Fungerar äppelcidervinäger mot löss?

Äppelcidervinäger är ett relativt vanligt naturläkemedel för att bekämpa löss. Men vet du om det verkligen är effektivt? Fortsätt läsa för att ta reda på det.
Fungerar äppelcidervinäger mot löss?

Senaste uppdateringen: 06 januari, 2022

Lusangrepp är vanligare hos barn än hos vuxna eftersom de ofta leker i nära kontakt med varandra, eller delar kläder och leksaker. Äppelcidervinäger anses ofta vara effektivt för att förhindra att dessa parasiter flyttar in, men är det verkligen användbart för att bekämpa löss?

Barn och löss

Huvudlöss är ett ihållande och lättsmittsamt irritationsmoment som förekommer relativt ofta hos barn i skolåldern.

Löss kan inte flyga eller hoppa, och överföring sker genom kontakt med varandra eller genom att dela kläder eller tillbehör, som hattar.

Dessa parasiter är mycket små i storlek och de förökar sig och överförs snabbt. Väl på hårbotten suger de blod och lever fästa vid håret i områdena med mest värme, skydd och fuktighet. Normalt suger de blod mellan var tredje och var sjätte timma, och injicerar då sin saliv medan de biter.

En liten pojke kliar sig i huvudet på ett apotek.

Kliniska manifestationer av lusangrepp

Klådan som kännetecknar detta angrepp uppstår på grund av känsligheten vi har mot lusens saliv saliven. Denna reaktion är känd som immunförmedlad överkänslighet.

I allmänhet uppträder klåda 1 eller 2 dagar efter infektionen. De vanligaste platserna för utslag är på baksidan av nacken och runt öronen.

Det är viktigt att notera att genom att klia skapar man ännu mer klåda, vilket även kan gynna uppkomsten av en sekundär bakterieinfektion.

Fungerar äppelcidervinäger mot löss?

Medan vanligen förekommande behandlingsalternativ för huvudlöss inkluderar både tabletter och insektsgifter, anses även äppelcidervinäger av många vara till hjälp för att motverka angreppet. Men, det är sannolikt inte lika effektivt som det är populärt.

Enligt en studie publicerad i Journal of Pediatric Nursery finns det inte tillräckligt med stöd angående att vinäger framgångsrikt skulle kunna användas för att bekämpa löss. I studien jämfördes det med fem andra naturläkemedel:

 • Olivolja
 • Isopropylalkohol
 • Vaselin
 • Majonnäs
 • Smör

Av dem alla var vinägern den minst effektiva metoden för att undertrycka kläckningen av nya löss, eller för att eliminera lössen. Ändå var inga av de andra alternativen heller särdeles effektiva för det ändamålet.

En annan publikation av Penn State Department of Entomology påpekar att vinäger inte är effektivt för att ta bort lössens ägg från hår.

Men fördelen med vissa naturläkemedel är att man undviker de potentiellt giftiga effekterna av användning av insektsmedel hos små barn.

Så vilka behandlingar är effektiva?

Den terapeutiska behandlingen av löss inkluderar orala läkemedel, kompletterande hygienåtgärder, salvor, krämer och schampon.

En av de mest kända och mest effektiva allierade för att eliminera löss och ägg är luskammen.

Utöver detta verktyg stöder en artikel från Parasitology Research användningen av teträdolja på grund av dess insektsbekämpande egenskaper.

Dessutom finns det läkemedel som har visat hög effektivitet:

 • Receptbelagda läkemedel: Lindan, Ivermektin, Bensylalkohol.
 • Receptfria schampon: De som innehåller pyrethrin eller permetrin.

Pyrethrin är ett naturligt bekämpningsmedel som är godkänt för användning hos barn över 2 år.

Däremot är permetrin ett syntetiskt bekämpningsmedel som liknar pyrethrin, men som faktiskt är godkänt för användning på barn över 2 månader.

I sin tur är bensylalkohol rekommenderat för barn som är äldre än 6 månader.

Till skillnad från resten används lindan som en sista utväg eftersom det kan orsaka allvarliga biverkningar, som kramper och dödsfall. Dess användning på spädbarn rekommenderas inte.

Hygienåtgärder för att bekämpa löss

En kvinna som tar bort löss från ett barns hår med en luskam.

Förutom att använda mediciner finns det andra strategier som kan implementeras för att hantera ett lusangrepp. Enligt Centers for Disease Control and Prevention är de mest rekommenderade följande:

 • Använd en luskam.
 • Kontrollera om det finns någon annan i familjen som är angripen.
 • Dammsug stoppade möbler och golv.
 • Skölj sängkläder och gosedjur med varmt vatten och tvål.
 • Tvätta kammar och borstar i varmt vatten i 10 minuter.
 • Använd inte bekämpningsmedel i hemmet, detta eftersom löss ändå inte kan överleva i mer än några dagar direktkontakt med sin värd.

Äppelcidervinäger som ett sista alternativ

Sammanfattningsvis, även om äppelcidervinäger inte har bevisat sig vara direkt effektivt mot löss, rapporterar många om ett framgångsrikt resultat efter att faktiskt ha använt den.

Om du ska använda äppelcidervinäger för att bekämpa löss, kom ihåg att det förmodligen inte kommer att lyckas helt och hållet. Rådgör i detta fall med din läkare så att den kan informera dig angående det mest effektiva och minst giftiga sättet för att bekämpa löss.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.