Psykosomatiska störningar hos barn: Orsaker, symptom och behandling

Psykosomatiska störningar uppstår vanligtvis när ett barn når gränsen för vad han eller hon klarar av emotionellt. För att förhindra att dessa störningar uppstår kan man ta till vissa åtgärder och man bör också vara uppmärksam på tidiga symptom på ångest och stress.
Psykosomatiska störningar hos barn: Orsaker, symptom och behandling
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du har säkert hört talas om många olika slags störningar hos barn. Men visste du att det finns vissa fysiska störningar vars ursprung faktiskt är psykologiska? Dessa kallas psykosomatiska störningar, och idag kommer vi att titta närmare på dem.

Psykosomatiska störningar uppstår hos barn när de har känslor som de inte kan uttrycka på rätt sätt. När barn inte kan kontrollera och hantera sina känslor kan de uttrycka sina problem genom fysiska symptom.

Det här problemet finns inte bara hos barn. Vuxna kan också utveckla samma störningar och av precis samma anledningar. Man kan drabbas av psykosomatiska störningar när som helst i livet.

Att uppmärksamma symptomen och söka professionell vård kan hjälpa till att minimera både fysiska och psykologiska skador och lidande.

Vilka är orsakerna till psykosomatiska störningar hos barn?

När det gäller barn kan en frånvaro av eller en bristfällig bearbetning av känslor få dem att utveckla dessa störningar. När ett problem drabbar barn kan de bli överväldigade av sina känslor.

Men hur kan de uttrycka vad de går igenom med ord? Många barn vet inte hur de ska sätta ord på vad de känner. Andra tror inte att det finns någon som lyssnar på dem när de gör det.

När det händer stannar problemet i barnets psyke, och förr eller senare manifesterar det sig i den lilla kroppen genom fysiska symptom.

Dessa störningar är verkliga, liksom deras komplikationer. Behandlingen är inte så enkel som att administrera läkemedel. Man måste också upptäcka och behandla den underliggande psykologiska orsaken.

“En frånvaro av eller en bristfällig bearbetning av känslor få barn att utveckla dessa störningar.”

Psykosomatiska störningar: flicka med huvudvärk

Symptom på psykosomatiska störningar hos barn

Det är svårt att skilja mellan störningar vars ursprung är fysiska och de som härrör sig från en psykologisk orsak. Det är viktigt att mycket uppmärksamt observera barnet. Om inte kan man basera lösningen på ett uteslutande fysiskt perspektiv samtidigt som man ignorerar de psykologisk faktorerna.

Hos barn tenderar psykosomatiska symptom att drabba följande:

 • Matsmältningen: I form av diarré, kräkningar och ont i magen.
 • Luftvägarna: Astma eller plötsliga attacker där barnets andning avbryts eller blir snabbare.
 • Hud: Psoriasis eller eksem, som ger upphov till olika hudsjukdomar.
 • Huvudvärk, ont i magen eller smärtor i andra delar av kroppen.

Vad gäller möjliga psykologiska ursprung finns det många situationer som kan ta sig fysiska uttryck – varje händelse som ett barn inte kan förstå eller bearbeta som får honom eller henne att uppleva ovanstående symptom.

Föräldrar måste vara särskilt uppmärksamma på situationer som separationer och skilsmässor, födelse av småsyskon, byte av skola, mobbning etc. Om barnet har mycket höga krav på sig själv måste föräldrar också vara uppmärksamma på symptom.

Att utvärdera hur länge ditt barn har upplevt sina symptom är väldigt viktigt. Det är också viktigt att ni frågar er själva om något betydande har inträffat som har kunnat påverka ert barn.

Det största misstaget i behandlingen av sjukdomar är att det finns läkare för kroppen och läkare för själen, även om de två inte kan separeras.”
Platon

Psykosomatiska störningar: förstoppad pojke

Vad kan man göra åt psykosomatiska störningar hos barn?

Det finns inga mirakelkurer, men det finns vissa rekommendationer som kan vara användbara:

 • Lär dina barn att hantera sina känslor. Det är aldrig fel att hjälpa dina barn att lära sig känna sina egna känslor. Barn måste lära sig att uttrycka dessa känslor på ett hälsosamt sätt.
 • Fråga dina barn om deras dag. Som vuxen kan dina barns vardagliga aktiviteter och interaktioner verka obetydliga, men de är centrala för dina barn. Att visa intresse för dina barns dag kan ge dig ledtrådar till vad som kan störa dem.
 • Leta efter källan till problemet. Ta reda på hur länge obehaget har pågått, när symptomen blir mer intensiva och när de blir bättre. Det kan finnas stunder när ditt barns symptom försvinner, till exempel när han eller hon känner sig långt borta från källan till problemet.
 • Låt dina barn uttrycka sig. De kan ha svårt att göra det till en början, men det är viktigt att dina barn åtminstone vet att du finns där för att lyssna på dem. Var bara försiktig så att du inte överöser dina barn med frågor. Det är bättre att erbjuda sig att lyssna när de behöver det.
 • Undvik att bli arg eller tappa tålamodet om dina barn inte klarar av att sätta ord på vad som händer. Om de inte kan uttrycka sina känslor i ord gör du det bara värre om du blir arg.

Slutligen, glöm inte att du kan behöva söka hjälp från en psykolog. Psykosomatiska störningar uppträder vanligtvis när barns känslomässiga bägare rinner över.

Förneka inte ditt barn den hjälp han eller hon behöver, och uteslut inte behovet av medicinering om det är det som barnläkaren föreskriver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cornellà I Canals, J. (2008). Trastornos psicosomáticos. Pediatria Integral.
 • Pedreira, J. ., Palanca, I., Sardinero, E., & Martin, L. (2001). Trastornos psicosomáticos en la infancia y la adolescencia. Rev. Psiquiatria y Psicol. Del Niño y Adolescente.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.