Läkemedel som du bör undvika under graviditeten

Läkemedel som du bör undvika under graviditeten

Senaste uppdateringen: 04 april, 2019

Vanliga läkemedel som ibuprofen och omeprazol kan orsaka skador på fostret. Därför bör konsumtion av dessa undvikas under graviditeten. Detsamma gäller för listan med de mediciner som vi nämner nedan.

Det är viktigt för gravida kvinnor att veta vilka mediciner de bör undvika under graviditeten för att förhindra att någon skada uppstår på deras barn.

Gravida kvinnor bör rådfråga sin familjeläkare innan de tar några piller alls. Detta gäller även vid amning.

Läkemedel som bör undvikas under graviditeten

Mödrar måste alltid vara medvetna om det saker som kan skada deras graviditet eller deras växande barn.

Vissa mediciner kan gå direkt genom moderkakan och orsaka fosterskador eller annan skada. Särskild omsorg måste tas under första trimestern.

Här är några mediciner som bör undvikas under graviditeten:

1. Omeprazol

Omeprazol är en protonpumpshämmare som används för behandling av bland annat magsår och går under namnet Losec. Även om det inte är lika starkt som andra mediciner, kan det orsaka radikala skador på fostret. All användning bör undvikas under graviditeten.

Det finns andra mediciner som kan användas säkert under graviditeten, kontakta din läkare för att hitta en som passar dig.

2. Orala preventivmedel

Dessa piller kan öka risken att barnet drabbas av Downs syndrom. Orala preventivmedel kan också orsaka förändringar av könsorganen och urinvägarna.

Dessa piller kan också öka risken för vaginalcancer. Innan du tar dessa piller, kontakta din läkare. De är vanligtvis fullständigt onödiga under graviditeten ändå.

läkare med skrivblock och läkemedel

3. Bikarbonat

Bikarbonat ökar blodets naturliga pH i både mamman och hennes foster. Kortison kan också orsaka en missbildning hos fostret som kallas gomspalt.

Därför bör mödrar vara mycket uppmärksamma på mediciner som innehåller dessa komponenter.

3. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel

Många vanliga läkemedel, som ibuprofen, aspirin och naproxen, rekommenderas inte under graviditetens sista trimester. De är också kontraindicerade under amning.

Dessa mediciner kan förändra blodflödet till fostret genom att hämma produktionen av prostaglandiner som utvidgar blodkärlen.

4. Orala antidiabetiska mediciner

Om en kvinna förskrivs dessa läkemedel innan hon blir gravid, kan hon behöva byta behandling till insulin. Detta ska göras i samråd med din läkare.

Komponenterna av dessa läkemedel kan orsaka långvarig hypoglykemi. Hypoglykemi kan orsaka förändringar i barnets nervsystem.

Ett annat preparat att undvika under graviditeten är torskleverolja. Det kan förhindra korrekt absorption av vitaminer och mineraler.

5. A-vitaminderivat

Läkemedel som innehåller A-vitaminderivat bör undvikas under graviditeten.

Medicin som innehåller A-vitamin kan orsaka missbildningar i hjärtat, hjärnan och ryggmärgen om de konsumeras i höga doser.

6. Immunsuppressiva medel

Vissa cancerbehandlingar kan påverka immunförsvaret och de bör undvikas under graviditeten. Läkemedel som används för att behandla reumatoid artrit ingår också i denna kategori.

Dessa mediciner kan påverka fostrets tillväxt och immunförsvar.

Läkemedel som du kan ta under graviditeten

Även om mammor alltid ska konsultera sin läkare innan de tar någon medicin finns det några mediciner som är säkra att ta under graviditeten. De utgör ingen risk för modern eller fostret.

Läkemedel som acetaminofen och antibiotika, som amoxicillin, kan vara säkra när de ordineras av en läkare.

gravid kvinna tar emot medicin från en läkare

Nässprayer bör inte tas i mer än tre till fyra dagar.

Eftersom huvudvärk är en av de vanligaste biverkningarna under graviditeten rekommenderas paracetamol vanligtvis för att lindra obehag. Paracetamol är praktiskt taget detsamma som acetaminofen.

Vi vill påpeka att läkemedel som aspirin och ibuprofen bör undvikas.

För att förhindra förstoppning, drick mycket vatten och konsumera en fiberrik diet.

Sammanfattningsvis är det viktigt att veta vilka läkemedel som bör undvikas under graviditeten. På så sätt riskerar vi inte att skada oss själva eller barnet.

Bara för att en annan mamma äter ett visst läkemedel betyder inte att den är säker för dig. Alla kvinnor är olika, det är bäst att rådfråga din läkare innan du tar några piller.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.