Skydda huden hos barn med cancer

Huden hos barn med cancer är känsligare, så den måste behandlas med mer omsorg och uppmärksamhet. I den här artikeln berättar vi hur.
Skydda huden hos barn med cancer

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2021

Huden hos barn med cancer är ofta mer känslig för solen på grund av de behandlingar som de måste genomgå. Dessa kan vara till exempel strålbehandling eller kemoterapi. Huden hos dessa barn blir lättare bränd, och chanserna att utveckla någon typ av malignt melanom ökar. Av samma anledning finns det vissa försiktighetsåtgärder som man bör följa för att skydda huden hos barn med cancer. I den här artikeln berättar vi om några åtgärder man bör vidta.

Effekter av hudcancerbehandlingar

Cytostatika orsakar rodnad, utslag och olika typer av hudirritationer. Strålbehandling är ett annat förfarande som kan orsaka liknande tecken och symtom (tillsammans med inflammation, fjällande hud och blåsor) i det behandlade området.

Obligatorisk användning av solskyddsmedel för att skydda huden hos barn med cancer

Barn är mycket beroende av sina föräldrar för solskydd, vilket gör dem till en mycket utsatt grupp. Det finns olika former av solskyddsmedel: Spray, kräm, gel och lotion. När det gäller barn kan sprayen vara den mest fördelaktiga på grund av hur lätt den är att applicera.

Mamma applicerar solkräm på sitt barn.

När du väljer ett solskyddsmedel bör du välja sådana som har ett brett UVA- och UVB-spektrum samt en SPF (solskyddsfaktor) på 50 eller mer. Dessutom bör du verifiera produktens utgångsdatum. Kom ihåg att produkten bara varar i ett år efter öppning.

Återfukta huden konstant

Barn som har tvingats genomgå terapeutiska ingrepp som strålbehandling eller kemoterapi har som resultat en skadad hudyta. Följaktligen förändras hudbarriären och måste regenereras oftare.

Korrekt och regelbunden återfuktning är ett av de viktigaste stegen man bör implementera när man tar hand om huden hos barn med cancer. Det finns fuktgivande krämer på marknaden som även har solskyddsmedel för att kombinera flera steg i hudskyddet.

Att bära breda hattar hjälper för att skydda huden hos barn med cancer

Användningen av breda hattar bidrar till att skydda kroppsdelar som man lätt kan glömma när man tar på sig solskyddsmedel. Nacken, öronen och hårbotten är några exempel som du kan skydda med hjälp av denna åtgärd.

Dessutom bör du inte bara applicera solskyddsmedel på dagar när solen är synlig, utan också på molniga dagar. Ultravioletta strålar är kapabla att ta sig igenom molnen för att skada din hud.

Att välja allergivänliga produkter

Allergivänliga produkter är kända för att minska sannolikheten för irritation, allergier eller intoleranser. Denna typ av produkt är inte bara fördelaktig för personer med känslig hud, utan för alla. Det är nämligen inte någon som är undantagen från att utveckla en allergisk reaktion. Allergivänliga krämer, tvålar och schampon innehåller inte dofter eller färgämnen som fungerar som allergener på huden.

Undvik intensivt solsken

Barnhud är mer känslig än huden hos en vuxen, så det är viktigt att öka skyddsåtgärderna. Detta innebär till exempel att hålla sig borta från solen under de timmar när solen är mest intensiv och strålningen är som högst. Med andra ord mellan kl 12 och 16. Du bör undvika exponering för solen under dessa timmar, och välja platser i skuggan. Du bör dessutom aldrig utsätta barn under 6 månader för solen, inte ens om de har solskyddsmedel.

Moln, eller mulna dagar, kan ge en falsk känsla av att det inte finns några ultravioletta strålar som kan påverka huden. Men de passerar faktiskt genom molnen och orsakar samma skada som om solen hade varit framme. Det bör noteras att ytor som sand, snö och vatten ökar effekterna av solens strålar. Glöm därför inte att återapplicera solskyddsmedel varannan timme.

Barn med hatt springer vid vattnet.

Välj optimala kläder

För hud som är mer känslig, eller som lider av någon förändring i hudbarriären, är valet av kläder en avgörande faktor. Det är också att föredra att bära 100% bomullskläder i ljusa färger för att undvika hudkontakt med färgämnen i kläderna. En bra skyddsåtgärd är att att försöka täcka hudytan som är blottad mot solen med kläder.

Det finns även ett växande utbud av solskyddskläder med inbyggt UV-filter. UPF-klassificeringen är graden av strålningens genomträngning genom kläder. Faktum är att minsta UPF-standard för kläder bör vara 40 till 50.

Det är viktigt att skydda huden hos barn med cancer

Som vi just har nämnt är det viktigt att följa riktlinjer för hudvård och skyddsåtgärder när det gäller barn som har cancer. Även om ovanstående rekommendationer särskilt gäller för barn med cancer, bör i själva verket alla följa dessa rekommendationer för att skydda och ta hand om sin hud.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dadlani C, Orlow SJ. Planning for a brighter future: a review of sun protection and barriers to behavioral change in children and adolescents. Dermatol Online J. 2008 Sep 15;14(9):1. PMID: 19061583.
  • Adam J. Sun-protective clothing. J Cutan Med Surg. 1998 Jul;3(1):50-3. doi: 10.1177/120347549800300115. PMID: 9677262.
  • Thoonen K, Schneider F, Candel M, de Vries H, van Osch L. Childhood sun safety at different ages: relations between parental sun protection behavior towards their child and children’s own sun protection behavior. BMC Public Health. 2019;19(1):1044. Published 2019 Aug 5. doi:10.1186/s12889-019-7382-0

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.