5 vanliga misstag som kan leda till karies hos barn
När vi har små barn vill vi såklart göra allt för deras välbefinnande och lycka. Men om vi pratar om hål i tänderna så gör föräldrar ofta misstag som leder till utvecklingen av karies hos deras barn.
I den här artikeln kommer vi att berätta de främsta misstagen som vuxna ofta gör och som gynnar utvecklingen av hål i tänderna. Med denna information kommer du att kunna undvika dessa misstag och ta hand om munhälsan hos de yngsta medlemmarna i hushållet.
Att känna till de vanligaste misstagen som görs av föräldrar och som kan orsaka karies hos deras barn
Ibland har vuxna inte tillräckligt med information för att ta hand om sina barns munnar. Andra gånger är de inte medvetna om den skada som vissa av deras beslut kan orsaka på de små tänderna. Här följer de vanligaste misstagen så att du kan undvika dem.
1. Att skjuta upp det första besöket hos barntandläkaren
Vissa vuxna väntar tills deras små känner smärta eller har problem med sina tänder innan de går till barntandläkaren. Andra kanske anser att kontrollerna kan börja när de permanenta tänderna dyker upp.
Att inte besöka tandläkaren redan i tidig ålder är dock ett av de misstag föräldrar kan göra som kan leda till karies hos deras barn. Det första besöket bör göras innan barnet är ett år, då mjölktänderna dyker upp i munnen. Efter det är det bäst att besöka tandvården var sjätte månad av följande skäl:
- Gör det möjligt att kontrollera den korrekta utvecklingen och tillväxten av käkarna och utbrottet av tänderna.
- Hjälper till att upptäcka eventuella problem tidigt och tillämpa förebyggande åtgärder. Behandlingar blir lättare och mindre invasiva om de sätts in tidigt.
- Underlättar barnets relation till tandläkaren. Att skapa ett band av tillgivenhet och förtroende gör konsultationerna trevligare för alla.
- Läkare och hygienister utbildar och lär föräldrarna om allt som har med vården av deras barns mun att göra.
2. Att inte lägga vikt vid mjölktänder
Att tro att mjölktänder inte behöver uppmärksamhet är ett annat misstag som föräldrar gör och som kan orsaka hål i dessa tänder. Det är sant att den här uppsättningen med tänder bara varar ett tag i munnen på de små och sedan faller ut. Men detta betyder inte att de inte har något syfte i munnen och inte kräver omvårdnad. Mjölktänder gör att barnet kan tugga, tala och le normalt.
Dessutom gynnar de korrekt tillväxt av käkarna och utvecklingen av ansiktsformen, samtidigt som de håller utrymme åt, och styr utbrottet av, de permanenta tänderna. Om de tillfälliga tänderna inte vårdas kan de drabbas av karies eller andra infektioner. Dessa problem påverkar inte bara barnets livskvalitet utan har även återverkningar på de permanenta tänderna som bildas.
Hur man tar hand om mjölktänder
Mjölktänder vårdas med korrekt daglig munhygien samt en hälsosam kost. Dessutom bör täta besök hos barntandläkaren göras. Om mjölktänderna redan är sjuka, liksom de permanenta tänderna, bör de återställas. Att besöka tandläkaren för att eliminera tillståndet och reparera trasiga tänder är avgörande för att behålla tanden tills den faller ut av sig själv.
Trasiga eller för tidigt utbrutna mjölktänder kan leda till framtida problem med bettet och behov av tandreglering. Att ta hand om dessa små tillfälliga tänder undviker därför olägenheter både i samtid och framtid.
3. Att ge barn sötad mat och dryck
Sockret vi får i oss används av bakterier i munnen för att växa och föröka sig. I deras ämnesomsättning produceras syror som, när de kommer i kontakt med tändernas hårda vävnader, förstör dem och orsakar karies. Att ge barn för mycket socker är ett annat föräldrarnas misstag som kan orsaka karies hos barn. Några av de produkter som innehåller stora mängder socker är godis, sötsaker, kakor, bakverk, saft och läsk, så det är bäst att undvika att konsumtionen av dem går till överdrift.
