3 huskurer mot öronvärk hos barn

Visste du att det finns huskurer mot öronvärk hos barn? I den här artikeln berättar vi hur du enkelt kan ge lindring till detta vanligen förekommande problem.
3 huskurer mot öronvärk hos barn
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 08 november, 2022

Öronvärk hos barn kan vara både irriterande och frekvent, och de orsakas ofta av inflammationer eller infektioner. Vid vissa tillfällen är de orsaken som ligger bakom ett gråtande som inte vill ta slut, och av den anledningen kan det vara bra att överväga ett antal huskurer som lindrar obehaget, men då smärtans intensitet är hög och den inte ger efter genom användningen av dessa åtgärder, då är det viktigt att rådgöra med en läkare.

Först och främst måste du veta att vissa handlingar kan orsaka obehag i örat, som att riva i hörselgången, att använda bomullspinnar och även att vatten tränger in under en simtur i bassängen. Alla dessa faktorer kan irritera huden i hörselgången eller trumhinnan och det är bäst att lösa problemet så snart som möjligt.

Huskurer för att lindra öronvärk hos barn

Följande läkemedel kan hjälpa till med att lindra öronvärk hos barn. Om värken inte går över, eller återkommer med tiden, då är det bäst att besöka en specialist för att utföra relevanta tester.

Ett barn som håller handen över örat och ser ut som om hon har ont.

1. Torka med en hårtork

Att applicera värme mot hörselgången kan vara lugnande. Det är viktigt att luften inte är för varm, att den appliceras på ett visst avstånd från öronen och i högst två till tre minuter. Appliceringen ska aldrig ske för närgånget då det kan orsaka brännskador, och målet är att torka ytterörat.

Med hjälp av torr luft är det möjligt att få vätskan som har samlats inuti örat att avdunsta, och på så sätt minska den irriterande eller smärtsamma känslan.

2. Häll lavendelolja i den yttre hörselgången

Det är också möjligt att applicera några droppar lavendelolja eller extrakt av ringblommor för att lindra öronvärk hos barn. Det finns ett visst stöd för denna behandlingsform, vilket framgår av en systematisk granskning som utarbetats av Cochrane Collaboration.

Ett tillskott av specifika vitaminer kan också övervägas som en förebyggande åtgärd. Specifikt kan en D-vitaminbrist öka risken för att drabbas av luftvägssjukdomar, såsom öroninflammation. Därför kan ett tillskott av detta mikronäringsämne vara fördelaktigt. Men hur som helst så är det bäst att först rådgöra med vårdpersonal och inte medicinera barnet utan deras medgivande.

3. Applicera några droppar infusion av ingefära på örat

Ingefära är en av de mest välgörande kryddorna som finns. Den är kapabelt att främja viktminskning och hjälper även till med att kontrollera vissa inflammatoriska och oxidativa mekanismer.

På samma sätt kan ämnet minska risken för att utveckla vissa infektioner, såsom luftvägsinfektioner, vid intag i infusioner. Det framgår av en studie publicerad i Clinical Nutrition ESPEN.

För att bekämpa öronvärk hos barn, blanda helt enkelt lite ingefärspulver i hett vatten och låt det vila i några minuter. Sila sedan vätskan och applicera ett par droppar på det smärtsamma området. Det är värt att nämna att denna huskur ännu inte har några vetenskapliga bevis som stödjer den.

Andra försiktighetsåtgärder som behövs för att lindra öronvärk hos barn

Öronvärk kan förebyggas genom att vidta ett antal försiktighetsåtgärder, som att förhindra att vatten kommer in i hörselgången när barn simmar i simbassänger eller i havet. För detta finns det en serie öronproppar som är mycket effektiva och som lätt anpassar sig till hörselgången.

Dessutom kan vanan att rengöra näsborrarna med saltvatten vara fördelaktigt, eftersom det förhindrar att smuts och bakterier samlas. Detta leder till en lägre frekvens av infektioner och en mer effektiv kontroll av inflammatoriska mekanismer i kroppen.

Slutligen avråds användningen av bomullspinnar för att ta bort vaxet från det yttre örat på grund av risken för skador på hörselgången, eller att vaxet täpper till porerna i örat.

När ska man gå till doktorn?

En läkare tittar in i en liten flickas öra.

Om öronvärken blir ett frekvent och allt allvarligare problem kan det vara nödvändigt att uppsöka läkare för att få en korrekt diagnos. I det fallet är det viktigt att utesluta alla infektionssjukdomar, såsom öroninflammation, som kräver andra typer av behandlingar.

Det finns huskurer för att bekämpa öronvärk

Som du kan se finns det några enkla huskurer som kan hjälpa till med att minska den smärtsamma känslan i dina barns öron. De är effektiva och minimalt invasiva, så de är värda ett försök.

De är dock inte en lösning för all öronvärk, eftersom du i vissa fall måste ta till andra behandlingar.

Slutligen, kom ihåg att för att upprätthålla en god hälsa är det viktigt att implementera nyttiga vanor från de första skedena av livet. Att äta bra, träna regelbundet, få minst 7 timmars sömn varje natt och att spendera tid under solljus är nyckelåtgärder för en frisk framtid. Dessa vanor minskar också risken att drabbas av besvär eller infektioner i kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.