Det kraftfullaste du kan säga till andra mammor

Det kraftfullaste du kan säga till andra mammor
Ana Couñago

Granskad och godkänd av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Denise Stirk skrev ett verkligt hjärtskärande stycke där hon delar med sig av sin personliga erfarenhet i den här komplexa situationen: “Vad säger du till en mor som förlorat sitt barn?” En serie betydande situationer fick henne att reflektera över detta. Till sist upptäckte hon det kraftfullaste du kan säga till andra mammor.

Nedan delar vi med oss av några tankar om Denises fall som har berört världen. Den här tappra, empatiska och förstående mamman som uppstod ur en virvelvind av känslor. Hur hon uttryckte sitt emotionella virrvarr med sina egna uppriktiga ord.

Hur kan du adressera en annan mammas smärta?

I det här fallet berättar den tankfulla och introspektiva hjältinnan om en tragisk händelse. Inget annat än den tragiska förlusten av hennes väninnas förlust av sin 21 månader gamla dotter som utan tvekan innebär irreparabel sorg och lidande för vemsomhelst som har upplevt moderskap.

Två kvinnor samtalar

Hon beslutade sig för att resa dit så att hon kunde finnas där för sin väninna i dessa svåra tider. Vid anblicken av den sörjande modern uppstod många frågor. Hur kan jag finna rätt ord för att trösta henne? Hur undviker jag att säga fel sak?

I jakten på de perfekta orden insåg hon att hon aldrig till fullo kunde relatera till hennes sorg. Med två hälsosamma barn hemma kändes det som det inte fanns något hon kunde säga eftersom hon inte genomlevt detta. Oavsett detta, beväpnad med bibliska fraser och ordspråk skyndade hon till sin väns sida för att trösta henne.

Sedan fann hon en miljon oväntade tröstande ord som var extremt kraftfulla och livsomvandlande. Det var den här starka modern som befann sig i ett ögonblick av smärta som sa någonting som påverkade henne i grunden. Det var kanske det enklaste som kunde sägas.

Medan hon beskriver allt hon var tvungen att gå igenom med sin lilla ängel. Det som blev hennes värsta mardröm sa hon slagen av sorg och med tårarna rinnande nedför sina kinder: Du är mamma. Den här meningen tog luften ur henne och illustrerade omfattningen av hennes sorg och nivån av hennes smärta.

Hemligheten med att adressera en annan mor och hennes sorg finns i det enklaste och mest meningsfulla bandet: moderskapet. Eftersom även om inte alla vet hur det är att mista ett barn, vet vi alla hur stor glädjen är att ha ett.

Att förstå andra mammor

Det här blev startpunkten som hjälpte Denise att förstå helvetet som en annan mor upplevde.  Att förlora sitt barn är självfallet något som varje mor fruktar. Enkelheten i det här faktumet och effekten av den här fundamentala sanningen kopplade henne samman med andra mödrar.

Sättet vi väljer att uppfostra och utbilda våra barn har ingen betydelse här. Vi har alla någonting gemensamt: vårt hjärtas band med våra barn. Detta är också vad som förde henne samman med sin mor som precis hade diagnosticerats med bröstcancer.

Och i väntrummet för den behandlingen observerade Denise en mamma till en treåring. Han sken stolt med sin färgglada stålmans mantel över sin sjukhusdräkt. Modern vaggade honom i sina armar och viskade något i hans öra. Hon kände hans blod bli kallt och hans hjärta stanna. Denise led med den här andra mamman.

Med en ocean tårar rinnande ur ögonen kom hon ihåg vad hennes vän sagt: “Du är mamma”. Detta var något hon tänkte på senare när en restaurang arbetare kämpade för att få barnomsorg. Hon lade märke till hennes ilska och oro; ett till slag mot hjärtat i den här kedjan av event som inte var slumpmässiga utan tillfälliga.

“Du är mamma” är kraftfullt för andra mammor

Två mammor

Moderskapet är den tråd som för oss alla samman. Alla typer av mödrar, rika och fattiga, de vars barn är hälsosamma eller sjuka, de som ammar eller använder ersättning. Alla hålls samman av samma känsla: en galen kärlek som kan få våra hjärtan att stanna.

Och det här faktumet kan leda till smärta. Det är därför som fåniga reklamsnuttar så lätt kan framkalla tårar hos mödrar. Det är också därför de kanske gråter en skvätt när de lämnar sitt barn i skolan första dagen. Detta förklarar varför varje sjukdom, hur liten den än är, skrämmer dem något fruktansvärt.

Det är därför som deras hjärtan värker vid missfall eller infertilitet. Det är därför som de bävar inför dagen då deras barn flyttar hemifrånOch det är även därför som en annan mors barns död kan vara hjärtskärande. Så naturligtvis vill vi försöka trösta dessa mödrar när de går igenom en svår tid.

Krama dem bara och krångla inte till det med jakten på några perfekta ord, för de finns inte. Det kraftfullaste du kan säga till andra mammor är just detta: “Jag förstår. Jag är också mamma.”


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.