vanlig komplikation. Enligt statistiken påverkar det 95% av gravida kvinnor i större eller mindre omfattning.
Anemi orsakas av en minskning av järnnivåerna tills de ligger under det normala. Järn är viktigt för att det utgör en viktig komponent i hemoglobin. Hemoglobin är ett protein som är närvarande i blodet. Dess huvudsakliga funktion är att transportera syre till andra celler.
Vad händer under graviditeten?
Under graviditeten har kvinnan 50% mer blod i sitt system än under normala förhållanden. Det innebär att järnintaget måste öka för att producera mer hemoglobin för att kunna transportera syre effektivt.
Hur man känner igen anemi under graviditeten
Ett av huvudsymptomen på anemi under graviditeten är trötthet. Ett annat vanligt symptom är takykardi, eller onormalt hög puls. Blekhet och utmattning är också vanliga symptom.
Dessa symptom uppstår eftersom det finns färre röda blodkroppar för att transportera syre, därför måste hjärtat arbeta hårdare och cellerna i kroppen kan även tvingas fungera med mindre än optimala syrenivåer.
Det är också viktigt att komma ihåg att vissa typer av anemi är asymptomatiska, särskilt när de är milda. Därför brukar barnmorskan alltid vilja ta ett blodprov under det första besöket hos mödravården. Blodprov är ett tillförlitligt sätt att upptäcka anemi.Anemi kan inte bara ge sig till känna i början av graviditeten, utan det kan inträffa när som helst. Det är därför man tar blodprov rutinmässigt under graviditeten för att kontrollera järnnivåerna.
Orsaker
Den vanligaste orsaken till anemi under graviditeten är brist på järn. Det är dock inte den enda orsaken. Låga nivåer av vitamin B12 och folsyra kan också orsaka anemi.
Förlust av blod och sicklecellanemi är andra orsaker till tillståndet. Det finns fall där anemi faktiskt är värre än vad blodprovet visar.
Detta sker för att under graviditeten ökar närvaron av andra vätskor i blodet i det som kallas hemo-utspädning. Detta fenomen kännetecknas av en normal mängd järn och hemoglobin som har spätts ut i andra vätskor.
Behandling
Lyckligtvis kan anemi under graviditeten behandlas relativt enkelt. Dagliga doser av 30 mg järn är det man brukar rekommendera. Detta intag är 30% större än det dagliga rekommenderade intaget under normala förhållanden.
“Om ett blodprov bekräftar förekomsten av anemi under graviditeten kan läkaren skriva ut kosttillskott på mellan 60 och 120 mg järn per dag.”
För att absorbera järnet effektivt rekommenderar man att kvinnan tar dessa tabletter på en tom mage. Man brukar även rekommendera att kvinnan sköljer ner dem med ett glas apelsinjuice då detta även kan hjälpa till med att absorbera järn tack vare närvaron av C-vitamin.
Däremot bör man inte ta järntabletter tillsammans med mjölk. Det kalcium som finns i mjölken kan komma i vägen för absorptionen av järnet.
Diet
För att förhindra anemi rekommenderar experter att man äter en diet som är rik på järn. Rött kött är en utmärkt källa till järn.
I allmänhet är de flesta typer av kött en stor källa till detta mineral. Fisk och skaldjur kan också vara till nytta för att förebygga anemi under graviditeten.
Men även de som är vegetarianer eller äter mindre kött kan påverka sitt järnintag via kosten. De kan välja bland baljväxter, russin och potatis som också utmärkta källor till järn. Dadlar, nötter, aprikoser och tofu är bra alternativ om du vill öka dina järnnivåer.Fisk är rikt på järn, men det bör ätas med försiktighet under graviditeten. Risken för matförgiftning eller de höga halterna tungmetaller kan vara mycket farliga för den blivande modern och hennes foster.
Det bästa är att förebygga anemi under graviditeten. Vid anemi som orsakas av brist på järn tar barnet vanligtvis vad det behöver från modern. Detta kan lämna modern med ett järnunderskott även efter förlossningen.
Anemi kan få ditt barn att lida av olika sjukdomar under sin barndom. Att integrera en hälsosam kost och ta rutinmässiga blodprov hjälper till att förhindra brist på järn och andra näringsämnen som är avgörande för barnets utveckling.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sun D, McLeod A, Gandhi S, Malinowski AK, Shehata N. Anemia in Pregnancy: A Pragmatic Approach. Obstet Gynecol Surv. 2017 Dec;72(12):730-737
- Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389.