Vad det innebär att bo långt ifrån sin mamma

Vad det innebär att bo långt ifrån sin mamma
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att bo långt ifrån sin mamma får en person att uppleva många olika känslor. Det spelar ingen roll hur gammal du är eller vilken situation du befinner dig i. Förr eller senare så kommer du sakna henne.

Hur intensivt du kommer sakna henne kommer antagligen bero på dina personliga erfarenheter, avståndet mellan er och de omständigheter som livet för med sig.

Du kommer sakna saker som de dagliga små detaljerna i vardagen. När du flyttar hemifrån och känner att du måste ta hand om din familj eller hemmet så kommer du förstå att du nu måste axla mycket av det ansvar som din mamma tidigare hade.

Att bo långt ifrån sin mamma har flera innebörder. Du kommer att tänka på henne varje dag eftersom hon är en av de personer som du älskar mest i hela världen.

Hon är den som alltid tänker på dig. Oavsett hur gammal du är så kommer hon alltid att fråga om du äter bra och hur det går på jobbet. Hon kommer göra allt hon kan för att vara närvarande i ditt liv.

Att bo långt ifrån sin mamma gör att personen ser livet på ett helt nytt sätt.

Att bo långt ifrån sin mamma…

När du bor i samma stad som din mamma känner du inte att ni är så långt bort från varandra. Du kan ringa henne då du behöver det och träffa henne inom några minuter.

Men när du bor i ett annat land och inte vet om du kommer kunna träffa henne snart, kommer du förstå att du inte kommer hålla henne sällskap så mycket som du vill.

Mor med sin dotter.

När du inser att du inte kommer kunna ta en kaffe med henne eller följa med henne till läkaren kommer du förstå att du saknar henne mer än vad du trodde.

Det är inte längre samma sak att vara sjuk

När du är sjuk förstår du att din mamma var den som alltid lyckades lugna ner dig, även då hon inte var en läkare.

Alla mammor vet hur man tar hand om sina barn på sitt eget sätt. De vet vad varje barn behöver för att må bra.

Viktiga datum upplevs annorlunda

Din mamma har varit den som alltid har varit vid din sida för att fira det som du har uppnått. Hon har varit den som förberett många av dina födelsedagar och varje julafton.

När ett visst datum närmar sig kommer du nu att börja tänka på hur detta år kommer vara annorlunda.

Allt fler telefonsamtal

Din mamma kommer alltid vara intresserad av att höra hur det går för dig. Det spelar inte någon roll vad du vill berätta för henne, för hon kommer alltid vilja prata med dig på telefon.

Du kanske inte var medveten om hur mycket du pratade med din mamma innan du lämnade hemmet. Det är inte alltid vi uppskattar det som vi är vana vid.

Det spelar ingen roll att du bor långt bort; du kan ändå be om råd och hjälp rörande allt som rör hemmet och hur man uppfostrar barn.

När du flyttar till en annan stad kommer därför telefon- och videosamtal vara dina bästa redskap.

Mor och dotter som ligger på gräset.

Du börjar förstå allt som din mamma gjorde för dig i hemmet

Om du är ung och singel och lämnar hemmet för att bo på egen hand så kommer du nu förstå hur betydelsefulla många av de saker som din mamma gjorde för dig var.

En mammas arbete syns sällan. Kläderna stryker inte sig själva, det är inte lika lätt att laga mat som man tror och det verkar som att städningen aldrig tar slut.

När du har ditt eget hem kommer du börja förstå vad som krävs för att hålla hemmet rent, för detta kommer nu att bli ditt ansvar.

Du vill att hon ska vara stolt över dig

Ett av dina livsmål är att få din mamma att känna sig stolt över dig. Du vill visa henne att du också kan vara oberoende, vara en bra fru och även en bra mor.

Mammans roll är oersättlig även om man många gånger inte uppskattar den. Det kommer komma en dag då du har egna barn och du kommer då att fyllas av dessa känslor själv.

Du kommer då förstå att det inte är lika lätt som du tror att vara mamma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.