Par som är rädda för att gifta sig

Det är många som är rädda för att gifta sig. Särskilt när bröllopsdatumet närmar sig och alla besvär med att planera bröllop börjar tynga ner en. Men det är inte den enda anledningen. Ens nuvarande situation eller kommentarer från människor runt omkring är andra faktorer som kan påverka.
Par som är rädda för att gifta sig
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 16 augusti, 2019

Det är fler par som är rädda för att gifta sig än man kanske skulle kunna tro. Att planera ett bröllop kan vara stressigt och överväldigande. Ibland vill man avbryta hela spektaklet. Det känns som att det finns så mycket som kräver ens uppmärksamhet att man bara vill få ett slut på det.

Men i den här artikeln kommer vi inte att prata om den här normala rädslan, som alla förlovade par kan känna när bröllopsdatumet börjar närmar sig. Vi ska prata om de som kan vara rädda för att gifta sig utan någon uppenbar anledning. Helt enkelt när de börjar tänka på det.

Trots att ett giftermål i sig inte är något annat än ett juridiskt kontrakt kan rädslan i många fall komma ur att äktenskapet innebär ett så stort känslomässigt åtagande.

Din omgivning påverkar dig

Ofta är par rädda för att gifta sig på grund av sociala faktorer. Med andra ord kan man påverkas av människorna omkring sig och rädslorna de överför till en.

Hur ofta har du hört någon säga, “När du är gift förändras hela ditt liv”? Och som om det inte vore nog följs den frasen ofta av: “och du kommer att ångra det”.

Det är ett effektivt sätt att negativt påverka det förlovade parets tankar. Det kanske får personen att börja känna sig rädd för att han eller hon kommer att förlora vissa delar av sitt nuvarande liv.

Det viktigaste är att inte ägna uppmärksamhet år sådana kommentarer. Det finns par som väljer att skilja sig efter en tids äktenskap av olika skäl. Men det finns många andra som har funnit att deras förhållande har vuxit sig starkare efter att de har gift sig.

Du kan inte tro att allt kommer att gå illa. Minst av allt på grund av vad folk omkring dig säger. Att gifta sig har länge varit något att skämta och skoja om vänner emellan, och det är viktigt att inte ta till sig allt.

Couples who Have a Fear of Marriage

Folk som är rädda för att gifta sig lider av gamofobi

En rädsla för äktenskap kan manifestera sig i form av en fobi som kallas gamofobi. Gamofobi kommer från två grekiska ord: gamos, vilket betyder äktenskap, och phobos, som betyder rädsla eller fobi.

När denna rädsla ger sig tillkänna i form av en fobi har den att göra med oro eller ångest. Ibland krävs det hjälp från någon utomstående för att övervinna den.

Ångest, besatthet och impulsiva handlingar är vanliga symptom. De kan alla vara ett resultat av gamofobi.

Kärleken, en lek med känslor

Mental styrka och att kontrollera sina tankar spelar en grundläggande roll för att övervinna rädslan för giftermål. Vi kommer att gå in i mer detalj om just detta här nedan.

Den nuvarande situationen

För det första spelar de nuvarande förhållandena i ditt liv en stor roll. Till exempel om du inte har en stabil ekonomi eller ett fast arbete. Eller om du har en mindre idealisk boendesituation som inneboende i en lägenhet, etc.

Alla dessa faktorer kan leda till att du tror att den andra personen inte vill ha den här typen av liv. Eller så kanske du tror att ditt liv är en sådan “katastrof” att du föredrar att inte dela med dig av det med någon du älskar.

Du måste inse och förstå att om din partner är med dig så är det för att han eller hon accepterar alla instabiliteter och svagheter du tror att du har i ditt liv.

Det viktigaste för ett par är att prata med varandra och reda ut alla problem från början för att undvika framtida komplikationer.

Känslor

Era känslor spelar också en roll, till exempel kan tidigare förhållanden ha skadat dig som person. Det finns fall där ett tidigare förhållande har ärrat någon till den grad att de är rädda för att våga prova på äktenskap igen. De är rädda att de än en gång kommer att fara lika illa som de gjorde tidigare.

man och kvinna pratar på soffa
Just den här anledningen till att vara rädd för giftermål är mycket vanligare än du kanske tror. Lösningen är att lära sig att sluta tro att alla förhållanden kommer att sluta illa, och istället lära sig att tro på det motsatta. Det kan dock vara lättare sagt än gjort.

Ofta sätter livet bara hinder i vägen för att vi verkligen ska kunna uppskatta det vi har i nuet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Riso, Walter. (2014). Enamorados o esclavizados: manifiesto de liberación afectiva. Editorial Planeta.
  • APA American Psychological Association. (2020). Nine psychological tasks for a good marriage. https://www.apa.org/helpcenter/marriage
  • Sosa Castilla, C., & Capafons, J. (2007). Tratando… fobias específicas.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.