Hur undviker man hål i tänderna av nappflaskan?

Hur undviker man hål i tänderna av nappflaskan?
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Visste du att barn kan få hål i tänderna av nappflaskan? Spädbarn som tillbringar en stor del av dagen med nappflaskan i munnen, ibland utan att dricka, är mer benägna att utveckla karies.

Det resulterande obehaget kan göra att barnet vägrar äta och har liten aptit. Det kan göra grimaser eller få gåshud när det äter.

Många föräldrar är inte medvetna om att hål i tänderna av nappflaskan utgör ett hot mot att få i spädbarn tillräcklig näring.

Kan man verkligen få hål i tänderna av nappflaskan?

Barn under ett år som använder nappflaska för mycket, samtidigt som de har dåliga matvanor och dålig munhygien, kan få hål i tänderna.

Dessa hål kan orsaka smärta, extrem känslighet för kall eller varm mat och allmänna problem med att äta.

Hål i tänderna av nappflaskan: baby med nappflaska

Vilka åtgärder kan jag vidta för att min bebis inte ska få hål i tänderna av nappflaskan?

För att förebygga att ditt barn får hål i tänderna är det viktigt att följa dessa rekommendationer:

  1. Låt inte ditt barn utveckla en vana att använda sin nappflaska som napp. Flaskans gumminapp är impregnerad med mjölk, juice och andra drycker, och att ha den i munnen för länge kan orsaka karies. Vissa barn kan vänja sig vid att sova med en nappflaska i munnen. Detta är särskilt farligt.
  2. Undvik att ge ditt barn söta drycker och livsmedel. Många föräldrar viker sig för att doppa sitt barns nappflaska eller napp i något sött för att lugna ner honom eller henne. Oavsett om det är honung, sirap, sötad kondenserad mjölk eller någon annan söt vätska är det inte bra. Det bidrar inte bara till hål i tänderna utan även diabetes, fetma och många andra hälsoproblem i framtiden. Undvik också att ge söta drycker, som juice eller nyponsoppa, i nappflaskan då det är väldigt skadligt för tänderna.
  3. Ge ditt barn gott om vatten. Vatten är den bästa medicinen för kroppen och har kraft att hjälpa till att eliminera bakterier som ackumuleras i ditt barns mun. Prata med ditt barns läkare för att ta reda på exakt hur mycket vatten som är lämpligt för din lilla, beroende på hans eller hennes ålder. Kom ihåg att barn under 6 månader inte ska dricka vatten, utan bara bröstmjölk eller ersättning.
  4. Ta ditt barn till tandläkaren regelbundet. Även om ditt barn är litet är ett tandläkarbesök aldrig en dålig idé. Om du dessutom misstänker att ditt barn kan ha hål i tänderna är det väldigt viktigt att du talar med en specialist. Har du inte fått en kallelse till folktandvården kan du ta upp det med BVC så att de kan lotsa dig vidare.

Mun- och tandhygien: Den bästa metoden för att undvika hål i tänderna av nappflaskan

Förutom åtgärderna som nämndes ovan är den mest effektiva metoden för att undvika hål i tänderna på stora som små en god mun- och tandhygien.

Att få ett litet barn att följa en hygienrutin för tänderna och munnen kan dock vara en utmaning. Som förälder måste du jobba hårt och se till att du tar hand om och kontrollerar ditt barns mun regelbundet.

barn borstar tänderna

Om ditt barn är mycket litet och tänderna knappt har dykt upp är det ändå viktigt att du rengör hans eller hennes mun, tunga och tandkött med en fuktig trasa.

Om din lilla redan har tänder bör du borsta dem med en mycket mjuk tandborste. Borsta det första du gör på morgonen och precis innan barnet går och lägger sig.

När du borstar den nedre tandraden ska du röra borsten uppåt i mjuka rörelser. Borsta nedåt när du borstar tänderna i den övre tandraden. Följ denna tumregel för både de yttre och inre sidorna av tänderna.

Det skyddar tandköttet och håller ditt barns tänder rena. Det är också bäst att använda tandkräm med fluor , eftersom detta bidrar till att bevara tändernas emalj.

Du bör dock tala med ditt barns läkare först, och använd endast en liten klick tandkräm vid varje borstning (mindre än ett riskorn).

Att ta hand om ditt barns mun- och tandhälsa från en tidig ålder hjälper till att förebygga hål i tänderna. Om du hjälper ditt barn att anamma goda vanor ser du snart att han eller hon kommer att vänja sig vid det och det bäddar för en god tandhälsa hela livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Molina Escribano Antonia, López Garví Antonio J., López Ibáñez Catalina, Sáez Cuesta Úrsula. Caries del biberón. Rev Clin Med Fam  [En  línea]. 2008; 2 (4): 184-185. Disponible en:
  • Ramos-Gomez FJ, Weintraub JA, Gansky SA, Hoover CI, Featherstone JD. Bacterial, behavioral and environmental factors associated with early childhood caries. J Clin Pedi Dent 2002;26(2):165-73.
  • Erickson PR, Mazhari E. Investigation of the role of human breast milk in caries development. Pediatr Dent 1999;21(2):86-90.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.