Så här packar du ditt barns ryggsäck till sommarläger

För att kunna njuta av sommarlägret till fullo är det viktigt att vara förberedd och packa väskan ordentligt. Idag ska vi gå igenom vad du behöver för att packa ditt barns ryggsäck.
Så här packar du ditt barns ryggsäck till sommarläger
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sommarläger är en positiv och bra upplevelse för barn, men hur packar man sitt barns ryggsäck till lägret?

Vad ska ditt barn ta med? Vad kan lämnas hemma? Vem är ansvarig för att packa ryggsäcken? Det här är bara några av de frågor vi kommer besvara i den här artikeln.

Vad är det för sommarläger?

Först måste du fundera på vad för slags sommarläger ditt barn ska till. Var ligger det? Vilket klimat har det? Vilka aktiviteter ingår?

Till exempel måste du veta om det kommer att finnas en pool, vandringsleder, vildmarkskamp osv. Och naturligtvis måste du veta hur många dagar ditt barn kommer att vara borta.

Normalt skickar sommarläger själva en lista över specifika saker ditt barn kan komma att behöva, som en sovsäck, luftmadrass, ficklampa etc.

När du har fått den informationen kan du välja rätt ryggsäck. De bästa ryggsäckarna för barn är lätta och har hjul.

Men det är kanske inte så bekvämt för ditt barn att gå i svår terräng med sin ryggsäck. Om så är fallet, leta efter något som är bekvämt att bära och lätt att sätta på. Se naturligtvis till att ryggsäcken är ren, robust och i gott skick.

Så här packar du ditt barns ryggsäck till lägret, barn med ryggsäckar

Lista över vad du bör packa i ditt barns ryggsäck till ett sommarläger

Den här listan utgör en grund för vad ditt barn kan komma att behöva på sitt sommarläger, men kom ihåg att göra nödvändiga anpassningar efter klimat och hur länge lägret pågår. Ta till exempel reda på om det finns en pool eller sjö att simma i så att du kan lägga till en baddräkt, badhandduk och badskor på listan.

 • En hatt som ger skydd mot solen.
 • Bomullsstrumpor och skor som är bekväma att gå i.
 • En sovsäck och vid behov ett liggunderlag eller luftmadrass, lakan, extra filtar och en kudde.
 • En necessär med grundläggande hygienartiklar (schampo, tvål, tandborste, tandkräm, kam eller borste, solkräm med hög solskyddsfaktor, lotion, läppbalsam och insektsspray).
 • En handduk.
 • Pyjamas.
 • Kontaktinformation för nödsituationer (inklusive förälders hemtelefon, jobbnummer och mobiltelefonnummer).
 • Information om sjukförsäkring.

Om ditt barn har någon sjukdom eller hälsotillstånd bör du ta med relevant information och utrustning:

 • Medicinering, inklusive instruktioner angående dosering och administrering.
 • Specifika vårdbehov (kostbegränsningar, etc).
 • Aktiviteter som ditt barn inte kan delta i eller som kräver vissa anpassningar.
 • Hur man ska reagera i en nödsituation, vilka symptomen är etc.

Vilka kläder du bör packa i ditt barns ryggsäck för ett sommarläger

Alla kläder du skickar med ditt barn till ett läger måste vara bekväma. Se också till att de är lätta att sätta på och ta av, och att de torkar snabbt.

Jeans och plagg av bomull är det bästa. Packa en uppsättning kläder per dag och minst 2 extra uppsättningar för att vara på den säkra sidan.

Glöm inte att skriva namn i ditt barns kläder samt på skor, hygienprodukter och andra personliga föremål. Detta inkluderar ficklampor, vattenflaskor, solglasögon etc. Trots att lägerledarna kommer finnas där för att hjälpa till är det bra att märka allt med ditt barns namn för att se till att de inte kommer bort eller blandas ihop.

Barn som grillar mashmallows.

Vem ska ansvara för packningen?

En eller två dagar innan lägret börjar (beroende på hur ivriga dina barn är) bör ni börja packa. Involvera dina barn så mycket som möjligt. Låt dem checka av alla föremålen på er lista allteftersom de lägger något i ryggsäcken.

Dessutom kan du lägga lite tid på att prata om det bästa sättet att packa allt som behöver komma med. Till exempel, vilka saker kommer ditt barn att behöva först? De sakerna bör packas överst så att de är lätta att nå. Om ditt barns väska har flera fickor kan ni bestämma vilka saker ni ska packa i varje ficka.

Det är viktigt för barn att lära sig att packa sina egna väskor. Det hjälper dem att få en bättre uppfattning om vad de har med sig, vilka saker som tillhör dem och var de kan hitta dem.

Om barnen är tillräckligt gamla för att åka på sommarläger är de helt redo att packa sina egna väskor – eller åtminstone aktivt delta i processen. Allteftersom åren går kommer du se hur mycket bättre de blir på det.

Du kan naturligtvis vara närvarande när dina barn packar och ge hjälp vid behov. Till exempel kan du ge förslag på hur de ska organisera saker och se till att ingenting glöms bort.

Genom att låta barnen packa sina egna väskor lär du dem att vara ansvariga och ta hand om sina saker. Kanske ännu viktigare kommer de lära sig att packa sina saker på egen hand när det väl är dags att åka hem igen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Colin Towell. (2018). Manual de supervivencia: habilidades para la aventura en exteriores. Blume.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.