Vad gör man om en bebis sätter mjölk i halsen?

Vad gör man om en bebis sätter mjölk i halsen?

Senaste uppdateringen: 04 november, 2019

Vet du vad ska göra om din bebis sätter mjölk i halsen? Asfyxi är inte ovanligt under tidig barndom, faktum är att det förmodligen är vanligare än du tror.

Speciellt för förstföderskor är det viktigt att vara medveten om potentiellt farliga situationer som kan påverka både din och ditt barns hälsa.

Det är viktigt att hålla dig lugn och reagera omgående om ditt barn håller på att kvävas. Att få panik hjälper inte alls. Tvärtom kan det göra saken värre.

Vad gör man om ett barn sätter mjölk i halsen?

Utöver att försöka hålla dig lugn kommer här några tips:

 • Lägg omedelbart barnet med magen nedåt på dina ben.
 • Klappa mjukt men fast med handflatan på barnets rygg för att få hen att hosta.
 • Detta bör räcka för att få barnet att hosta och rensa luftvägarna.

Barnet kan dock även kvävas av något solitt. I så fall kan du använda det som kallas för Heimlichmanövern, men bara på ett barn som är över 12 månader.

Ammande bebis

Heimlichmanövern

 • Sätt dig ner och linda dina armar runt barnet.
 • Lägg händerna på solar plexus eller över magen.
 • Tryck sedan med en hand ovanpå den andra.
 • Gneom att trycka mellan bröstkorgen och naveln förs föremålet eller matstycket som blockerade luftvägarna förhoppningsvis ut.

Andra tekniker

 • Lägg barnet med ansiktet uppåt på golvet eller en hård yta.
 • Placera händerna ovanpå varandra på området mellan bröstbenet och naveln.
 • Tryck mot bröstet fem gånger.

Om det inte hjälper måste du ringa ambulansen så fort som möjligt. Det är viktigt att ha alla viktiga nummer på en lättåtkomlig plats. Minnet har en tendens  att låsa sig i nödsituationer.

Om barnet sätter mjölk i halsen måste du ställa barnet upp och ge mjuka men fasta klappar med handflatan på ryggen.

Orsaker till kvävning

Det finns mycket som kan orsaka kvävning. Några är saker man kan förhindra, medan andra har att göra med småttingens nybildade kropp.

Om du märker att ditt barn sätter i halsen eller verkar kvävas ofta är det bäst att prata med din barnläkare. Hen kommer att kunna avgöra vad som behöver göras.

Externa faktorer som kan få barnet att sätta mjölk i halsen

När barnet ammar rinner mjölken direkt ner i halsen. Det är möjligt att flödet av bröstmjölk är för starkt. Detta kan lösas genom att trycka på bröstvårtan eller pumpa ut lite mjölk precis innan du ammar.

Korrekt amning hindrar barnet från att kvävas av mjölk. Det är viktigt att försäkra sig om att barnet ligger rätt i förhållande till moderns bröstvårtor. Mamman bör se till att barnets mage ligger mot hennes mage, medan barnets näsa ska vändas mot bröstvårtan. Det hjälper barnet att amma ordentligt.

Om barnet flaskmatas kan mjölken också flöda för fort. Mycket små barn kan inte själva anpassa sig till det, men även detta kan lösas med lite tålamod.

Interna faktorer

Vissa barn kan ha interna tillstånd som påverkar deras förmåga att svälja eller som kan orsaka gastroesofageal reflux, det vill säga att maginnehållet går tillbaka upp i strupen.

För att kontrollera om problemet är internt och inte relaterat till matningsproblem måste du prata med en medicinsk specialist.

Barn sätter i halsen

Minska risken för kvävning hos spädbarn

Ditt barn kommer snart nog kunna äta och dricka utan din hjälp, men under tiden är det tillrådligt att följa dessa tips för att minska risken för att ditt barn sätter i halsen.

 • Låt inte din bebis ligga ner efter att ha matat hen. Håll ditt barn upprätt. Vid återflöde kan barnet hosta eller kräkas utan risk.
 • Det är viktigt att se till att barnet inte använder flaskan utan tillsyn.
 • Håll barnets spjälsäng nära dig i minst sex eller sju månader.

O m du märker av allvarligare problem, tveka inte att rådgöra med en läkare så fort som möjligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.