Användningen av flaskan på natten för att få barnet att sova är en annan faktor att ta hänsyn till. Mjölksockers kontakt med tandytor under långa perioder gynnar utvecklingen av hål i tänderna under barndomen. Att dessutom placera sötade ämnen inuti flaskan, eller doppa nappen i dem, gör också att små barn drabbas av dessa problem
4. Att låta barn borsta på egen hand
Små barn har inte förmågan att rengöra munnen ordentligt på egen hand. Brist på motorik, bristande koordination och otillräcklig kunskap om teknik leder till att de lämnar flera områden orena. Vuxna bör ansvara för munhygienen för barn tills de kan göra det själva, vilket normalt sker någon gång mellan 6 och 8 års ålder. Sedan bör de övervaka processen för att hjälpa barn att rengöra alla delar av munnen. Dessutom är det viktigt att rengöra tungan och på något sätt rengöra öppna ytor mellan tänderna. Att ta bort plack från tungans yta och området mellan tänderna hjälper till att förhindra karies.
5. Att använda tandkrämer utan fluor
Ett av de misstag föräldrar ofta gör som kan orsaka karies hos deras barn är att manifestera sin rädsla för att fluorid i tandkräm kan skada de små. Du bör veta att om tandkräm används på rätt sätt är detta element inte bara inte skadligt, utan hjälper till att förebygga karies.
Fluor är en naturprodukt som stärker tandemaljen och gör den mer motståndskraftig mot bakteriesyror. Dessutom hjälper det till att minska ämnesomsättningen och spridningen av bakterier som orsakar håligheter. Samtidigt bör föräldrar vara noga med att applicera rätt mängd fluortandkräm efter barnets ålder för att undvika överdriven konsumtion av mineralet. Klicka gärna på den här länken, genom den berättar vi hur mycket tandkräm du bör använda.
Föräldrar bör föregå med gott exempel
Det finns flera misstag som kan leda till att föräldrarna ökar risken för karies hos deras barn. För det mesta beror det på en brist på information eller på vissa felaktiga uppfattningar. Men det finns något annat som kan gynna uppkomsten av sjukdomen hos barn, och det är bristen på munvård hos vuxna.
Föräldrarnas exempel är en stor stimulans när det gäller att skapa hälsosamma vanor hos barn. Att ta hand om din egen hygien, äta hälsosamt och besöka din tandläkare regelbundet är ett bra sätt att motivera dina barn att göra detsamma. Om barn ser att deras föräldrar inte är tillräckligt uppmärksamma på deras egen munhälsovård, kommer de knappast att anse det som viktigt att ta hand om sin egen mun.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cárdenas, S. D. LA SALUD BUCAL DEL BEBÉ EMPIEZA DESDE EL EMBARAZO. Facultad de Enfermería Programa de Enfermería Universidad de Cartagena, 12.
- Sánchez García, M. N. (2021). SALUD BUCAL Y ENFOQUE DE LA ATENCIÓN ODONTOLÓGICA EN BEBES.
- Espinoza Plúas, T. S. (2021). Diagnóstico pronóstico y prevención de caries de la infancia (Bachelor’s thesis).
- Minaya, M. D. C. P. (2018). La Importancia de curar los Dientes de Leche. Evidencias en Odontología Clínica, 3(2), 6-7.
- Vitoria Miñana, I. (2002). Flúor y prevención de la caries en la infancia. Actualización 2002. Revista Pediatría de Atención Primaria, 4(15), 463-494.
- Miñana, V. (2012). El flúor oral para la prevención de caries,¿ cómo, cuándo ya quién?. Form Act Pediatr Aten Prim, 5(2), 108-13.
- Bergara Chapilliquien, E. P. (2020). Dieta y caries dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Robalino-Tello, A. B., Collantes-Acuña, J. E., & Flores-Jara, M. G. (2021). Caries dental en la primera infancia asociada a alimentos cariogénicos: una revisión de literatura. Maestro y Sociedad, 177-187.
- Páez, C. A. V., Castillo, E. L. T., & Ávila, J. A. T. (2021). Higiene bucal como factor determinante en incidencia de caries dental niños de 6 a 12 años. ReciMundo, 5(1), 227-240.
- Zanini, M., Tenenbaum, A., & Azogui-Lévy, S. (2022). La caries dental, un problema de salud pública. EMC-Tratado de Medicina.