Hur man tar hand om en för tidigt född bebis hemma

Det är inte mycket svårare att ta hand om en för tidigt född bebis än en vanlig nyfödd. Hygien, temperatur och en rökfri omgivning är saker att tänka på.
Hur man tar hand om en för tidigt född bebis hemma

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tvärtom mot vad du kanske tror är det inte särskilt mycket svårare att ta hand om en för tidigt född bebis än ett fullgånget barn. Du måste bara vara försiktig och använda sunt förnuft.

Det finns många fantastiska berättelser om för tidigt födda bebisar som mirakulöst har återhämtat sig. De har visat världen att kärlek är det viktigaste när det kommer till omvårdnaden av ett för tidigt fött barn.

Även om det kan vara påfrestande för nerverna att ta hand om en bebis hemma är det viktigt att du tror på dig själv. Det är grunden till att ni båda ska kunna må bra.

Tänk på följande: en för tidigt född bebis skrivs bara ut från sjukhuset när den är nästan helt återhämtad. Därför är du fullständigt kapabel att ge ditt barn den vård det behöver för att fortsätta växa hemma.

Läkare skriver vanligtvis ut för tidigt födda bebisar efter att de fullföljt sina 37 till 40 veckors graviditet.

Den för tidigt födda bebisen är då vanligtvis kapabel att reglera sin egen kroppstemperatur och behöver därför inte förvaras i kuvös. Bebisen kan då också äta själv.

Även om föräldrarnas kärlek är det viktigaste för bebisen finns det vissa riktlinjer och medicinska råd att följa upp under bebisens första levnadsår. Vi berättar om dem här nedan.

ta hand om en prematur bebis

Försiktighetsåtgärder hemma

Det finns en hel del allmänna försiktighetsåtgärder – speciellt hygieniska – när det kommer till att ta hand om nyfödda. Speciellt viktigt är det när det gäller för tidigt födda bebisar eftersom deras hälsa är känsligare under det första levnadsåret.

Det första du måste göra är att se till att hålla rent. Det är viktigt att alla som vill ta i och hålla bebisen tvättar händerna innan de rör barnet.

Det är speciellt viktigt när det gäller människor som kommer utifrån där virus eller bakterier kan spridas.

En annan försiktighetsåtgärd som måste följas är att inte låta någon röka nära barnet. Det måste få leva i en rökfri omgivning.

Under det första levnadsåret bör bebisen också undvika kontakt med sjuka människor eller leksaker eller andra föremål som kan vara en smittrisk.

Övervaka temperaturen i miljön där barnet vistas. Den ideala temperaturen ligger runt 22 grader. Om temperaturen är under 22 grader kanske barnet måste lägga för mycket energi på att hålla sig varm.

temperatur för prematur bebis

Se till att lägga bebisen på rygg när den sover. Nyfödda bebisar sover mellan 16 och 18 timmar om dagen och för tidigt födda bebisar sover ännu längre.

När en bebis ska sova måste du lägga den på rygg. Se till att det inte finns några leksaker eller främmande objekt i spjälsängen.

Vad behöver en för tidigt född bebis?

Även om det är bra att anta vissa hygieniska och andra försiktighetsåtgärder för ditt barns hälsa är det även bra att röra sig och komma ut med barnet.

Försök att ta med ditt barn på promenader i friska luften. Se till att hålla barnet borta från instängda och trånga utrymmen där det finns större risk att infekteras av virus.

Ditt barns centrala nervsystem behöver stimulans. För att få det behöver barnet kroppskontakt; håll ditt barn i dina armar, lek med det, visa det klara färger att följa med blicken.

Ha alltid din barnläkares telefonnummer till hands. Hen kommer att kunna svara på alla frågor du kan ha om andningssvårigheter, blåaktiga hudförändringar, feber eller nedkylning.

Var uppmärksam på ditt barns beteende. Rådgör med din barnläkare om din bebis gråter utan någon uppenbar anledning.

Du bör också ta kontakt med din läkare om barnet inte vill äta eller om det inte följer objekt med blicken.

Tänk på att för tidigt födda bebisar behöver gå på medicinska kontroller

Förutom de försiktighetsåtgärder vi nämnt ovan är det också viktigt att ta din bebis till doktorn för regelbundna kontroller. Hen kommer att kontrollera följande:

  • Barnets syn- och hörselförmåga
  • Barnets centrala nervsystem (genom att testa barnets reaktioner på stimulans, dvs. leende, sinnen och andra reflexer).

Om barnet uppvisar några inlärningssvårigheter, hyperaktiva störningar eller svårigheter med uppmärksamheten eller språket bör dessa följas upp.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.