Låt aldrig ditt barn sova i bilbarnstolen

Låt aldrig ditt barn sova i bilbarnstolen

Senaste uppdateringen: 17 februari, 2022

Bilbarnstolen är en av de viktigaste och mest oersättliga bebisprodukter man kan äga. Det är inte bara något som lagen kräver vid resor och som en bekvämlighetsfaktor; det är även något som kan rädda livet på din bebis. Nya studier ifrågasätter dock säkerheten i att låta barn sova i bilbarnstolen.

Samtidigt manar man till försiktighet när det kommer till bruk av vinterjackor i bilbarnstolar. Du ska verkligen inte sluta använda stolarna när du reser; ingen ifrågasätter deras effektivitet när de används på rätt sätt. Men det anses inte längre lämpligt att låta barn sova i bilbarnstolen.

Vi vet att de flesta mödrar som läser det här förmodligen redan gjort det och nu kanske känner sig oroliga. Men det är ett problem som kan lösas.

Alla vet vi att bilbarnstolens bälten hindrar barnet från att röra sig under resan. Dessa tillhandahåller givetvis även säkerhet och minskar risken för skador vid en olycka. Bilbarnstolen vaktar dock inte din bebis. Man kan inte bara sätta barnet i stolen och lämna det utan uppsyn.

När du placerar ditt barn i bilbarnstolen vid resor måste du hålla ett öga på honom. Du måste säkerställa att barnet är bekvämt, att blöjan är torr, att han inte är hungrig och inte åksjuk. Och alla vet vi att bilresor har en tendens att göra barn sömniga – speciellt långa turer.

Barn i bilbarnstol

Hur kan jag hindra mitt barn från att sova i bilbarnstolen?

Ingen mamma förväntar sig att ett barn ska hålla sig vaket under en lång biltur. Det vanligaste och smartaste man kan göra är att låta barnet ta en kort tupplur för att få tiden att gå snabbare och undvika att hon blir uttråkad.

Det är därför praktiskt taget omöjligt att hindra barnet från att somna i bilen, för att inte nämna orättvist. Den lilles säkerhet måste dock komma först.

Experter varnar att positionen som din bebis sitter i spelar otroligt stor roll. Om ett barn lämnas utan uppsyn i sin bilbarnstol kan hon faktiskt luta sig så pass mycket att hon blockerar sina luftvägar.

Varje specialist håller med om att en säker bilbarnstol måste användas när man reser med sina småttingar. De insisterar faktiskt på att bilbarnstolar måste användas även under korta bilresor. Men faror uppstår när ett barn lämnas sovande utan uppsyn i bilbarnstolen i en inkorrekt position.

Mamma med bebis i bilen

Ibland vänjer vi oss som föräldrar vid att låta våra barn sova i bilbarnstolen även när vi är hemma – det är också ett misstag. Ibland kopplar vi bara ut den från bilen och tar den med oss in i huset för att låta barnet fortsätta sova.

En studie av 40 fall av plötslig spädbarnsdöd ledde dock till att experter upptäckte att nästan 23 % av barnen satt i sina bilbarnstolar när symptomen inträffade.

I studien hade även 8 av 9 barn som drabbades av plötslig spädbarnsdöd i bilen somnat i sina bilbarnstolar under resan. Dessa bebisar hade börjat kvävas när de befann sig i en lutande eller halvt sittande ställning, och deras symptom inkluderade brist på andning, svaghet i musklerna och en blåaktig hudton.

Vi vill klargöra att även om bebisarna uppvisade symptom på plötslig spädbarnsdöd svarade de positivt på hjärt- och lungräddningen som utfördes vid det medicinska center som utredningen utfördes på. Det är dock viktigt att notera att studien fokuserade på verkliga nödfall. Därför kunde man inte helt och hållet mäta konsekvenserna.

Rekommendationer

  • Det är viktigt att observera ditt barn för att se till att hon inte är framåtlutad. Det är speciellt viktigt att se till att käken inte vidrör bröstet.
  • Undvik att låta barnet sitta i bilbarnstolen under långa perioder. Det betyder att du ska ta ut honom när ni anlänt till destinationen och välja en säkrare position.
  • Experter rekommenderar att man vid längre bilresor stannar regelbundet för att ge barnet en paus från stolen.
  • Du ska aldrig lämna ditt barn utan uppsyn i bilbarnstolen.
  • Om barnet uppvisar andningsproblem ska du klappa henne på ryggen lätt och ruska varsamt för att återuppliva henne. Om det krävs ska du ta barnet till närmsta akutmottagning.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.