4 trick för att klippa barns naglar

Känner du dig någonsin rädd för att klippa barnens naglar. Det är en både känslig och nödvändig uppgift, men det går att göra utan några komplikationer med dessa enkla tips.
4 trick för att klippa barns naglar

Senaste uppdateringen: 14 juni, 2019

När barnen växer upp och utvecklas så blir de starkare och mer aktiva. Detta gör det svårt att klippa barns naglar. Det är dock en grundläggande del av deras hygien.

Att hålla naglarna korta är ett sätt att undvika skada – både på ditt barn och andra. Dessa tips kommer hjälpa dig med denna uppgift.

4 fantastiska tips för att klippa barns naglar

Det är en rutinuppgift att klippa naglarna, men det är också en utmaning för många föräldrar. Vi kommer därför idag att ge dig flera förslag som kan göra ditt jobb enklare:

Använd rätt teknik

Du bör först och främst lära dig att hålla barnet ordentligt nära dig med ryggen mot dig. Håll fast barnet ordentligt så att det inte flyttar på sig.

Du bör se till att du undviker olyckor med nagelklipparen. När föräldern tränar sig på den här uppgiften kommer han eller hon också att märka vilken position som fungerar bäst i enlighet med barnets beteende.

Vi föreslår att du trycker nedåt på den lilles fingertoppar när du klipper den del av nageln som sträcker sig framför fingret. Du bör klippa parallellt med den naturliga växtlinjen.

Klipp av och fila sedan kanterna genom att använda en nagelfil som är speciellt anpassad för barn. Det är bäst att inte klippa för nära huden så att man undviker att klippa i barnets finger av misstag.

Välj rätt miljö för att klippa barnens naglar

Det kan vara bra att vänta på rätt ögonblick när du ska klippa barnens naglar. Det är idealiskt att klippa dem när barnen sover, speciellt om de sover djupt. Den lille kommer då inte röra sig, vilket gör jobbet enklare.

Pojke som biter på naglarna.

Du kan också prova att klippa barnets naglar då han eller hon tittar på tecknade serier. Om han eller hon tycker om att äta så kan du kanske erbjuda något gott under tiden eller hitta något annat att distrahera barnet med. Sånger och historier är också bra idéer.

Om ditt barn är över 3 år så föreslår vi att du klipper dina egna naglar framför honom eller henne. Detta kommer visa den lille att det inte gör ont att klippa naglarna. Detta kan räcka för att övertyga barnet att låta dig klippa dess naglar utan protester.

Du kan också försöka vänta tills efter badet med att klippa naglarna. Du kommer upptäcka att barnets naglar är mycket mjukare och enklare att klippa. Kom ihåg att våta naglar är genomskinliga, så du bör då vara extra försiktig.

Du bör också välja en tid då barnet håller sig lugnt. Det är enda sättet att se till att barnet också känner sig lugnt. Barn har en självskyddande reflex; m.a.o. när de ser saxar eller nagelklippare så reagerar de för att undvika skada.

Använd lämpliga redskap

Under ditt barns första månader fram tills 2 års ålder är det bäst att använda nagelsaxar eller nagelklippare för bebisar. Det är också en bra idé att använda en elektrisk nagelfil eller en speciell fil som är anpassade för bebisar.

Detta kommer hjälpa dig att motverka skador. Efter tre års ålder kan du använda en vanlig nagelklippare.

Du bör hålla barnet ordentligt med hans eller hennes rygg mot dig. Håll om barnet, även armarna, för att undvika plötsliga rörelser.

Tvätta och fila naglarna efter att du har klippt dem

När du är klar med den lilles naglar så bör du fila dem. Du kommer då se till att det inte finns några skarpa kanter som kan rispa barnet. Det är bäst att låta naglarna ha runda kanter.

Efter att du har klippt och filat så bör du tvätta barnets händer. Du kommer då se till att det inte finns damm eller lösa partiklar som barnet kan få i munnen eller ögonen.

Hur man klipper barnens tånaglar

När barnens tånaglar blir långa så är detta inte en så stor risk för skador, men det kan vara obekvämt p.g.a. att det blir trängre i skorna.

När du ska klippa barnens tånaglar så bör du hålla fast barnets fot och undvika plötsliga rörelser. Tryck under tån så att den höjer sig. Detta kommer göra det mycket enklare att klippa.

När man klipper tånaglar är det bäst att klippa rakt istället för att runda hörnen. Tånaglar växer långsammare än fingernaglar, så du kommer då bara behöva klippa dem varannan vecka eller kanske en gång per månad.

Mor som klipper bebisens naglar.

Misstag att undvika när vi ska klippa barns naglar

Det finns flera misstag som du bör undvika då du klipper dina barns naglar. Du bör först och främst undvika att klippa sidorna på naglarna eftersom detta kan få naglarna att växa inåt och orsaka skador på barnens fingrar.

Klipp inte heller för nära huden. Detta kan också orsaka skador och vara väldigt smärtsamt.

Om du följer dessa råd för att klippa barns naglar så kommer du säkerligen bli förvånad över hur enkelt det kan vara. Omsätt dessa råd i praktiken nästa gång!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.