Gnetter: intressanta fakta om lusägg

Förekomsten av löss och deras ägg är vanligt hos barn och är svårt att bekämpa. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du blir av med gnetter!
Gnetter: intressanta fakta om lusägg

Senaste uppdateringen: 06 mars, 2022

Gnetter förekommer inte bara hos barn utan även hos vuxna, men vanligast är det att barn drabbas i förskola och skola. I följande artikel skriver vi specifikt om lusägg, eller gnetter som de kallas. Fortsätt läsa!

Vad är gnetter?

Gnetter är de ägg som vuxna löss lägger vid hårbotten. De förväxlas ofta med mjäll eftersom de har en liknande form och färg.

Man tror att en vuxen lus lägger cirka 10 ägg per dag, och när de väl har lagts tar det cirka 8 dagar för nymferna att kläckas.

Denna period kan variera beroende på omgivande temperaturförhållanden eller hårets densitet och fuktighet. Generellt sett är områdena där man oftast hittar gnetter vid tinningarna, bakom öronen och i nacken.

Embryonala ägg är ovala till formen och mäter mindre än 1 mm i diameter, de är gråa och geléaktiga till utseendet och är vanligtvis belägna mycket nära hårbotten. Däremot är de gnetter som är mer än 1 cm från hårroten tomma och inte något tecken på ett aktiv angrepp.

Du kanske är intresserad av: Fungerar äppelcidervinäger mot löss?

Gnetternas sammansättning

Löss under mikroskop.

Gnetter fäster vid basen av hårstrån tack vare sekretet från en körtel på honlusen. Det är ett ämne som liknar lim och som stelnar snabbt när ägget läggs.

Limmet hårdnar omedelbart till ett hölje som täcker och skyddar gnetterna, men som lämnar ett öppet hål genom vilket de unga lössen kan andas.

Behandling mot gnetter

Om du ställs inför ett lusangrepp så är den första åtgärden att få bort nymfer och vuxna löss. När de är helt utrotade kan du fortsätta med att ta bort gnetterna.

Borttagningen av gnetter försvåras av deras fasta grepp om hårstrået. Av denna anledning är det ett av de mer komplicerade stegen i behandlingen av lusangrepp hos barn och vuxna.

Det finns flera terapeutiska alternativ som effektivt kan döda lusägg. Dessa inkluderar receptfria produkter, receptbelagda läkemedel samt naturläkemedel. Det finns dock inga naturläkemedel som rekommenderas av Centers for Disease Control and Prevention för behandling av gnetter.

Till exempel har huskurer med teträdolja eller vinäger visat sig otillräckliga för att lösa detta problem.

Gnetternas höljen som alltjämt sitter fast i hårstrån efter en framgångsrik behandling av angreppet är ett kosmetiskt problem. För att ta bort dem marknadsförs flera produkter som påstår sig hjälpa till med att lösa upp limmet, smälta det med enzymer eller få dem att glida av håret.

Sanningen är att effektiviteten hos naturläkemedel i att ta bort gnetter och löss ännu inte bevisats vetenskapligt.

Vikten av gnetter

Ett fullständigt avlägsnande av gnetter kan endast uppnås med användning av en väldigt fin och tät kam, en så kallad luskam. De mest rekommenderade typerna är av metall, eftersom de fångar lössen och deras ägg bättre, samt är lättare att dra genom håret.

Att upptäcka gnetter är inte någon lätt uppgift. Det kräver en noggrann undersökning av hårbottenregionen med tillräckligt ljus medan luskammen används. Det är bäst att kamma från basen av fuktigt hår och utåt samt undersöka rad efter rad med hårstrån. Speciellt i områdena bakom öronen, nacken och under luggen.

Gnetter kan förbli fästa i håret under lång tid om de inte tas bort fysiskt. Enligt rekommendationerna från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) måste du få bort alla gnetter efter lusbehandlingen för att få slut på angreppet.

En kvinna kontrollerar ett barns hår efter löss med en luskam.

Gnetter är mer än en invasion

Även om prognosen för huvudlöss och gnetter är god så kan det leda till social ångest, isolering och skam hos de drabbade barnen.

Därför, även om gnetterna inte är aktiva, så är det bäst att försöka få bort dem helt för att undvika dessa jobbiga situationer som kan begränsa barnen då det kommer till att kunna knyta an till andra, och det kan även utsätta dem för sårande kommentarer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Burgess IF. How long do louse eggs take to hatch? A possible answer to an age-old riddle. Med Vet Entomol. 2014 Jun;28(2):119-24. doi: 10.1111/mve.12026. PMID: 24987776.
  • Brunton ER, Whelan IP, French R, Burgess MN, Burgess IF. Head louse egg and nit remover-a modern “Quest for the Holy Grail”. PeerJ. 2019 Apr 15;7:e6759. doi: 10.7717/peerj.6759. PMID: 31024767; PMCID: PMC6472470.
  • Preguntas frecuentes sobre el tratamiento de los piojos. [Internet] Disponible en: https://www.cdc.gov/parasites/lice/head/es/informativa/preguntas_tratamiento.html
  • Meister L, Ochsendorf F. Head Lice. Dtsch Arztebl Int. 2016 Nov 11;113(45):763-772. doi: 10.3238/arztebl.2016.0763. PMID: 27974145; PMCID: PMC5165061.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.