5 sätt att återfukta torr hud under graviditeten

Under graviditeten sker förändringar som ofta gör det nödvändigt att återfukta huden. I den här artikeln lär du dig fem sätt att ta hand om torr hud under graviditeten.
5 sätt att återfukta torr hud under graviditeten

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under graviditeten sker förändringar i våra kroppar som ofta kräver att vi håller vår hud återfuktad, så i följande artikel kommer vi att dela med oss av fem sätt att återfukta torr hud under graviditeten.

Det finns uppenbarligen olika typer av hud, så som balanserad eller fet, men en av de mest problematiska är torr hud.

Torr hud är lätt att känna igen. Vi kan enkelt identifiera den eftersom den tenderar att spricka på vissa delar av kroppen. Den kännetecknas av att den har mycket fina porer, ser stram eller grov ut och i de flesta fall kliar den och ser matt ut.

När du väntar barn är det möjligt för din hud att bli torrare än vanligt, och detta är ett orosmoment eftersom dessa förändringar kan underlätta uppkomsten av hudbristningar eller andra utslag.

Fiender till strålande hud

Även om man vet att kroppen förändras under graviditeten så finns det några särskilt tydliga fiender till strålande hud som vi måste hålla oss borta från.

Den främsta fienden till en frisk och fräsch hud är ett dåligt näringsintag eftersom en kost som innehåller mycket vitaminer och mineraler skapar en god grund till den hydrering vi behöver. Allt detta måste åtföljas av den viktigaste drycken: vatten.

Dina fiender inkluderar även luftföroreningar och extrema väderförändringar, så du måste skydda din hud från yttre påverkan, helst med solskyddsmedel.

Och slutligen, dödsfienden till frisk hud under graviditeten är rökning. Det försämrar din och ditt barns hälsa, torkar ut och mattar huden. Och dessa är bara några bland en uppsjö av negativa konsekvenser.

Det bästa sättet att samarbeta med din hud är att lära känna den noggrant i syfte att kunna använda rätt produkter och behandlingar.

Andra faktorer

Torr hud tenderar att rynka sig och åldras i förtid, inte bara på grund av yttre ämnen utan också på grund av genetiska faktorer. Om någon i din familj har en tendens att få torr hud, särskilt under graviditeten, kanske du finner svaret på dina frågor där.

Hypotyreos tenderar också att orsaka torr hud under graviditeten eftersom kroppen då inte producerar tillräckligt med hormoner från sköldkörteln. Detta kan göra så att porerna slutar svettas eller producera den naturliga oljan som vanligtvis återfuktar och skyddar huden.

Psoriasis kan också orsaka torr hud. Detta är en sjukdom som identifieras av torra fläckar som bildas på olika delar av kroppen, såsom armbågar eller knän.

5 sätt att återfukta torr hud under graviditeten

Lotion på en persons hud.

Det finns olika sätt att återfukta torr hud under graviditeten, men vi rekommenderar följande fem som de mest effektiva:

1. Naturliga oljor. Om du vill återfukta din hud djupt ner finns det inget bättre element än olja. De mest effektiva alternativen är mandelolja, olivolja, nyponolja, jojobaolja och sesamolja.

2. Aloe vera. Gelen från dessa växter återfuktar, rengör, regenererar, ger näring till och reparerar huden.

3. Avokado. Denna grönsak bekämpar torrhet på ett enkelt och naturligt sätt. Sättet att applicera det är genom att krossa den tills du skapar en homogen kräm som du kan sprida ut på de drabbade områdena.

4. Traditionella fuktighetskrämer. Använd den lotion eller kräm du gillar bäst minst en gång om dagen, och efter dusch eller bad, för att hålla din hud fräsch.

5. Vaselin. Användningen av denna genomskinliga produkt med en mild doft och tät konsistens ger otroliga resultat på din hud; den blir mjuk och sammetslen.

Naturliga behandlingsformer kan hjälpa lika mycket som kommersiella läkemedel när det kommer till hydrering.

Andra rekommendationer angående torr hud under graviditeten

En person som applicerar lotion på en kvinnas händer.

För att få gott resultat med en hud som blir mjuk, fräsch och med ett hälsosamt utseende bör följande rekommendationer beaktas:

Undvik att använda tvålar som torkar ut huden.
– Undvik att duscha med för varmt vatten.
– Ta kollagentillskott om det rekommenderas av en specialist.
Sminkborttagningsmedlet du använder bör ha återfuktande egenskaper.
– Använd helst fuktighetskräm eller -lotion, och prova gärna naturliga behandlingsformer baserade på havregryn, honung eller yoghurt.

Om du vill se fantastiskt mjuk och len ut under livets vackraste skede, graviditeten, då bör du ta hänsyn till dessa tips och rekommendationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vaughn A. R, Clark A. K, et al. Natural oils for skin-barrier repair: ancient compounds now backed by modern science. American Journal of Clinical Dermatology. Febrero 2018. 19 (1): 103-117.
  • Zhang N, Zhang F, et al. Associations between hydration state and pregnancy complications, maternal-infant outcomes: protocol of a prospective observational cohort study. BMC Pregnancy and Childbirth. Febrero 2020. 20:82.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.