Är det okej att låta bebisar sova med napp?

Att suga på en napp kan få ett rastlöst barn att slappna av och hjälpa det att somna.
Är det okej att låta bebisar sova med napp?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2019

När det är dags att gå till sängs så kan nappar vara väldigt användbara för bebisar som känner en tröst av att ha något att suga på. Många föräldrar undrar om det är okej att låta sina barn sova med napp. Svaret är att det är helt okej.

Det finns inte någon risk med att låta barnen sova med napp!

Bebisar vill suga när de är trötta, uttråkade eller behöver tröst. Vissa kan behöva nappen mer än andra och om de har något att suga på så kan de få den frid de behöver för att få en god natts sömn.

Om nappen dock åker ut när barnet sover så måste man inte nödvändigtvis stoppa in den i munnen igen.

Om du fortfarande ammar bebisen så rekommenderar vi däremot att du väntar innan du låter bebisen använda en napp. Du kommer då se till att amningen fungerar bättre.

Det tar vanligtvis 3-4 veckor för amningen att fungera bra. Napp kan användas för att lugna ner barnet då det har fått den nödvändiga näringen och inte längre är hungrigt.

Forskningen har också visat att det inte är en kritisk faktor att sova med napp för att få en god natts vila.

Faktum är att det inte finns några skillnader när det gäller sömnmönster mellan bebisar som sover med napp och de som inte gör det. Föräldrarna bör därför inte oroa sig om deras barn inte kan sova utan napp.

Några riktlinjer att följa vid nappanvändning

Du bör ha vissa riktlinjer i åtanke för att se till att bebisen använder napp på säkraste möjliga sätt.

Bebis med napp.

Vi kommer nu berätta allt du behöver veta om nappanvändning:

  • Knyt inte ett snöre om nappen. Detta kan göra att barnet stryps.
  • Ge inte din bebis en napp på kvällen om han eller hon fortfarande håller på att lära sig att amma.
  • Se till att hålla nappen ren och desinficerad med hjälp av hett vatten.
  • Använd rätt nappstorlek som matchar din bebis ålder.
  • Täck inte över nappen med något.
  • Man bör endast använda en ensidig napp.
  • Nappen bör ha andningshål.

Att sova med napp är inte en kritisk faktor för att få en god natts sömn, för det finns inga betydande skillnader mellan sömnen hos bebisar som sover med napp och dem som inte gör det.

Fördelar med att sova med napp

Den första och mest uppenbara fördelen med att sova med napp är att barnet känner ett generellt lugn. När bebisar älskar sina nappar kommer de inte överge dem i första taget, inte ens om det är dags att gå till sängs. Som du kanske förstår så kommer ett tyst barn också att vara lugnande för föräldrarna.

Om du märker att ditt barn blir stressat och får ett dåligt humör när du försöker ta bort nappen innan sängdags så bör du tänka om: kom ihåg att det får dem att känna sig bättre och att det inte har några negativa konsekvenser. Att ha en napp att suga på gör barnet lugnare, vilket också gör det enklare för det att somna.

En annan viktig fördel med att sova med napp är att det reducerar risken för plötslig spädbarnsdöd med 50%.

Nappar kan också hjälpa bebisar att lära sig kontrollera sina känslor, hjälpa dem att slappna av och få dem att känna sig trygga då det är dags att gå till sängs.

Bebis med napp i sängen.

Flera studier har visat att nappanvändandet är relaterat till en lägre risk för plötslig spädbarnsdöd. Anledningen till de positiva effekterna är ännu inte klara, men forskningen är ganska klar på denna punkt: genom att ge bebisen en napp på kvällen så kan du reducera risken för detta problem.

Kom ihåg att det inte är dåligt för barn att sova med napp. Om du märker att ditt barn inte vill bli av med nappen under natten, oroa dig inte. Att suga på en napp har några väldigt viktiga fördelar för våra barns välmående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.