Hur man tränar en slapp mage efter graviditeten?

Att fixa till en slapp mage efter graviditeten är ett av huvudmålen för många mammor. Vi berättar mer om vad du kan göra i den här artikeln.
Hur man tränar en slapp mage efter graviditeten?
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att minska omfånget på en slapp mage efter graviditeten är en av de mest komplexa uppgifterna som finns, men låt inte komplexiteten hindra dig från att göra vad du kan.

Under graviditeten ökar bukens omkrets i genomsnitt till mer än det dubbla av vad som tidigare gällde. Detta beror på tillväxten av livmodern och förskjutningen av de inre organen.

Denna uppsättning omständigheter gör att musklerna och huden expanderar kraftigt. Och denna kombination leder till den slapp mage som normalt upplevs under tiden efter förlossningen.

Att minska en slapp mage efter graviditeten

Graviditeten är en av de vackraste upplevelserna en kvinna kan uppleva, eftersom den ger ett nytt liv. Men efterdyningarna av graviditeten är inte särskilt önskvärda, eller hur?

Oroa dig inte, du ska inte känna skuld om du vill radera alla förändringar som graviditeten producerade i din kropp. Även om det är en vacker process vet vi att det också är ganska traumatiskt, och att din kropp är det perfekta beviset på det. Speciellt din mage.

Med det i åtanke är huvudmålet efter graviditeten att minska en slapp mage. Detta för att försöka återgå till de mått du hade före graviditeten. Och om möjligt, till och med förbättra dem ytterligare efter önskemål.

En kvinna med en slapp mage efter graviditeten som håller sitt barn.

Vad ska man göra för att minska en slapp mage?

Under graviditeten blir buken ganska spänd, särskilt efter andra trimestern. Detta beror på det överdrivna trycket som orsakas av livmoderns tillväxt. Men när graviditeten väl är över tappar bukområdet styvhet och en slapp mage börjar synas.

Även om barnet inte längre är inne i kroppen återgår bukmusklerna och huden inte alltid till sina normala tillstånd.

Samtidigt tar det cirka fyra veckor för livmodern att återfå sin normala storlek. Det betyder att du måste ta ett steg i taget för att nå det mål du har i åtanke.

Härefter kommer vi att dela med oss av några rekommendationer för att förbättra utseendet på din buk.

1. Utför övningar

Huvudmålet för att minska en slapp mage är att återuppbygga magmuskelgrupperna, och för detta måste du börja träna konsekvent.

Däremot måste du lystna till professionella tränare samt din läkare då de anger hur mycket du kan träna under postpartumperioden. Vanligtvis måste man tillåta minst 20 dagar efter förlossningen innan man börjar träna.

Förutom att utföra en ordentligt planerad rutin råder vi dig att ta till olika aktiviteter för att återställa magmuskulaturen. Till exempel promenader, dans och simning. Ett annat rekommenderat alternativ för att göra övningar och forma magen är hypopressiv gymnastik.

Kom alltid ihåg att aktivitetens intensitet måste vara måttlig och att den ständigt måste övervakas av en lämplig person.

2. Förtär en hälsosam kost

Perioden efter en förlossning sammanfaller med början av amningen och denna period fokuserar på att mata ditt barn. Därför måste du livnära dig själv på bästa möjliga sätt.

Även om du vill minska en slapp mage bör du inte ryckas med av någon form av “mirakeldiet”. Dessa är inte bara ohälsosamma för din kropp, utan de kan också orsaka näringsobalanser hos ditt barn.

Hälsosam kost är den som består av frukt, grönsaker, protein, sammansatta kolhydrater och fibrer. Försök att anamma denna vana i din dagliga rutin.

Om du tvivlar på ämnet, fråga en dietist. Denna specialist kan indikera den mest lämpliga dieten för dig.

3. Bibehåll ett adekvat tillstånd av hydrering

Bortsett från den slapphet som orsakas av musklerna tänjs ut och förlorar sin elasticitet så kan vätskeretention störa ditt mål. Denna retention beror på ackumulerade gifter, särskilt i buken och benen.

Av denna anledning rekommenderar vi att du upprätthåller en tillräcklig vätskebalans för att eliminera gifter genom urinering samt undvika vätskeretention i din kropp. Med tiden kommer denna praxis att bidra till att minska inflammation i magen.

En kvinna som tar en paus från träningen för att dricka vatten.

Kan du använda formande kläder för att minska en slapp mage?

En av de vanligaste rekommendationerna för att minska en slapp mage efter graviditeten är användningen av gördlar. Denna typ av vana är dock inte tillrådlig för din kropps hälsa.

Det är obestridligt att gördlar fyller en estetisk funktion när de bärs under kläder, men de hindrar bukmuskelns återhämtningsprocess. Konstant tryck i detta område hjälper alltså inte med att stärka dessa strukturer alls. Det predisponerar dig bara för hudirritation eller olika infektioner orsakade av svett och värme.

När det gäller gördlar rekommenderar vi att du inte använder dem som ett element för att minska slappheten. De ska endast användas om förlossningen skedde med kejsarsnitt och din läkare ordinerar dem.

Det går att minska hänget, ha bara tålamod!

Det första du bör tänka på efter graviditeten är att din kropp har utstått och klarat mycket. Så ta saker och ting i lugn takt, ha tålamod, och framför allt, omsätt de medicinska rekommendationerna i praktiken.

Det är möjligt att minska en slapp mage så länge du inte tar lätt på processen. Undvik att implementera några “mirakel”-alternativ som någon försöker sälja till dig, eftersom de kan vara mycket farliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.