Hur mycket sömn behöver ditt barn?
Hur mycket sömn ditt barn behöver beror på barnets ålder och hur fysiskt aktiv han eller hon är.
Hälsosamma sömnvanor bör etableras så tidigt som under de första dagarna av ditt barns liv. Kom ihåg att nyfödda, barn och ungdomar alla behöver mer sömn än vuxna.
När barn inte får tillräckligt med sömn påverkar det deras prestationer i skolan, deras familjerelationer och hur de uttrycker sina känslor.
Nedan hittar du en kort guide till hur mycket sömn ditt barn behöver beroende på hans eller hennes ålder.
Hälsosamma vanor: Ta reda på hur mycket sömn ditt barn behöver
Från 1 till 4 veckors ålder: mellan 15 och 16 timmar per dygn
Nyfödda sover större delen av dagen i korta pass på två till fyra timmar. Under den här tiden håller deras sömnmönster fortfarande på att etableras allteftersom kroppen börjar reglera sig själv.
Sovrutiner är ännu inte kopplade till begreppet dag och natt. Det är också viktigt att notera att för tidigt födda barn sover mer än fullgångna barn.
1 till 4 månaders ålder: mellan 14 och 15 timmar per dygn
Vid ungefär 6 veckors ålder börjar sömnmönstret att förändras. De anpassar sig mer till omvärlden och det innebär att sömnperioderna blir längre och mer regelbundna. Efter den första månaden kan ditt barn sova mellan 4 och 6 timmar i sträck på natten utan att vakna.
4 till 12 månaders ålder: mellan 12 och 14 timmar per dygn
Även om det kan vara normalt för barn i den här åldern att sova upp till 15 timmar per dygn sover de flesta bara cirka 12 timmar. Det är dags att börja introducera sunda rutiner vid läggdags.
Du kommer att se en hel del förändringar i ditt barns sociala utveckling under den här fasen. Sovperioderna liknar mer en vuxens. Det är nu du kommer att börja lägga märke till vikten av att veta hur mycket sömn ditt barn verkligen behöver.
1 till 3 års ålder: mellan 10 och 14 timmar per dygn
Efter det första ett och ett halvt åren börjar barn ta färre tupplurar under dagen, och slutligen bara en på eftermiddagen. Denna tupplur kan vara cirka 1 till 3 timmar, med mellan 8 och 10 timmar utöver det på natten. Barn i den här åldern sover vanligtvis cirka 10 timmar i genomsnitt.
”Brist på sömn kan leda till förändringar i humör, beteende, vissa motoriska färdigheter och öka risken för fetma. Det kan även påverka självkänslan och utvecklingen.”
—Alemana Clinic, centrum för barns sömnstörningar—
3 till 6 års ålder: mellan 9 och 12 timmar per dygn
Barn mellan 3 och 6 år bör lägga sig mellan klockan 7 och 9 på kvällen. De vaknar sedan omkring 7 på morgonen. Från och med den här åldern tar barn vanligtvis inte några tupplurar, och om de gör det kommer de att vara korta.
7 till 12 års ålder: mellan 9 och 11 timmar per dygn
Skola, lek och vänner innebär att barn går till sängs allt senare. Barn mellan 11 och 12 år går vanligtvis och lägger sig runt 9 på kvällen.
Den totala sömntiden under ett dygn varar cirka 9 timmar. Det är viktigt med en disciplinerad och ordnad familjedynamik, inklusive en bra rutin innan läggdags. Föräldrar bör hålla koll på hur mycket sömn deras barn behöver beroende på vilka aktiviteter de gör varje dag.
12 till 18 års ålder: mellan 8 och 9 timmar per dygn
Att få tillräckligt med sömn är lika viktigt i det här skedet som tidigare. Sömn främjar ens välmående och är lugnande för alla, inte minst barn i den här åldern.
Om sömnstörningar uppstår i den här åldern är det viktigt att man behandlar dem på en gång. När dina barn går in i puberteten förändras oftast deras aktiviteter och den dagliga rutinen något.
Det är lika viktigt att få tillräckligt med sömn varje natt som att äta en bra kost. Om du ser att din tonåring har ohälsosamma sömnvanor är det dags att ingripa.
En balanserad kost, måttlig träning och en etablerad kvällsrutin räcker långt för att ditt barn ska sova bra. Om du inte hittar en lösning på ett problem är det viktigt att söka hjälp. Ditt barns läkare eller en sömnexpert kan berätta hur mycket sömn ditt barn behöver beroende på hans eller hennes ålder och aktivitetsnivå.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Estivill, E., & Segarra, F. (2000). Insomnio infantil por hábitos incorrectos. Rev Neurol, 30(2), 188-91. http://amapamu.org/actividades/charlas2006/segarra.pdf
- Montserrat Gala, A. M., & Fortes del Valle, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría Atención Primaria, 15(60), e145-e155. http://amapamu.org/actividades/charlas2006/segarra.pdf
- Del Riesgo, A. B., & Velez, I. V. (1991). Errores en la crianza de los niños (Vol. 5). BEF, Biblioteca Ecuatoriana de la Familia.