Hur man behandlar nageltrång
I den här artikeln berättar vi hur man behandlar nageltrång, som kan utvecklas av många anledningar, antingen genom felaktig nagelklippning, ärftliga förhållanden eller dåliga skor.
Det är faktiskt en mycket vanlig åkomma som oftast uppträder på tårna. Det är emellertid också möjligt att få nageltrång på fingrarna och det är särskilt vanligt bland nagelbitare.
Varför växer naglar inåt?
Nageltrång uppstår när nageln skär in i huden som omringar den. Du bör vidta åtgärder så snart du lägger märke till det. Men oroa dig inte för mycket, för ofta kan du enkelt behandla nageltrång hemma.
Detta är möjligt om tånageln inte visar några tecken på infektion som svullnad, värme vid beröring och att den inte vätskar sig eller avger dålig lukt. Infektionen inträffar när nageln tränger in i huden, vilket gör det lätt för bakterier att få fäste.
I dessa situationer kan du försöka låta nageln växa. Dessutom kan du låta fötterna bada i varmt saltvatten. Torka dem sedan ordentligt med en ren handduk och applicera en antiseptisk lösning på det drabbade området.
Om du inte är säker på om du kan behandla nageltrånget hemma kan du gå till en podiatriker, det vill säga en läkare som specialiserar sig på fötter. Hon eller han behandlar då din nagel med lokalbedövning och skär eller tar bort den infekterade nageln med ett mindre kirurgiskt ingrepp.
Hur man behandlar nageltrång
Blötlägg nageln, och försök att inte skära in i huden
När du märker att du har nageltrång är det dags att skrida till handling. Försök aldrig skära in i huden för att ta bort den onda tånageln, eftersom det kan ytterligare skada huden och öka risken för ytterligare skador. För att förhindra det kan du blötlägga området i varmt vatten med tvål och salt för att mjuka upp din hud och nageln.
Blötlägg det drabbade området för att göra nageln mjuk och minska risken för infektion. Detta är den farligaste delen av nageltrånget. Därför rekommenderar vi att du använder saltvatten för att minska smärtan och inflammationen. Du kan blötlägga området 3 till 4 gånger om dagen om du tycker att det hjälper.
Låt det berörda området lufttorka eller klappa det försiktigt torrt med en ren handduk.
När det är helt torrt kan du sätta på ett rent bandage på området så att det kan fungera som en barriär mot bakterier och smuts. Tänk på att du ska klippa av dina naglar så rakt som möjligt när de växer ut igen. Att klippa dina naglar fel är den vanligaste orsaken till att naglarna växer fel, som du ser nedan.
Ta dig tid att sitta en stund på kanten av badkaret och tvätta det drabbade området. Se även till att använda antibakteriell tvål.
Om nageln är påverkad är det viktigt att ta bort biten av nageln som är inbäddad i din hud. Detta görs lämpligast med lokalbedövning och av en läkare och du bör följa upp med en antibiotikabehandling.
Hur kan du förhindra nageltrång?
Klipp dina naglar rätt
Att bara klippa dina naglar rätt hjälper mycket för att förhindra nageltrång. Med en ren och skarp nagelsax eller nagelklippare klipper du av dem i en rak linje så att hörnet på din nagel syns. Om du klipper dina naglar för kort gör du det lätt för kanten att växa in i huden.
Använd bekväma skor
Vi rekommenderar att du använder skor och strumpor som inte är för trånga. Faktum är att det är en av de främsta orsakerna till nageltrång.
För att förhindra det och se till att det inte försämras om du redan har utvecklat nageltrång föreslår vi att du använder skor som har tillräckligt med utrymme för tårna. Rätt skor är sådana som lätt låter dig vicka på tårna.
Slutligen rekommenderar vi att du aldrig ignorerar infektioner, eftersom det kan sprida sig och leda till ännu fler komplikationer. Se till att du behandlar nageltrång så fort du lägger märke till det!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Daniel, C. R., Iorizzo, M., Tosti, A., & Piraccini, B. M. (2006). Ingrown toenails. Cutis, 78(6), 407–408. https://doi.org/10.4103/0378-6323.95442
- Haneke, E. (2012). Controversies in the treatment of ingrown nails. Dermatology Research and Practice. https://doi.org/10.1155/2012/783924
- Heidelbaugh, J. J., & Lee, H. (2009, February 15). Management of the ingrown toenail. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/j.jmathb.2017.08.004