Mitt barn har svalt ett fiskben, vad ska jag göra?
En av våra nyttigaste proteinkällor är fisk, men denna typ av livsmedel är inte alltid så ofarlig som den kanske verkar. Fiskben som hos vissa arter i talrik mängd gömmer sig i köttet har gett myriader av barn bekymmer och obehag genom att av misstag sväljas. Att sitta och plocka ut små vassa skelettdelar är irriterande nog för oss vuxna, för barn utgör det ett störande moment som skadar både matglädje och aptit. Denna situation blir ofta en källa till oro för föräldrarna, en fråga som ofta dyker upp är vad, om något, man behöver göra om ett barn har svalt ett fiskben.
Om ditt barn äter fisk och får svårt att svälja, och dessutom känner ett främmande objekt i matstrupen, då är det troligt att det har svalt ett fiskben. Även om det är något som kan lösas så tas situationen många gånger för lättvindigt på grund av bristande kunskap. Detta är ett allvarligt misstag eftersom om benet inte tas bort kan den orsaka blödning och kräva medicinsk utvärdering.
Om fiskbenet är litet till storleken kan du ta till några huskurer för att lindra obehaget och undvika komplikationer. Men om fiskbenet eller fiskbenen bör du omedelbart uppsöka läkarvård.
Mitt barn har svalt ett fiskben: vad kan jag göra?
Om du är säker på att ditt barn har svalt ett litet fiskben måste du först ta reda på exakt var det har fastnat. Under inga omständigheter bör du föra in ett föremål för att försöka ta bort det, eller ta bort det med dina fingrar, eftersom detta kan förvärra problemet.
Den första reaktionen på förändringar i luftvägarna är att hosta. På grund av trycket som skapas kan fiskbenet som sitter fast i halsen röra sig. Det är helt normalt att denna reflex uppstår, i själva verket är det vid vissa tillfällen det enda som behövs för att lösa problemet.
Vilka huskurer kan jag använda om mitt barn har svalt ett fiskben
Här följer några huskurer och knep som kan hjälpa dig i en situation som denna:
- Saltvatten: Detta är en mycket vanlig metod som består av att dricka rikligt med vatten som innehåller en nypa salt. Detta gör i de flesta fall att ett litet fiskben tryggt kan fortsätta ner i magsäcken.
- Olivolja: I vissa länder används oljan för att bli av med obehag i halsen. Proceduren består helt enkelt av att dricka lite olivolja för att underlätta att benet glider ner. Detta ger också lindring till små repor som benet kan ha orsakat.
- Små mängder vinäger: Genom att ta små sippar av denna vätska drar musklerna i halsen ihop sig och detta gör att benet i vissa fall kan drivas ut. Med tanke på den sura smaken är det inte en särskilt populär metod hos barn.
Fast föda som också kan hjälpa
- Mjukt bröd, mogen banan eller marshmallows: Erbjud en bit av en av dessa livsmedel och be ditt barn att äta den som vanligt. Att svälja den kan hjälpa till med att få loss benet. Deras mjuka och svampiga konsistens kan underlätta processen att flytta benet från halsen till magen och kommer att lämna en behaglig smak i munnen, något som barnet kommer att vara mycket tacksamt för.
- Jordnötssmör: En liten bit bröd bör bredas rikligt med jordnötssmör; den ska tuggas och sväljas medan den fortfarande är klibbig.
- Hårdkokt ägg: Genom att äta ägg i stora bitar kan benet lossna och sluta störa ditt barn. Om den smärtsamma känslan fortsätter kan proceduren upprepas en andra gång.
“Ett enkelt knep är att dricka lite olivolja för att hjälpa benet att glida ner; detta lindrar också små repor”.
Om ni efter att ha praktiserat några av dessa tips inser att obehaget kvarstår, behåll då lugnet och sök läkarvård så att barnet kan behandlas av en någon sakkunnig. Om det är en enkel extraktion kan läkaren be barnet att gurgla med en antiseptisk sköljning för att minska svullnaden i halsen; när det är mer komplicerat krävs en mindre poliklinisk operation.
Som en förebyggande åtgärd är det bra om vi är försiktiga när vi serverar fisk till barn och uppmärksamt ta bort benen tills vi är säkra på att det inte finns några kvar. Det är säkrast att leta efter tillredningar som är säkra för barns konsumtion, till exempel filéer som inte innehåller ben.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Al-Shukry SM. (2003). A swallowed fishbone penetrating the oesophagus into the sternomastoid muscle.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3174727/ - Swain SK, et al. (2017). Management of fish bone impaction in throat – Our experiences in a tertiary care hospital of eastern India. DOI:
10.1016/j.ejenta.2016.12.001